Artikeln innehåller reklamlänkar
Trendar: FrisyrerHudvårdHårtipsBäst i testSminktipsNageltrender

Kliande hårbotten – så löser du det enligt experten

17 jan, 2024 
Kliande hårbotten
Har du en hårbotten som kliar och är torr? Lugna och lindra en irriterad och krånglande skalp med de här proffstipsen!
Annons

Att det kliar i hårbotten kan driva en till vansinne och den här tiden på året brukar problem med skalpen bli än värre. Den torra inomhusluften suger inte bara ut fukt från huden i ansiktet och stråna på huvudet. Det gör också att det kan bli väldigt torrt och irriterat nere vid hårrötterna.

Bästa tipsen för en kliande och irriterad hårbotten

Så vad kan man göra för att slippa problem med skalpen och bli av med kliande hårbotten? Här är sju tips från den brittiska trikologen March Birch som nyligen besökte Stockholm.

Tips! Trikologer är experter på att behandla hår och hårbotten – här kan du läsa tips från en trikolog på vad du du kan göra om du som kvinna tappar mycket hår.

1. Tvätta ofta

Till skillnad mot många andra anser Mark Birch att du bör tvätta håret, eller framför allt hårbotten, varje dag.

– Kroppen gör sig av med salter och andra restämnen medan du sover och det sitter kvar i skalpen och stör floran tills du schamponerar bort det.

Annons

2. Se till att ditt schampo inte innehåller sulfater

Det är så pass effektiva tvålämnen att alla de naturliga oljor du har i hårbotten försvinner, det rubbar den naturliga floran här. Det ska också vara pH-balanserat. Huden på skalpen är känsligare än den du har i ansiktet.

3. Använd bara schampo i hårbotten

När du tvättar håret ska du först blöta det med varmt vatten, sedan applicera ditt schampo i hårbotten och löddra upp det bara där.

– Låt sedan schampot sitta några minuter för att verkligen få bort allt smuts, gammalt sebum och stylingrester. Jag brukar tipsa om att låta det sitta medan du tvättar övriga kroppen. När du sedan sköljer ut schampot kommer också resten av håret att bli rent på köpet.

4. Undvik balsam i hårbotten

Använd alltid balsam men helst ett leave-in och applicera det bara i längderna. Låt hårbotten reglera sig själv. Tänk också på att välja balsam utifrån vilket behov ditt hår har.

Annons

5. Undvik att ha oljor i hårbotten

– Oljor kan du ha i längderna för att vårda håret men om du känner behov av olja i hårbotten rekommenderar jag att du uppsöker ett proffs som får titta på hur det ser ut därnere och vad som orsakar problemet, menar Mark.

– Det kan antingen vara en trikolog eller en hudläkare som är specialiserad på håravfall.

6. Tänk på vad du har för material i din mössa

Bomull och ull må vara varmt med det kan verkligen få det att klia till extra i hårbotten. Bättre för både skalpen och även för håret är en mössa som fodrats med fleece eller silke.

7. Ge skalpen den näring den behöver

Se till att få i dig antioxidanter men också viktiga mineraler, som järn och zink, samt vitaminer, till exempel biotin. D-vitamin är också viktigt, därför är det bra att du kommer ut i dagsljus varje dag då ljuset behövs för att omvandla D-vitamin i kroppen.

Varför får man kliande hårbotten?

Att det blir problem i hårbotten kan bero på allt från genetiska faktorer till hormoner och stress men även de produkter du använder. Sulfater i schampo är till exempel uttorkande och använder du mycket torrschampo som du inte får bort helt när du tvättar håret kan det också göra att huden i hårbotten blir irriterad och börjar klia.

Annons

Därför är det viktigt att undvika irriterad hårbotten

– Ju hälsosammare hårbotten desto bättre hårväxt, förklarar Marck Birch.

Går du länge med problem här kan det göra att håret inte växer lika bra, han menar att det till och med kan leda till att håret helt slutar växa.

Sulfatfritt schampo – 4 favoriter

Här är fyra schampon utan sulfater.

1. Don't despair, repair! Super moisture shampoo, Briogeo

Detta schampo från Briogeo gör håret rent samtidigt som det har återfuktande effekt. Det innehåller bland annat algextrakt, biotin, kokosolja och pantenol. Läs mer och köp schampot här (reklamlänk).

schampo med naturliga ingredienser lugnar hårbotten
Klicka på bilden för att komma direkt till schampot.

2. Vårdande schampo, Maria Nila

Head & Hair Heal Shampoo från Maria Nila kombinerar antiinflammariska och hårväxtstimulerande ingredienser som motverkar mjäll och andra hårbottenproblem. Läs mer och köp schampot här (reklamlänk).

schampo från maria nila som gör gott för skalpen
Klicka på bilden för att komma direkt till schampot.

3. Defy Damage Shampoo, Joico

Schampot från Joico ger lyxigt löddrande trots att det inte innehåller sulfater och formulan både stärker håret och skyddar hårfärgen. Läs mer och köp det här. (reklamlänk)

schampo som både vårdar och skyddar från joico
Klicka på bilden för att komma direkt till schampot.

4. Rosemary & Birch Shampoo, Marc Birch

Ett sulfatfritt schampo som vårdar och lugnar känslig hårbotten samtidigt som det stimulerar hårbotten så att du får en bättre stråväxt. Läs mer och köp der här.

Sulfatfritt schampo med rosmarin från Marc Birch
Klicka på bilden för att komma direkt till schampot.
Mogen hy #9 – Tre sätt att styla ögonbrynen påBrand logo
Mogen hy #9 – Tre sätt att styla ögonbrynen på
Annons