Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt livMidsommar

7 fina ställen du inte får missa i Vadstena-trakten

10 jul, 2018 
AvIda Gustafsson
Till Vadstena åker man för att äta gott, njuta av den vackra naturen och göra roliga fynd i traktens butiker och loppisar!
Annons

Lilla gulliga Vadstena med sina pastellfärgade hus och kullerstensgator med små trevliga butiker och uteserveringar är lätt att tycka om. I min fantasi är det dessutom alltid badväder (vilket det i och för sig alltid är, i Vadstena badar man till och med på julafton).

Ladugård 206 utanför Vadstena

Ladugård 206, den gamla hönsladan vid Huvudstad gård som ligger utmed länsväg 206, har vanligtvis öppet för mat och fika och torsdag-söndag. Åk dit, ta en plats på uteserveringen, välj något gott att käka, drick kaffe från rosteriet och köp med dig ett gäng ostar hem. Du kommer inte ångra dig!

Dessutom finns det en supermysig butik med inredningsdetaljer, fina kalkfärger från Annie Sloan och accessoarer.

Annons

Ladugård 206 är barnvänligt – ute i trädgården finns det ett unikt träd där det växer Dumleklubbor.
Adress: Huvudsta gård, Vadstena.

Bad

Det finns flera fina badställen mitt i Vadstena, så glöm inte badkläderna när ni åker in till stan. Det finns fler badmöjligheter längs strandpromenaden, de rutinerade Vadstenaborna tar sig ett morgondopp vid det gamla pumphuset, som ligger i slutet på Helgeandsgatan.

För ordentligt strandhäng åker man till Vätternbadet som ligger en bit utanför stan eller till Varamobaden i Motala, som stoltserar med Sveriges längsta insjöstrand.

Adress: Vadstena Strandpromenad och Varamobaden

Omberg

Packa kaffetermosen och en god matsäck och dra ut på tur på Omberg, naturreservatet som ligger precis vid Vätterns östra strand. Vandringslederna här är en av landets mest välbesökta och det är inte så svårt att förstå varför – här finns fin natur med uråldriga jätteekar och granar och smaragdgröna vatten. Vid utsiktspunkten Hjässan får du Östergötlands bästa vy över Vättern. Besök Ekopark Omberg för aktuella kartor över vandringslederna.

Annons

Alvastra Klosterruin och självplock

Den vackert inbäddade klosterruinen i Alvastra ligger precis vid foten av Omberg. Efter en rundtur i ruinen passar det fint med lite hallon – Ombergsboden som ligger ett stenkast därifrån.

Adress: Ruinen ligger precis vid Omberg

Ellen Keys Strand

Besök kvinnorättskämpen Ellen Keys Strand, villan från 1911 ligger på sydsluttningen på Omberg med otrolig utsikt över Vättern. Villan är öppen för besökare, dock med rundvisning med guide, kolla in Ellenkey.se för mer information om besökstider.

Adress: Ellen Keys Strand, Alvastra

Vadstena Slott

Ja, det är en riktig turistklassiker. Men också en fin sådan. Om du gillar opera är det det dessutom ett bra tillfälle att slå två flugor i en smäll genom att besöka 1500-talsslottet i mitten på juli då Vadstena-Akademien framför Zebran, en opera av Tebogo Monnakgotla och Kerstin Perski.

Annons

Passa även på att besöka någon av uteserveringarna vid Rådhustorget eller någon av de trevliga glassbarerna för en kula glass.

Adress: Vadstena Slott och Rådhustorget

Loppisen i Fornåsa

Ett besök här är helt klart ett måste om du har tid över. Här finns allt! Alltså på riktigt allt, loppisen är uppbyggd i flera hus och uthus som är proppfulla med grejer som snyggt retroporslin, möbler från alla tänkbara epoker och roliga kuriosa-grejer som gamla skyltar och föråldrade träningsapparater. Bland mycket annat!

Adress: Kvarngatan4, Borensberg.

FOTO IBL & Ladugård 206

Annons