Artikeln innehåller reklamlänkar
Trendar: FrisyrerHudvårdHårtipsBäst i testSminktipsNageltrender

5 vanliga misstag som kan förvärra en torr och kliande hårbotten

08 mar, 2018 
AvMikaela Råberg
Misstagen som kan förvärra torr och kliande hårbotten
Vissa saker du gör kan faktiskt förvärra en redan utsatt hårbotten. Här är misstagen, lösningarna och produkterna som kan lindra och förebygga en torr, kliande och känslig hårbotten.
Annons

Det är inte bara ansiktet och kroppen som kan besväras av torrhet. Även vår hårbotten påverkas och kan bli torr, strama, klia och till och med börja flagna.

Rätt produkter är visserligen A och O, men det finns andra saker du kan göra för att förebygga den krackelerande känslan. Och vissa misstag du ska undvika som faktiskt kan förvärra situationen.

5 vanliga misstag som kan förvärra din torra hårbotten – och hur du undviker dem:

Misstag 1: Föning med värme

Det är inte bara ett kallt och blåsigt utomhusklimat som påverkar hårbotten negativt, även den torra inomhusluften gör sitt. Och då är det ganska enkelt att räkna ut att värmeföning inte är det klokaste att göra när din hårbotten börjar strama och klia.

Tips: Undvik att utsätta hårbotten för värme från exempelvis hårfön och stylingredskap i den mån det går. Lufttorka hellre håret eller föna inte på det varmaste – och inte heller varje dag.

Misstag 2: Överdrivet tvättande

Att tvätta håret varje dag tröttar ut hårbotten och kan rubba den naturliga balansen som håller den återfuktad. När det är kallt ute och torrt inne är din hårbotten extra utsatt och känslig för att övertvättas.

Annons

Tips: Sprid ut schamponeringen och tvätta inte håret varje dag. Det kan kännas jobbigt att avvänja håret till en början, men det är definitivt värt det.

Sträva efter att tvätta håret två gånger i veckan, däremellan räcker det att skölja igenom kalufsen med varmvatten och lite balsam.

Foto: Dan Gold/Unsplash

Misstag 3: Uttorkande produkter

Precis som att du inte vill smörja in ansikte och kropp med uttorkande krämer borde det även gälla för huvudet. Det många inte tänker på är dock att schampo kan torka ut hårbotten och det gäller främst varianterna som innehåller sulfater. Sulfaterna tillsätts för att schampot ska löddra och är uttorkande för både hår och hud.

Tips: Undvik produkter med sulfater, ämnet kan även gå under namn som sodium laureth sulfate och sodium lauryl sulfate. Välj istället skonsamma produkter som vårdar och ger fukt till både hår och hårbotten.

Annons

Misstag 4: Fel stylingprodukter

Det är inte bara schampot som kan verka uttorkande för hårbotten, även produkterna du har i håret kan påverka den naturliga balansen och för starka ämnen kan leda till klåda, en stramande känsla och hudflagor.

Tips: Välj stylingprodukter med skonsamma ämnen. Har din hårbotten redan tagit stryk finns det en mängd vårdande produkter som är anpassade för att återställa balansen och ge extra fukt.

Undvik produkter som innehåller uttorkande alkohol. Dessa brukar finnas i vissa hårsprayer och hårmousse och kan gå under namnen alcohol denat, propanol, SD alcohol, propyl alcohol och isopropyl alcohol.

Misstag 5: Uttorkande mat och dryck

Kosten har stor betydelse för hur vi mår, så självklart kan din hårbotten påverkas av vad du stoppar i dig.

Tips: Återfukta kroppen inifrån genom att hålla dig återfuktad – slarva inte med att dricka vatten. Nyttiga omegafetter, som bland annat finns i fet fisk, avokado och nötter, kan också göra gott för din hårbotten. Alkohol och mycket kaffe kan däremot verka uttorkande.

Annons

5 produkter som kan rädda dig med torr hårbotten:

1. Skonsamt och volymgivande schampo och balsam

Veganvänliga hårserien So Pure Volumizing från Keune. Volymgivande schampo och balsam fria från både sulfater och parabener, istället är de berikade med essentiella oljor som återfuktar utan att tynga ner. Serien kan köpas hos utvalda frisörsalonger.

2. Återfuktande gel för torr hårbotten

Gel Intensive dry scalp treatment från Aco (reklamlänk) som återfuktar och lindrar torr och känslig hårbotten, utan att bli fet och kladdig. Läs mer och köp här. (reklamlänk)

Skalpbehandling från Aco
Skalpbehandling från Aco som lugnar en orolig hårbotten. Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

3. Vårdande hårmask som lugnar torr hårbotten

Hårmask Head & Hair heal masque från Maria Nila (reklamlänk) är en antiinflammatorisk, hårstimulerande och lugnande inpackning som förebygger mjäll och hårbottensproblem. Läs mer och köp här. (reklamlänk)

Maria Nila
Hårmask från Maria Nila. Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

4. Ekologisk och skyddande hårspray

Hårsprayen Hair spray organic från Maria Åkerberg (reklamlänk) är ekologisk och ger håret stadga och glans. Innehåller skyddande aloe vera, våradande jojobaolja och eterisk olja från pomeransträdet som verkar balanserande för hårbotten. Läs mer och köp här. (reklamlänk)

Ekologiskt hårspray Maria Åkerberg
Ekologiskt hårspray Maria Åkerberg. Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

5. Vårdande droppar mot torr hårbotten

Scalp Care från Antonio Axu (reklamlänk) återställer obalansen i hårbotten samtidigt som den minskar irritation och ger håret nytt liv. Formulan består av bland annat mjölksyra som motverkar flagighet och mjällbilning samt olika fuktighetsgivande ingredienser som lotusblomma, bambu och hyaluronsyra. Läs mer och köp här (reklamlänk).

Scalp treatment Antonio Axu
Scalpbehandling från Anotnio Axu. Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

Källa: Kurera, Schwarzkopf, The every girl Foto: Alex Suprun/Unsplash

Läs mer:

Vårens trendigaste frisyrer och klipp 2021Brand logo
Vårens trendigaste frisyrer och klipp 2021
Annons