Artikeln innehåller reklamlänkar
Trendar: FrisyrerHudvårdHårtipsBäst i testSminktipsNageltrender

Hudvård i klimakteriet – bästa knepen

03 jan, 2024 
AvJessica Blockström Hember
FotografShutterstock/TT
Hudvård klimakteriet
Vägen genom klimakteriet kan bjuda på många utmaningar och det gäller även för huden. Vi reder ut vad som händer och tipsar om hur du kan få din bästa hud trots hormoner som spökar.
Annons

Att mensen börjar svaja, vallningar sätter i gång och nattsömnen blir störd är problem de flesta känner till när vi pratar om klimakteriet. Men visste du att den här perioden av livet, som 25 miljoner kvinnor går igenom varje år, också har mycket stor påverkan på huden?

Hudvård i klimakteriet – det här händer

Du kanske märker det för att den där sköna krämen du alltid gillat inte längre är tillräcklig för att hålla huden mjuk och återfuktad. Det kan också vara att du plötsligt blir känslig för aktiva ingredienser som fungerat tidigare, rodnader dyker upp mer frekvent och det blir allt svårare att locka fram spänst och lyster. Om det inte var nog så är det knepigt att få sminket att sitta när svettpärlor envisas med att rinna nedför ansiktet. Så vad händer i huden?

De första hormonella förändringarna börjar stöka till det för hudens processer redan i förklimakteriet för att bli alltmer tydliga när sista mensen passerat.

Kvinna som applicerar hudvårdsmask.
Det är viktigt att återfukta huden, speciellt i klimakteriet.

Därför får du torr hud i klimakteriet

Din hud blir inte bara torrare utan också tunnare och de här förändringarna sker på flera plan, både på djupet och på ytan. Det är allt från minskad sebumproduktion och sämre cellförnyelse till att det naturliga skyddet i form av antioxidanter blir sämre.

Annons

Inom forskningen har man upptäckt att det inte enbart är lägre halter av progesteron och östrogen som ställer till det. Stresshormonet kortisol ökar också, vilket även det har en väldigt stor inverkan. Det minskar våra naturliga försvarsfunktioner, inflammationer triggas och biter sig fast, samtidigt som produktionen av till exempel kollagen går ner.

Men precis som med många andra besvär under både förklimakteriet och klimakteriet går det att göra en hel del för att hjälpa huden och vända den nedåt­gående spiralen. Du kan få din hud både mjukare, skönare, jämnare och finare. Det kan vara allt från nya spännande produkter som stärker barriären och sätter fart på de naturliga processerna till små förändringar i rutinen.

6 hudvårdstips för dig som är i klimakteriet

Här är sex sköna hudtips för dig som är i klimakteriet

1. Stärk upp på ytan

När huden blir torrare är det ett tecken på att barriären inte fungerar som den ska. Är den torr kan den också lätt bli skadad och då försvinner fukt lättare. Välj en mild rengöring, skölj av den med kallt vatten och fyll på med barriärstärkande serum och skyddande kräm, gärna med ingredienser som B12, ceramider, hyaluronsyra, fettsyror, sheasmör och squalane.

Annons

2. Locka fram lystern

Lystern kan vara svårflörtad eftersom cellförnyelsen saktat ner. Är huden dessutom torr blir det än knepigare att locka fram glow. Exfoliering är toppen för detta men välj snälla varianter, till exempel med enzymer, och gör det inte varje dag. Använd gärna ett serum med C-vitamin på morgonen då det ger klarare hudton och extra skydd i form av antioxidanter.

Bra är också att massera huden, passa på att göra det när du rengör ansiktet eller använd en gua sha när du kollar en tv-serie. Att gå på ansiktsbehandling regelbundet gör också mycket för att hålla hudhälsan på topp. Spännande just nu är till ­exempel kurer med radiofrekvens som har direkt uppstramande effekt.

3. Ta hjälp av retinol

Känns huden plötsligt tunn och trött? Det är lätt att studsen för­sämras när kollagen- och elastin­produktionen går ner, något som kan eskalera i klimakteriet. Sätt in hudens egen personliga tränare, det vill säga någon form av retinol.

Kvinna på spa.
Att ta hand om huden är nyttigt när du hamnar i klimakteriet.

4. Glöm inte solskydd

Se till att skydda huden mot solen, vind och luftföroreningar. Huden tunnas ut under klimakteriet och kan upplevas väldigt skör. Det är tyvärr något UV-strålarna hjälper till med. I dag finns många sköna solskyddskrämer som fungerar fint både för sig själva och under makeup.

Annons

5. Sov med stil

Lyxa till det med örngott i siden. Det är mjukare mot huden och har även fuktbevarande effekt, till skillnad mot bomull som gör huden torrare och får sovrynkorna att sitta kvar länge.

6. Investera i makeup som är hud­vårdande

Det gör stor skillnad på resultatet: huden får extra glow och produkterna går ofta på finare.

Tips: Plötsligt röd och varm i ansiktet?

Har du problem med vallningar? En tubmascara håller för svett och tårar men är lättare att ta bort än en traditionell vattenfast mascara och därför snällare mot fransarna. Du behöver bara använda ­ljummet vatten för att få den att lossna.

Hudvård i klimakteriet – produkterna att satsa på

Här är sex stycken sköna hudvårdsnyheter som passar perfekt till klimakterierutinen.

1. Hyaluron Activ B3, Avène

Hyaluron Activ B3 serien från Avène.
Klicka på bilden för att komma direkt till serien.

Hyaluron Activ B3 från Avène är en serie som motverkar effekten av de så kallade zombiecellerna i huden. Dessa är åldrade celler som inte längre gör sitt jobb men som genom att utsöndra ett visst protein ”smittar” andra friska celler så att de också blir zombieceller. Ansiktskräm, serum och ögonkräm innehåller alla hyaluron­syra och niacinamid som håller friska celler i gång längre vilket ger ökad spänst och mer lyster. Läs mer om serien och köp produkterna här (reklamlänk).

2. Neovadiol, Vichy

Neovadiol serien från Vichy.
Klicka på bilden för att komma direkt till serien.

Neovadiol är Vichys serie som formulerats för de specifika behoven före, under och efter klimakteriet. Här finns till exempel Meno 5 Bi-serum där pro-xylane, extrakt från cassia, välgörande omega-fettsyror och ett koppel av vitaminer sam­verkar för att boosta fasthet, hudton och mjukhet men också målinriktade Multi-correcitve Eye & Lip Care. Läs mer om serien och köp produkterna här (reklamlänk).

3. Global Repair, Filorga

Global Repair serien från Filorga.
Klicka på bilden för att komma direkt till serien.

I Global Repair från Filorga kombineras peptider, lipider och växt­extrakt för att öka på hudens naturliga processer, stärka barriären, öka spänsten och ge finare lyster. Nya i serien är Advanced Cream med härligt smältande formula och Advanced Elixir som är ett lyxigt koncentrat med lätt och skön konsistens. Läs mer om produkterna i serien och köp dem här (reklamlänk).

4. Exasoothe, Murad

Exasoothe serien från Murad.
Klicka på bilden för att komma direkt till serien.

Exasoothe från Murad är ljuvlig när huden känns extra skör och irriterad. Här finns Soothing Oat and Peptide Cleanser som rengör utan att torka ut, Quick Relief Moisture Treatment som snabbt lugnar och stärker barriären samt Daily Defense Cream som låser in fukt, motverkar rodnader och skyddar. Läs mer om produkterna i serien och köp dem här (reklamlänk).

5. Pink Serum, Elixir

Pink Serum från Elixir.
Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

B12 är en av de mest omtalade ingredienserna just nu tack vare sina fina reparerande och barriärstärkande egenskaper. Du hittar bland annat ämnet hos norska Elixir. I Pink Serum finns också niacinamid och hyaluronsyra, tillsammans ger det återfuktande, lugnande och rodnadsdämpande effekt. Läs mer om serumet och köp det här (reklamlänk).

6. Nucleocollagen, Dr. K Dermal Health

Nucleocollagen från Dr K Dermal Health.
Nucleocollagen från Dr K Dermal Health.

Ett glas med Nucleocollagen från Dr K Dermal Health varje dag gör mycket gott för många delar av kroppen. Nukleotider, transreservatrol och kollagen ger bättre återfuktning av huden, främjar tarmhälsa, stärker barriärfunktionen, har antiinflammatorisk effekt och mycket mer. Ca 1 898 kr.

Vill du få en regelbunden dos av inspiration?

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste modetrenderna och skönhetstipsen samt kulturvärlden. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

3 hudvårdstips för dig med mogen hyBrand logo
3 hudvårdstips för dig med mogen hy
Annons