Trendar: FrisyrerHudvårdHårtipsBäst i testSminktipsNageltrender

Hudvårdsikonen: ”Att mycket vatten gör huden vackrare är en myt”

26 maj, 2022 
AvJESSICA BLOCKSTRÖM HEMBER
FotografPer Wahlberg
Gilda Liljeblad Koornstra.
Gilda Liljeblad Koornstra är en ikon inom svensk hudvård. Hon utbildade sig som 15-åring, har startat en skola och tagit fram egna produkter– men tycker det viktigaste för huden är att skynda långsamt.
Annons
Största skönhetsmyterna – hudgurun ger svarBrand logo
Största skönhetsmyterna – hudgurun ger svar

Få personer har haft så stor inverkan på hur vi tar hand om vår hud som Gilda Liljeblad Koornstra. Hon har ett av Sveriges just nu mest hyllade hudvårdsmärken och ligger bakom skolan som bär hennes namn. Där har man utbildat närmare 2 000 hud- och spaterapeuter. Att just hudvård skulle bli en så stor del av hennes liv är ingen slump.

– Omhändertagande har alltid varit ett kall. Jag lekte inte med dockor eller nallar som liten. I stället såg jag till att ta hand om dem som fanns omkring mig.

Gildas föräldrar, som arbetade inom hotell och ­restaurang, lärde henne tidigt vikten av att vara ­presentabel.

Gilda Liljeblad Koornstra

Gör: Hudterapeut, affärskvinna och grundare av Gilda Liljeblad samt Gilda Skolan i Göteborg, Malmö och Stockholm.

Ålder: 65 år.

Bor: På Avenyn i Göteborg.

Aktuell: Har nyligen gjort en stor nylansering av sitt hudvårdsmärke.

– Mamma gav mig ett hudvårdskit från Elizabeth Arden när jag fyllde 13 år och i bokhyllan fanns Evig skönhet av Olga Tschechowa. Jag läste den från pärm till pärm och bestämde mig där och då för att bli ­kosmetolog. Det var inte ett yrke i tiden och mamma och pappa hade gärna sett att jag läst till läkare. Ändå har de alltid stöttat mig. Pappa sa att ”blir du hungrig får du komma hem”.

Annons

Gilda letade upp den bästa skolan och den hade en något annorlunda inriktning. Lärarna var nämligen läkare och undervisningen fokuserade mycket på anatomi och vetenskap. Att den låg i Wien avskräckte inte och blott 15 år flyttade hon.

– Det var lite svårt i början då jag inte kunde ­flytande tyska men jag lärde mig språket snabbt. 1973 var jag klar och sedan dess har jag arbetat med hudvård. Jag älskar att man kan ha detta som yrke.

I flera år drev Gilda framgångsrika hudvårdssalonger, men det var något som saknades. 1988 lanserade hon det egna hudvårdsmärket.

– Jag ville göra en serie där det viktigaste var ­inne­-hållet, inte utsidan. Den har vi nyligen gjort om, både med uppdaterat innehåll och modern design.

Så småningom startade hon också det som i dag är den legendariska Gilda Skolan.

Gilda Liljeblad Koornstra.
Gilda Liljeblad Koornstra är grundaren av Gilda Liljeblad och Gildaskolan.

– Jag fick frågan från en kollega som själv drev ­skola om inte jag skulle göra detsamma. Jag blev en smula ställd, men åkte hem, hängde lite tvätt och funderade. Sedan sa jag till min man att detta ska vi göra. 1993 startade vi i Göteborg med 12 förväntansfulla elever.

Annons

Nästa år firar skolan, som nu också finns i Malmö och Stockholm, 30 år. Varför är den framgångsrik?

– Då jag fick en annorlunda bas med min mer ­veten­skapliga utbildning så har skolan en annan grund. Mycket sitter också i den egna personligheten. Man måste spotta i nävarna och våga jobba om det ska gå bra.

Är det skillnad på utbildningen i dag jämfört med när du började?

– Absolut. En del som utvecklats enormt är att det finns mer avancerad apparatur, som laser och ­microneedling, vilket vi lär ut på skolan.

Skulle du vilja ändra något inom skönhetsbranschen?

– Att hudterapeuter fick en större acceptans. Vi ­fyller en viktig funktion. Vi ser saker där vår kunskap är begränsad men kan skjutsa patienter vidare för bra och rätt hjälp.

Har din egen rutin förändrats genom åren?

– Jag har alltid gått igenom mina sex steg. Det som skiljer är att produkterna är bättre och har lite andra egenskaper i dag.

Annons

Vilken är den största myten när det handlar om hud?

– Att ett stort vattenintag gör dig vackrare. Kroppen kan inte ta till sig så mycket. Får du i dig för mycket kan det däremot skölja ut viktiga vitaminer och mineraler. Drick vatten när du är törstig, vin och annat när du ska njuta.

4 badrums-favoriter

1 RENANDE

Cleansing Oil från Gilda Liljeblad.
Cleansing Oil från Gilda Liljeblad.

Cleansing Oil var en av de första ­produkterna vi tog fram och den är fortfarande lika bra. Det är dubbelrengöring som löser makeup, fett och smuts. Ca 299 kr/100 ml.

2 UPPBYGGANDE

Regenerating Vitamin A Retinol Cream från Gilda Liljeblad.
Regenerating Vitamin A Retinol Cream från Gilda Liljeblad.

Till natten använder jag vår Regenerating Vitamin A Retinol Cream. Den bygger bland annat upp ­barriären och ­bekämpar ålderstecken. Ca 799 kr/50 ml.

3 UPPLJUSANDE

Ambient Lighting Powder i Mood Light från Hourglass.
Ambient Lighting Powder i Mood Light från Hourglass.

Ambient Lighting Powder i Mood Light från Hourglass är ett puder som lyfter de ljusa punkterna i ansiktet och ger snygg lyster. Ca 579 kr.

4 SNABBMÅLAD

Armanis mascara Eyes to kill.
Armanis mascara Eyes to kill.

Jag kan inte leva utan Armanis mascara Eyes to kill. Jag är ganska bekväm av mig och denna går snabbt att måla på och ger mycket snygga fransar.Ca 385 kr.

Annons

Gildas bästa ­skönhetstips

1. Du kan inte bara borsta tänderna någon gång då och då om du vill hålla tänderna fina. Det är samma med hudvård. Regel­bundenhet och rutin är det viktigaste.

2. Unna dig regelbundna besök hos en ­auktoriserad hudterapeut. Då får du ­expertråd på köpet. Både du och din hud ­kommer att vinna på det i längden.

3. Ge produkter tid att visa vad de går för. Reklamen om slät, rynkfri hud på bara några dagar är en osanning. När du använder rätt produkter kommer du att känna och se skillnad.

4. Skynda långsamt med aktiva ingredienser, som AHA, A-vitamin och C-vitamin. Hudvård är ett maraton, inte ett race. Lägg till en aktiv produkt i taget och var uppmärksam på hur huden svarar.

Vill du få en regelbunden dos av inspiration?

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste modetrenderna och skönhetstipsen samt kulturvärlden. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

Annons