Trendar: NostalgiI rampljusetResorLivsstilLivsberättelserMitt livMin aborträttÅrets Feminista

Chefredaktören: 4 kulturella upplevelser du inte får missa i New York

28 feb, 2024 
AvÅsa Liliegren
FotografÅsa Liliegren, TT, Instagram
Kulturtips i New York.
Staden som aldrig sover har alltid något nytt att erbjuda. Feminas ­chef­redaktör botaniserar i New Yorks kulturupplevelser och hittar vissa superklassiska – och andra som hon knappt vet om det är kultur eller bara kul.
Annons
Fem favoriter från Femina: Resa med handbagageBrand logo
Fem favoriter från Femina: Resa med handbagage

Svindlande utsikter

Det är något med höga höjder och New York. Dyker det upp, och det gör det oftare än man kan tro, en ny skybar eller hög byggnad med utsikt så vill man upp i den. Det är omöjligt att se sig mätt på stan från ovan.

Det senaste tillskottet i denna genre är The Summit, den nu högsta byggnaden i Mid­town på Manhattan. Adressen är One Vanderbilt, avenyn som är uppkallad efter Cornelius Vanderbilt, en fattig kille från Staten Island som personifierar den amerikanska drömmen. Han var en av männen som såg till att dra järnvägen genom USA. Med den blev han en av landets rikaste män i mitten av 1800-talet. Denna nya byggnad andas rikedom och har en hisnande utsikt.

New York gör sig alltid bra från ovan.
New York gör sig alltid bra från ovan.

Här har man maxat hela upplevelsen. Det börjar längst ner under jorden, i en dovt belyst hiss – allt för att maxa upplevelsen när du stiger ut på den första av de tre utsiktsvåningarna, där ljuset bokstavligen förblindar dig. Det reflekterar från alla håll och i olika vinklar. De solglasögon som lånas ut vid entrén kommer väl till pass.

Annons

Det första upplevelserummets fokus är ljus, glas och självklart en hänförande utsikt. Vidare genom denna installation, signerad den New York-baserade multimedia­artisten Kenzo Digital, förflyttas du till ett rum med tyngdlöshet som tema. Det är fyllt med silverfärgade ballonger. Det är kul att gå här, det är hisnande och staden nedanför dig är som en pampig fond till det glittrande spektakel som The Sum­mit är. Avslutningsvis, på översta och sista etaget, kan man avrunda med en drink i fantasifulla färger och oklara smaker. Lyd mitt råd och hoppa drinken. Den hittar du både bättre och godare på andra ställen.

Silvriga ballonger i The Summit, New York.
Silvriga ballonger i The Summit, New York.

Biljetter bokas med fördel i förskott. Vill man se solen sjunka ner över Manhattan blir biljetten något dyrare. Men klart värt det. Ljuset blir inte vackrare.

Annons

Adress: 45 East 42nd Street, New York.

Läs mer: summitov.com

Cocktail är en konst

Fig 19 är en bar som ligger dold i ett galleri. Längst in i galleriet finns en helt oansenlig och rätt väl dold dörr. Bakom den döljer sig en bar med moderna kristallkronor och rustik träkänsla. Baren känns elegant men inte tjusig. Publiken är av den medvetna sorten. Här är drinkarna att rekommendera, vad sägs om en Rhapsody in Rye eller en Midnight in Paris? Både kreativa namn och smakkombinationer som är väl värda att testa. Den förstnämnda var en succé med rågwhisky, smaksatt med ros­marin, ingefära, lime och grapefrukt.

Rhapsody in Rye, Fig 19, New York.
Kreativa, smakrika och vackra drinkar. Konst.

Utställningen i rummet utanför var när vi besökte inget som lämnade något större avtryck. Men galleriet har en aktiv agenda och det är en klart rolig och ovanlig placering av en speak­easy-inspirerad bar.

Annons

Adress: 131 Chrystie Street. Baren är öppen tisdag till söndag från kl 18.

Läs mer: www.figurenineteen.com

Gatukonst på galleri

Du ser honom utspridd över staden och i dess förorter. När du möter honom stannar du till som av en reflex. Bilderna slår ner i dig. De är stora, färgsprakande och otroligt häftiga inslag i stadsbilden.

Det är konst av den brasilianska gatukonstnären Eduardo Kobra som lämnat efter sig 19 helt fantastiska moderna muralmålningar. De är värda att söka upp och jakten på dem är ett perfekt sätt att uppleva staden.

Gatukonstnären Kobra i New York.
Gatukonstnären Kobra gör New Yorks gator till ett galleri.

Jag har inte sett alla än, den senaste som slog ner i mig är Ellis Island i West Village och Colors of Liberty på Lower West side. En annan favorit är The Braves of 9/11 i Midtown East på 3:e avenyn. Vid mitt senaste besök sökte jag upp ett galleri där man faktiskt kan (men det är få förunnat med tanke på prislappen) köpa sig en bit färgprakt signerad Kobra.

Annons

Eden Gallery har två lokaler på Manhattan och flera i världen. På galleriet i SoHo möts du av färgprakt och lekfullhet. Gladkonst skulle jag vilja kalla det!

Adress: 470 Broome Street. Öppet alla dagar 9–21.

Läs mer om Kobras mural­målningar: www.behindthescenesnyc.com/find-all-19-murals-painted-by-kobra-in-new-york/

Gyllene tid och ­målning

Museum mile sträcker sig 22 ­kvarter längs 5:e avenyn på Man­hattans Upper East side. Varje år en dag i juni har denna sträcka en egen festival. Området som börjar på 83:e gatan och slutar på 105:e stängs av från trafik och den breda avenyn fylls av folkliv. Här ligger de stora kända museerna som Salomon R Guggenheim och Metropolitan Museum of Art. Men vi ska slinka in på ett något mind­re känt museum: Neue Galerie.

Museibyggnaden för tankarna till tv-serien The Gilded Age, tiden då framgångsrika familjer byggde stora privatpalats längs parken. Huset stod färdigt år 1914 och har varit privat hem åt flera societets­familjer.

Adele-kakan New York.
Adele-kakan, förgylld med passionsfrukt.

1994 köpte Ronald S. Lauder, son till Estée Lau­der, huset. Han och hans gode vän konstsamlaren Serge Sabar­sky var båda hän­givna den tyska och österrikiska konsten från 1900-talets början. Som en hyllning till sin vän byggde Ronald S. Lauder museet som öppnade 2001.

Annons

Vår huvudanledning till besöket är Gustav Klimts målning Porträtt av Adele Bloch-Bauer I. Den har gett upphov till flera dokumentärer och filmen Woman in Gold.

Adele Bloch-Bauer I.
Adele Bloch-Bauer I.

Den följer Maria Altmanns kamp att få tillbaka målningen nazisterna stal från hennes familj under andra världskriget. Maria var systerdotter till Adele Bloch-Bauer. Strax efter att hon vunnit slaget om målningen såldes den till Ronald S. Lauder och nu hänger den här.

När jag står framför detta gyllene mästerverk tackar jag både Maria Altmann för hennes kamp och Roland S. Lauder för att det är möjligt för mig och allmänheten att njuta av och sola oss i dess glans.

Adress: 1048 Fifth Avenue. Öppet alla dagar utom tisdag och onsdag 11–18.

Läs mer: www.neuegalerie.org

Skaffa vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om det senaste inom resor och äventyr. Vi skickar dig tips och råd om hur du får den perfekta resan!

Annons