Trendar: NostalgiI rampljusetResorLivsstilLivsberättelserMitt livMin aborträttÅrets Feminista

7 spektakulära boenden att boka till Sverigesemestern

30 apr, 2021 
AvAnnika Goldhammer
Ett trädhus bland talltopparna, ett glampingtält i skärgården eller en traditionell fäbod med skogsdusch och svensk design? Att bo mitt i naturen behöver inte innebära att du måste kånka på tält eller tumma på komforten. Runtom i landet gömmer sig flera extraordinära boenden för dig som vill bli ett med naturen i sommar. Här är några av Feminas favoriter.
Annons
Världens mest instagrammade hotellBrand logo
Världens mest instagrammade hotell

Nolla Cabin, Lidö

Nolla Cabin på Lidö
I Nolla Cabin bor du klimatsmart.

Minimalistiskt, instagramvänligt och klimatsmart – Nolla Cabin på Lidö i Stockholms skärgård är boendet för dig som vill göra minimal påverkan på naturen. Stugan drivs på solceller, har plats för två personer och har ett stort fönster med utsikt över havet. Frukosten serveras på Lidö Värdshus, som står bakom projektet och har som mål att göra hela ön fossilfri.

Annons

Ett annat alternativ på Lidö är Kärlekshuset, en före detta glasskiosk som har gjorts om till ett romantiskt näste med utsikt över Lidöfjärden.

Nyrups Naturhotell, Höör

Nyrups Naturhotell
Mitt i skogen dukas det upp till middag som lagats över öppen eld.

Nyrups Naturhotell gömmer sig i bokskogen mitt i Skåne och erbjuder en avskalad upplevelse för alla naturälskare. Här finns varken el, rinnande vatten eller wifi – tänk avkoppling snarare än uppkoppling. Vid sidan av sex mongoliska hyddor finns komposttoaletter, skogsdusch och ett gemensamt utekök där lokala råvaror tillagas över öppen eld. Utanför tältdörren finns också flera fina vandringsleder.

Annons

Den som vill ha något ännu mer spartanskt kan boka en sovhängmatta och sussa under bar himmel.

Vallen, Växbo

Vallen, fäbod i Hälsingland, att bo i, drivs av Växbo lin.
Det finns varken el eller vatten i fäboden, men både öppen spis och vedeldad bastu.

I de hälsingska skogarna har en fäbod från 1800-talet nyligen tagits över av Växbo Lin, ett av Sveriges främsta linneväverier, och inretts med en blandning av allmogeföremål och svenska designklassiker. Här finns varken el eller vatten men däremot öppen spis, linnelakan, kristallglas, en ”fäboddusch” med källvatten samt en vedeldad bastu med skogsutsikt.

Annons

Vid fäboden finns också två cyklar som kan användas för att utforska de omgivande skogarna och sjöarna eller Växbos fina gamla kulturmiljöer.

Pater Noster, Marstrand

Pater Noster, fyr på Marstrand.
Fyren Pater Noster har blivit utsedd till decenniets bästa hotell.

I mer än ett sekel gav Pater Noster på ön Hamneskär utanför Marstrand i Göteborgs skärgård vägledning åt sjöfolk. Nu har den tagits över av ett gäng entreprenörer som har förvandlat den gamla fyrmästarbostaden till ett av landets häftigaste hotell – och det hann knappt öppna innan det blev utsett till ett av årtiondets bästa hotell av brittiska The Telegraph.

Annons

Designbyrån Stylt – som ligger bakom flera omtalade designhotell – har skapat inredningen med inspiration från platsens natur, kulturhistoria och det utsatta läget i yttersta havsbandet.

Tips!

Runtom i landet finns flera fina fyrar med boende. Närsholmen på Gotland, Lotstornet på Landsort i Stockholms skärgård, Smygehuk Fyr i Skåne och Aspö Lotstorn i Karlskronas skärgård är bara några exempel.

Svenska Fyrsällskapets hemsida finns fler fyrar som erbjuder övernattning.

Salixbyn, Härjedalen

Salixbyn i Lillhärdal i Hälsingland.
Utsikten från containern är hänförande!

Att bo i en container låter kanske inte superlockande, men om den har sköna sängar, kök, badrum, egen uteplats, utsikt över en av Härjedalens vackraste sjöar och både sandstrand och skog alldeles intill? Detta erbjuds numera av Salixbyn i Lillhärdal i Härjedalen, ett resmål som bygger helt på naturupplevelser. Paret bakom Salixbyn erbjuder en rad olika aktiviteter, med eller utan guide.

Annons

Vid sidan av Salix Sea Escape, som ekocontainern kallas, erbjuds boende i mysiga timmerstugor i skogen eller en rymligare stuga med altan och bastu. Men väljer man containern ingår kanot. Och nyvärpta ägg och bröd kan beställas från byns bonde.

Ramoa, Ramkvilla

Hotellet Lusthuset på en mini-ö i sjön Örken i Småland
Om du bokar en natt i Lusthuset får du en hel ö för dig själv.

I de småländska skogarna utanför Ramkvilla finns flera olika boenden som fungerar som upplevelser i sig. Som en jättekåta, det flytande ”flotellet”, en torparstuga vid sjökanten eller en sovhammock hängandes mellan två träd i gammelskogen. Mest attraktivt är nog ”Lusthuset”, beläget på en mini-ö i sjön Örken. Hit kommer du med kanot efter en 20 minuter lång paddeltur och på morgonen kan du få en frukostkorg levererad till ön.

Annons

Synvillan, Eriksberg

Synvillan, safarivilla i Eriksberg.
Den spektakulära safarivillan är ritad av Thomas Sandell.

I safariparken Eriksberg i Blekinge finns ett av landets nyaste och mest spektakulära naturboenden. Här har arkitekten Thomas Sandell skapat en modern safarivilla med vasstak och glasgolv som gör det möjligt att se djuren utfodras under fötterna. Huset har ett litet pentry, en stor terrass och plats för fyra personer.

Eriksberg har flera andra natursköna alternativ, bland annat ett glampingtält på ett berg med utsikt över Färsksjön.

Annons