Så packar du inför flygresan - flygvärdinnan tipsar
1:18

Efter reklamen: Så packar du inför flygresan - flygvärdinnan tipsar

(1:18)

Slå på ljud

Mera benutrymme, bättre service, underhållning ombord, bekväma sovmöjligheter, sköna kuddar, varma handdukar tillgång till flygplatslounger och exklusiva viner och ostar. Ja, att resa i business class på flyget kan vara en spännande och lyxig upplevelse.

Men vad krävs egentligen för att få en plats? Kan man prata sig till en stol i business väl på flygplatsen eller flygplanet?

Kvinnans geniala knep – för att kunna ta med toalettartiklar i full storlek på planet

Flygvärdinnan om vanliga beteendet hos resenärerna

Mångårigt erfarna flygvärdinnan Angelica Hedlund, som jobbat för bland annat Emirates och SAS, berättar för Femina att det inte hör till ovanligheten att resenärer i economy class försöker snacka sig till en plats i så kallad business class, första klass.

– Det händer lite då och då. Jag har hört alla möjliga argument, säger Angelica och fortsätter:

– Folk säger ”Det är min dröm som jag alltid har haft, att få sitta i business” eller ”Min fru sitter där framme i business, får jag också sitta där?” eller ”Ja, ni har ju en plats där ledigt framme i business. Ska ingen sitta där så kan jag sitta där”. Ja allt möjligt har man hört.

Så här kan det se ut när det serveras mat under flygresan i business class.

Så här kan det se ut när det serveras mat under flygresan i business class.

Anton Akhmatov

Du kan ha använt resekudden på fel sätt hela tiden – så gör du

Kan man smöra till sig en plats i första klass på flygplanet?

Vi passar på att fråga henne om det finns något beprövat knep eller någon fras man kan slänga ur sig för att automatiskt bli framflyttad till business. En fråga som gäckat oss i många år: Kan man smöra till sig en plats i första klass på flygplanet?

– Nej, det kan man faktiskt inte. Inte på något flygbolag faktiskt. Skulle man börja släppa fram någon, då kommer ju alla andra tänka: ”Va? Vad orättvist, varför kan de inte släppa fram mig då?”, förklarar flygvärdinnan och fortsätter:

– Och det kommer i sådana fall resultera i att folk inte kommer att köpa business längre. För om det bara är att smöra till sig, så behöver man inte betala.

Hon utvecklar vidare genom att förklara att det är något av en oskriven regel som alla flygföretag rättar sig efter.

– Det är faktiskt en sådan här universell grej i flygbranschen. Svaret är alltså: Nej sorry, du får betala för business om du vill sitta i business, säger hon kort och gott.

Men Angelica sitter ändå på en del smarta tips på hur man kan göra flygresan bättre. Nyfiken på att veta mer? Klicka här för att komma till artikeln.

Mest läst