Från tidig ålder kämpade Ashley med självhat och tröstätning. Hon mobbades av sina klasskamrater för att hon var tjock, och tröstade sig genom att äta mer. Till slut hoppade hon av gymnasiet, och försökte ta livet av sig tre gånger. Men när hon lades in på en psykiatrisk klinik så kom första vändningen.

”Jag trodde att jag hade nått botten. Jag tänkte att ett jobb skulle hjälpa min depression, och tog kvällskurser för att få min gymnasieexamen, men jag fick inte ens plats vid skolbänkarna. Det var då jag insåg att min vikt var det jag behövde tackla först. Jag vägde upp mot 200 kilo när jag var som tyngst”, berättar hon på sajten Love what matters.

Tony lämnades bort av föräldrarna när han var 11 år – räddades av Peter

2005 fick Ashley genomgå en gastric bypass-operation, och gick ner närmare 100 kilo av sin vikt. Året därpå kunde läkarna operera bort den överblivna huden.

”Även om jag mådde bra fysiskt så kämpade jag med självhat. Mentalt kände jag mig mycket större. Jag kunde inte greppa att jag var närmare en hälsosam vikt”, skriver hon.

Mitt i självhatet träffade hon en kille, T, som fick henne att känna sig vacker. Ett år in i relationen gifte de sig – men det var då den psykiska misshandeln började.

”Det började med att han kallade mig namn och sa att ingen skulle älska mig för hur jag såg ut. När jag försökte lämna tog han mina nycklar, min telefon, mina skor och blockerade dörren. Han fick mig att konstant ifrågasätta mig själv. Sen kom den fysiska misshandeln. Jag kände att han hade ett grepp om mig jag inte kunde fly från. Här trodde jag verkligen att jag nått botten”, berättar Ashley.

Paret fick tre barn tillsammans, samtidigt som Ashley gjorde allt hon kunde för att lämna maken – hon ansökte om skilsmässa, hon fick besöksförbud mot honom vid tre tillfällen, och hon fick honom gripen för misshandel. Trots det fick han henne att ta tillbaka honom gång på gång.

Vanliga metoden för självförsvar kan skada dig – så skyddar du dig på rätt sätt

Ashley blev inlåst i källaren av maken i flera dagar

Fem år in i äktenskapet, när de fått sina tre barn, så började T låsa in Ashley i källaren.

”Det var en jobbig period när han låste in mig i källaren i några dagar. Han hade slutat med sina bipolär-mediciner i två veckor. Jag gick alltid på äggskal, men när han vägrade behandling blev allt ännu värre. Hans ilska eskalerade under de dagarna, och minsta lilla kunde orsaka ett utbrott. Jag bad honom att hjälpa mig bada barnen den kvällen. Han stängde av elektriciteten i huset, så jag gick ner i källaren för att sätta på den – och då lämnade han mig där nere i flera dagar. Jag var hungrig, och hade inget att äta. Det fanns en diskho där nere som jag brukade dricka vatten ifrån”, skriver hon hos Love what matters.

Sofia knuffades från balkongen av sin man – lever i skräck

Plötsligt en dag tar T sitt liv. Han förs till sjukhus där man förklarar honom hjärndöd.

”Jag kände sorg, ilska, chock. Men den största känslan jag kände var lättnad. Jag behövde inte längre kämpa för att bli respekterad. Jag kände mig fri”.

I dag har det gått två år sedan makens död, och Ashley mår bättre än någonsin – hon har gått ner 50 kilo i vikt på på nio månader, har ett jobb hon tycker om och lever med sina tre barn.

”Jag känner så mycket stolthet över hur långt jag har kommit. Jag vill att mina barn ska få det bättre än hur jag haft det, och det händer när man visar gott exempel”.

Källa: Love what matters.

Silvia smittades med hiv – dolde det från alla i flera år