Trendar: NostalgiI rampljusetBUP-upproretLivsstilLivsberättelserMitt liv

Ta en weekend i Sverige – se bästa resmålen här!

16 dec, 2020 
AvAnnika Goldhammer
FotografTT
Nog längtar många av oss efter en härlig weekend mer än någonsin. Pandemin begränsar fortfarande utlandsresandet, men förhoppningsvis kan vi snart få upptäcka nya favoritresmål i Sverige. Femina tipsar om fyra svenska weekendstäder.
Annons
11 destinationer vi vill åka till 2021Brand logo
11 destinationer vi vill åka till 2021

Norrköping

Norrköping är arbetarstaden som många bara passerar förbi. Men det finns flera anledningar att stanna här ett par dagar. Stadens mest kända sevärdhet är Industrilandskapet, ett levande industriminne mitt i staden. Här finns en kulturmiljö som har jämnats med marken i de flesta andra svenska städer. I Norrköping har de gamla pappers- och textilfabrikerna bevarats och fått nytt liv i form av museer, konsertsalar, kaféer och kontor.

Strykjärnet i Norrköping
Strykjärnet är Industrilandskapets mest kända byggnad.

Följ gärna de vackra promenadvägarna över Motala ström till områdets mest kända byggnad, Strykjärnet. Här ligger Arbetets museum, en kultur­institution som bland annat lockar med en doku­-mentär­fotosalong i höst. På andra sidan Strömmen finns ett av stadens senaste tillskott: Visualiseringscenter C, ett digitalt vetenskapscenter som kombinerar forskning med nyskapande kultur.

Annons

Ett annat pietetsfullt renoverat kvarter är Knäppingsborg, en skara gamla snusfabriker som har fyllts med butiker, kaféer och restauranger. Vill du ta dig hit från tågstationen är det bara att korsa Carl Johans park med sin berömda kaktusplantering och följa promenadvägen längs Strömmen.

Upptäck Norrköping

Kolmården
Kolmården är ett givet resmål.

Bo

  • The Lamp
    Boutiquehotell i ett 1800-talshus med rum med noga genomtänkt belysning och guld- och champagnetoner. Här finns också både restaurang (med gud­omliga hummertacos), bar och spa – och en hiss som pratar östgötska!
    thelamphotel.se
  • Centralstationens ­vandrarhem
    På övervåningen till Norrköpings k-märkta centralstation ligger ett modernt vandrarhem med individuellt inredda rum. Ett utmärkt budgetalternativ (men ta med öronproppar om du vill ta sovmorgon utan att behöva störas av ut­ropen från stationen).
    centralstationens.se
  • Scandic Strömmen
    Kedjehotell som fick tillbyggnad i fjol, med 74 nya hotellrum, ny restaurang och pool både på taket och inomhus. Centralt läge fem minuters promenad från tågstationen.
    scandichotels.se/­strommen

Äta och dricka

  • Vinyl
    Nyöppnad restaurang som beskrivs som ”Norrköpings nya vardagsrum” med skön musik och vinylknaster. På menyn står surdegspizzor toppade med nordiska råvaror.
    vinyl.restaurant
  • Östgöta Kök
    Populär lunchoas med glastak, skiffer och pool mitt i restaurangen. Stående klassiker är varmrökt lax och hemtrillade köttbullar. Här finns också en välfylld delikatessbutik.
    ostgotakok.se
  • Gin/Arv
    Modern gourmetrestaurang med större eller mindre smakmeny. Avslappnade bakfickan Arv serverar okomplicerade rätter av nordiska råvaror.
    gin.restaurant
  • Mannam
    Härligt nytillskott på Norrköpings restaurangkarta med koreanska rätter som bulgogi, bibimbap och nudel­soppa. Boka bord om du vill vara säker på att få plats!
    mannam.se
  • Broadway
    Pluras gamla stamhak är ett måste för Eld­kvarnfans och retro­älskare. Prova ”Eld­kvarnare”: tekaka med två ägg och sallad.
    broadwaykonditori.se
  • Kafé Kuriosa
    Charmigt kafé med mormorsmysig inredning, hembakade bakverk, matpajer, räkmackor och annat mumsigt.
    facebook.com/KafeKuriosa/

Se och göra

  • Industrilandskapet
    Ett av landets bäst bevarade industriminnen. Ta sikte på Arbetets museum, som i höst lockar med en utställning om morgondagens arbets- och vardagsliv. I närheten finns även Visual­iseringscenter C med interaktiva utställningar.
    arbetetsmuseum.se
    visualiseringscenter.se
  • Norrköpings ­konstmuseum
    En av Sveriges främsta konstsamlingar inom modernism och samtidskonst. Dessutom har museet en grönskande skulpturpark. Under hösten visas bland annat en stor separatutställning med Cecilia Edefalk.
    norrkopingskonst­museum.se
  • Kolmården
    Drygt en halvtimme norr om staden ligger Kolmårdens djurpark, ett givet besöksmål för alla barnfamiljer.
    kolmarden.com
  • Frilutsleder
    Det finns en rad olika naturområden och mängder av vandringsleder. Ett tips är Marmorbruksleden, en nästan 10 km lång sträcka längs Bråviken genom de gamla bruksområdena.
    kolmarden.com
    sormlandsleden.se
    maps.ostgotaleden.se
Mat från restaurang Mannam
Missa inte att besöka Mannam i Norrköping!

Umeå

Norrlands gastronomiska centrum och ett av landets bästa resmål för dig som vill kombinera kultur och natur med god mat och dryck.

Annons

Staden valdes till Europas kulturhuvudstad 2014 och här finns möjlighet att se konst både inne och ute. På Visit Umes hemsida finns tips på flera olika konst­rundor som man kan göra på egen hand. Och i Umedalen, fem kilometer utanför staden, väntar en av Europas främsta skulpturparker med verk av konstnärer som Louise Bourgeois, Jaume Plensa och Charlotte Gyllenhammar.

Stadsbiblioteket i Umeå vid Umeälven
Stadsbiblioteket ligger precis vid Umeälven.

Från Umeå är det också lätt att ta sig ut i naturen. Här finns en uppsjö vandringsleder att välja mellan, som Tavelsjöleden som startar i centrala Umeå. Leden passerar flera bergstoppar med makalösa vyer.

Mat på Gotthards i Umeå.
Gott på Gotthards!

Väl tillbaka i Umeå kan man smörja kråset på någon av stadens alla utmärkta restauranger.

Upptäck Umeå

Bildmuseet i Umeå
Missa inte ett besök på Bildmuseet.

Bo

  • U&Me
    Modernt hotell i kulturcentret Väven. Be om ett rum högt upp för en riktig höjdarutsikt – kommer du rätt tid på året och har tur kan du ligga i sängen och njuta av norrsken.
    umehotel.se
  • Granö Beckasin, Umeå
    Vill du kombinera stadsliv med naturupplevelser rekommenderas ett dygn i byn Granö, drygt en timme väster om Umeå. Här väntar Instagramvänliga ”fågelnästen” med rogivande utsikt över skogen och Umeälven.
    I aktivitetsutbudet finns flottfärder, cykelutflykter och guidade vandringar. Flera gånger om året erbjuds även yogaretreater.
    granobeckasin.com
    yogaretreatsnorrland.se

Äta & dricka

  • Köksbaren
    Köksbaren är den typ av kvarterskrog man gärna gjorde till sitt stamhak om den låg i ens egen stad. Prisvärt, gott och väldigt trivsamt med klassiskt skandinavisk inredning. Menyn ändras efter säsong, men inkluderar alltid norrländska specialiteter som Kalixlöjrom samt hängmörat kött.
    koksbaren.com
  • Gotthards krog
    ”En fin krog som inte är fin i kanten.” Gotthards passar lika bra för barhäng och gourmetmiddag som vardagslunch. Köket har en ambitiös hållbarhetsfilosofi och egen ekologisk grönsaksodling.
    gotthardskrog.se
  • Två Fiskare
    Fiskaffär och avslappnad fiskkrog i ett som dagtid serverar prisvärda lunchrätter av dagens fångst. Söndagar stängt för fiske.
    tvafiskare.se
  • Nya konditoriet
    Umeås äldsta konditori som legat i samma hus sedan 1927. Har såväl klassiska bakverk som mer moderna påfund. Missa inte Umespeciali­teten Slabang, chokladrulltårta med banan.
    nyakonditoriet.se
  • Juliette
    Sofistikerad cocktailbar med medaljongtapeter, soft jazz och en air av 1920-talet. Den ligger i nöjespalatset Rex i Rådhuset, tillsammans med brasseri och ölbar
    rexumea.com

Se och göra

  • Kvinnohistoriskt museum
    Sveriges första kvinno­historiska museum. Här utmanas den traditionella historieskrivningen. Just nu visas Rösträtt för kvinnor, som uppmärksammar att det var 100 år sedan svenska kvinnor fick rösträtt 2021.
    kvinnohistoriskt.se
  • Bildmuseet
    En av Sveriges främsta konsthallar för internationell samtidskonst. I höst visas bland annat en utställning som utforskar sambandet mellan växter, politik och historia.
    bildmuseet.umu.se
  • Västerbottensost
    I lilla Burträsk, drygt 10 mil norr om Umeå, tillverkas den berömda Västerbottensosten. Här kan du uppleva den med alla sinnen. Två gånger per dag ges en gratis rundtur. Det finns också en butik med allt för ostälskaren.
    vasterbottensost.com
  • Duå
    Tvillingarna Åkerlunds delikatessbutik är en dröm för matintresserade, med prisbelönta ostar, nyrostat kaffe, lokala hantverksdrycker och andra godsaker från små norrländska matproducenter.
    duaumea.se
Granö Beckasin i Umeå
På Granö Beckasin bor man bland trädtopparna.
Skulptur i Umeå
I Umedalen finns en av Europas främsta skulpturparker.

Växjö

Växjö har länge varit ett populärt resmål bland medvetna gourmeter tack vare den hyllade stjärnkrogen PM & Vänner. Men det är långtifrån den enda anledningen för matintresserade att resa hit. Det kreativa gänget bakom trivsamma Kafé de Luxe har gjort Växjö till en betydligt roligare restaurangstad de senaste åren och numera finns en rad utmärkta krogar och kaféer att välja mellan.

Domkyrkan i Växjö
Domkyrkan i Växjö i vinterskrud.

Vill man förkovra sig i traktens kulturhistoria finns Smålands museum, med det småländska glaset och utvandrarhistorien i fokus.

Annons

Växjö är också en utmärkt utgångspunkt för en småländsk roadtrip. I närheten finns det gott om besöksmål – som Glasriket, konstmuseet Vandalorum i Värnamo och Ikeas museum i Älmhult.

Upptäck Växjö

Utvandrarnas hus i Växjö
Traktens kulturhistoria står i fokus på Smålands museum.

Bo

  • PM & Vänner
    Startade som en gourmet­restaurang och har sedan dess utvecklats till ett gastrokvarter med bar, bistro, bageri, takspa och hotell. Såväl hotellet som restaurangen präglas av tre ledord: skog, äng och sjö. Inredningen är småländskt sparsmakad och signerad Ingegerd Råman, svensk designs grand old lady. Högst upp i huset väntar takpool, bastu och ett bibliotek. Matsalen har en stjärna i Guide Michelin och serverar avsmakningsmenyer med fem eller tio rätter och utvalda viner från en av Sveriges främsta vinkällare.
    pmrestauranger.se
  • Ett kvarter
    Bra mat, något gott att dricka och ett rum för natten – ibland är det allt som krävs för en lyckad weekend. På Söder ligger bar, restaurang och minihotell i ett aprikosfärgat trevåningshus tio minuters promenad från tågstationen. På nedervåningen ligger den mysigt ombonade restaurangen och baren och två trappor upp finns fyra enkla, men fina sovrum.
    ettkvarter.se

Äta & dricka

  • Kafé de Luxe/Villa & Trädgård de Luxe
    Avslappnat ställe som många Växjöbor har gjort till sitt andra vardagsrum. Grundpelarna är innerlig matlagning, kakbakning, dryckeskultur och allsköns kulturyttringar. Gänget bakom Kafé de Luxe driver även kaffebaren Bönan & Mustaschen och Villa & Trädgård de Luxe. Den senare ligger i en gul prästvilla ett stenkast från tågstationen och erbjuder middag med prästen eller biskopen.
    kafedeluxe.se
    villadeluxe.se
  • Systrarna Skogströms Lantcafé
    I Öhr, två mil norr om Växjö, gömmer sig ett av landets mysigaste kaféer. Här väntar pittoresk lanthandelsmiljö, knarriga trägolv, mormorssoffor och ett överdådigt utbud av kakor, pajer och bullar.
    lantcafe.wordpress.com
  • Bondens Butik
    En saluhall i miniformat som drivs av gänget bakom Kafé de Luxe. Erbjuder lokalproducerade ostar, korvar, must, mjöl, öl, betor och förädlade godsaker. Nyligen utökades konceptet med en liten bar där du kan dricka eller äta något gott på plats.
    Sandgärdsgatan 17

Se och göra

  • Antikt och loppis
    I byarna runt Växjö finns flera antikbodar och loppisar värda en omväg. Bittes Second­hand & Loppis i Rottne, Antikt i Lammhult och Östregård i Moheda är tre exempel. Den senare är en 1 000 kvadratmeter stor loppisdröm i en ladugård mitt i de småländska skogarna.
    De flesta loppisarna har helgöppet, men kolla gärna aktuella öppettider före besöket.
    ostregard.se
    facebook.com/brottsahemmet/
    facebook.com/­bittesloppis/
  • Konstrunda
    Växjö Art Site är ett konststråk runt Växjösjön med konstverk som har röstas fram av Växjöborna. Ladda ned appen Offentlig konst i Växjö så kan du läsa mer om verken. Det småländska glaset hyllas förstås också i Växjö. Längs Sandgärdsgatan finns ett glaskonststråk med verk av sju glaskonst­närer.
Konstverket Spegelbollen i Växjö
Spegelbollen är ett av konstverken utmed konst­rundan Växjö Art Site.

Falkenberg

Falkenberg förknippas ofta med sommar, strand och sol. Men nu har sommarstaden utvecklats till ett litet eldorado för alla som uppskattar god mat, lokalproducerade drycker och småskaligt mathantverk. För ett par år sedan utsåg White ­Guide Falkenberg till Årets värt en resa, ett pris som i vanliga fall tilldelas enskilda restauranger. Men i Falkenberg finns ett så stort utbud att staden blivit en av landets främsta kulinariska destinationer.

Stranden vid Falkenberg
Stranden är ljuvlig även off season.

Behöver du bygga upp aptiten finns flera fina promenadstråk, till exempel Doktorspromenaden längs Ätran. Att strosa genom Gamla stans kullerstensgator kantade av färgglada trähus är också en höjdare.

Annons

Addera sköna strandhotell, ett bra kulturutbud och fina friluftsmöjligheter i den omgivande naturen – och du har ett komplett weekendresmål.

Upptäck Falkenberg

The Retreat Club i Falkenberg
På The Retreat Club kan du bada både ute och inne.

Bo

  • Ocean Hotel
    En svårslagen bas för en hösthelg med guldkant. Ligger mitt på Skrea strand, en bit från centrala Falkenberg, och har en trivsam restaurang och bar.
    oceanhotel.se
  • Falkenbergs strandbadAnrikt strandhotell som numera drivs av den nyskapande hotellgruppen Ess Group. Här finns ett stort spa, ett familjevänligt brasseri och fine dining-restaurangen Köket.
    strandbaden.se
  • Steninge kuststation
    Urmysigt boende vid havet i Steninge mellan Falkenberg och Halm­stad. På morgonen väntar en brakfrukost som serveras i omgångar och som är certifierad av WWF:s One Planet Plate, vilket innebär att den håller sig inom planetens gränser. Tumme upp!
    kuststationen.se

Äta och dricka

  • Lilla Napoli
    Pizzerian som får pizzaälskare från när och fjärran att resa till Falkenberg. Ligger i en charmigt dekorerad före detta bensinmack och serverar napolitanska pizzor gjorda efter konstens alla regler. Boka deg i god tid.
    lillanapoli.se
  • Prostens pizza
    Ännu en pizzeria, men den här ligger i en lada på tv-kocken Lisa Lemkes prästgård i Skrea backe. Pizzorna görs i romersk stil, tunna och krispiga, och toppas med råvaror från familjens trädgård och traktens övriga odlare.
    prostenspizza.se
  • Rådhustorget 1
    Trivsam och snygg gastrobar i centrala stan som är en skön plats att inleda kvällen på. Blir man hungrig finns det en rad smarriga smårätter.
    radhustorget.nu
  • Charleston & kaffe
    Mysigt kafé som har specialiserat sig på belgiska våfflor, både salta och söta. In­redningen är en mix av retromöbler, kristall­kronor och guldspeglar. Och i högtalarna hörs ofta jazz eller blues.
    facebook.com/­charlestonkaffe/
  • Borgmästargården
    Sobert kafé och konditori som har utsetts till ett av landets bästa kaféer av White Guide. Drivs av en trio kvinnor som gör allt med lokala råvaror, stor finess och ovanligt stor omsorg.
    borgmastargarden.com

Se och göra

  • Rian designmuseum
    I ett 150 år gammalt spannmålsmagasin vid ån Ätran visas allsköns design – från konsthantverk och folkkär formgivning till industri- och tjänstedesign. Här finns även en designbutik och ett kafé där designintresserade har ett kärt besvär att välja mugg till kaffet.
    www.riandesign.se
  • Spa
    The Retreat Club på Falkenbergs strandbad lockar med bassänger både ute och inne, bastu med utsikt över stranden och en stor, grön barlounge.
    strandbaden.se/the-retreat-club/
  • Suseå choklad
    Chokladbutik med egentillverkade praliner smaksatta med halländsk honung och rå­varor från bygden. susea.se
  • Vandra
    Halland erbjuder miltals natursköna vandrings­leder, varav flera i havs­nära naturreservat. Här finns också den 450 kilometer långa Hallandsleden och Åkulla bokskogar, som är extra vackra under höstens färgfyrverkeri.
    hallandsleden.se
    akullabokskogar.nu
Pizza från Prostens Pizza i Falkenberg
Tunt och krispigt på Prostens pizza.

Läs mer:

Annons