Artikeln innehåller reklamlänkar
Trendar: FrisyrerHudvårdHårtipsBäst i testSminktipsNageltrender

Tappar du mycket hår? Det här kan du göra åt det enligt experterna

01 nov, 2023 
Avjessica blockström hember
Fotografshutterstock/tt
tappar mycket hår kvinna
Har din fluffiga hårman plötsligt börjat hänga platt mot huvudet? Eller står du där i duschen med testar av strån i handen i stället för på huvudet? Att tappa hår är normalt och manen blir för många betydligt glesare med åren. Vi reder ut vad det beror på och tipsar om vad du kan göra för att ge liv och lyft till håret igen.
Annons

50 till 150 strån om dagen – så mycket hår är normalt att du tappar. Men många märker att den siffran plötsligt ökar med åren. Håret blir inte bara tunnare utan också glesare. Kanske den där frisyren du trivts i inte längre känns lika toppen.

Vården är dålig på att plocka upp de här problemen och många vågar inte säga till och lider i det tysta. Men det finns hjälp att få och det finns en hel del du kan göra själv.

Celestine Gitau har varit trikolog i sju år och har sett många olika varianter av håravfall. Hon berättar att det just nu görs mycket studier på håret och skalpen för att försöka förstå grunden till hur man bibehåller en hälsosam hårbotten men också vad man kan göra för att motverka håravfall.

Celestine Gitau.
Celestine Gitau.

Vilka faktorer är vanligast när kvinnor börjar tappa mer hår?

– Den ena är stress. Det kan vara en stressig vardag men det kan också bero på tillfällig stress vid till exempel en skilsmässa, en flytt eller ett jobbyte. När du är stressad under en längre period går håret snabbare från växtfas till den fas när det ramlar av. Mellanfasen, den som kallas sovfas, skyndas snabbt igenom. Det är dock inte alltid man förstår att det är just stress som ligger bakom då effekten märks av först efter några månader, säger hon.

Annons

– Den andra stora faktorn är klimakteriet. De kvinnliga hormonerna är bra för hårtillväxten så när vi närmar oss klimakteriet kan håret gå in i en större sovfas. Här kan du hjälpa naturen, och så länge det finns hårsäckar kvar finns det hopp! Det är den stora skillnaden mellan manligt och kvinnligt håravfall.

Vad är en trikolog?

En trikolog är specialist på att behandla hår och hårbotten. De har olika verktyg och metoder för att diagnostisera och behandla problem här, till exempel används en kamera i hårbotten som förstorar cirka 200 gånger för att kunna se vad som sker där.

Tina Tolevska är frisör som varit diplomerad trikolog i snart 20 år. På sin salong har hon sett att många tappade mycket hår efter covid.

– Det har varit tufft för många kvinnor. Kroppen går in i självförsvar och släpper fokus på just håret för att kunna återhämta sig, förklarar hon, och fortsätter:

– Det kan absolut komma tillbaka men du behöver hjälpa till med vitaminer och liknande.

Tina Tolevska.
Tina Tolevska.

Hårbotten en viktig faktor

En stor trend inom hår just nu är fokus på hårbotten. Det är något Tina tycker är väldigt bra.

Annons

– Vi har tagit skalpen för given alltför länge. Men att inte ta hand om den kan ge tråkiga konsekvenser.

Hon förklarar att det, förutom stress och hormoner, finns många andra faktorer som också påverkar ditt hår och din hårbotten.

– Använder du starka produkter som rubbar pH-balansen kan det göra hårbotten torr och mjällig vilket kan leda till håravfall. Att inte skydda den i solen är inte heller bra. Bränner du dig kan effekten bli att det inte kommer fler hårstrån på just det området. Och får hårbotten för lite syre kan det också ge problem. Det ser vi hos till exempel operationssköterskor och kockar men även de som är täckta på grund av religion.

En produkt som många använder i dag kan också ställa till det, berättar Tina.

– Torrschampo är inte farligt och skapar inte hårförlust om du använder det någon gång då och då. Men det är viktigt att du ser till att du får bort det. Byggs det upp lager på lager över tid ökar risken för irritation. Förutom att det kan klia samlas döda hudceller vilket kan trigga håravfall.

Annons

Produkter för hårbotten

Här är fem utvalda produkter som på olika sätt sätter fokus på skalpen.

1. Scalp Comfort, New Nordic

Ett hyllat tillskott som vårdar både huden och håret. Det naturliga innehållet består bland annat av biotin, fiskolja, havtorn, nattljus och propolis. Läs mer och köp den här (reklamlänk).

Scalp Comfort från New Nordic.
Scalp Comfort från New Nordic – klicka på bilden för att komma direkt till den.

2. Night Density Rescue, Nioxin

En dermatologiskt testad kur som hjälper vid håravfall men också gör stråna kraftigare. Formulan har tagits fram för att likna kroppens egen förnyelseprocess som sker under natten. Läs mer och köp leave in-produkten här (reklamlänk).

Night Density Rescue från Nioxin.
Night Density Rescue från Nioxin – klicka på bilden för att komma direkt till den.

3. No Breaker, Sebastian Professionals

En leave-in som både vårdar och stylar och som som passar bra om håret lätt går av då den har reparerande effekt och kan skapa nya bindningar i stråna. Läs mer och köp den här (reklamlänk).

No Breaker från Sebastian Professionals.
No Breaker från Sebastian – klicka på bilden för att komma direkt till den.

4. Go Green Scalp Massager and Exfoliator, Wet Brush

Ger inte bara skön och välgörande massage – piggarna har preppats med lavendelolja som har lugnande och lindrande effekt på huden i hårbotten. Läs mer och köp den här (reklamlänk).

massageprodukt för hårbotten och skalpen från Wet Brush
Go Green Scalp Massager från Wet Brush – klicka på bilden för att komma direkt till den.

5. Bio-Pilixin Serum Hair Activator Formula, Scandianvian Biolabs

Ett serum som riktar in sig på att stimulera hårsäckscykeln, ladda hårbotten med näring och dämpa eventuella inflammationer för tätare och starkare hår. Ingredienserna är naturliga, här finns bland annat chili, gurkmeja, koffein, niacinamid och en rad viktiga aminosyror. Du kan läsa mer om den här.

Bio-Pilixin Serum Hair Activator Formula från Scandianvian Biolabs.
Bio-Pilixin Serum Hair Activator Formula från Scandianvian Biolabs.

Vad kan man göra om man tappar mycket hår?

Så vad kan själv man göra för att inte tappa håret? Tina Tolevska trycker på att det är viktigt att lyssna på ditt hår.

Annons

– Det berättar när det mår bra eller när det är dåligt. Tappar du hår, kliar det i hårbotten eller har stråna blivit tunnare räcker det inte med att bara byta schampo. Jag tycker att man kan börja med att testa med serum i hårbotten. Du måste dock ha lite tålamod med det.

Hur lång tid tar det innan man kan se resultat?

– Det är individuellt och beror på hur länge du haft håravfallet och vad som orsakar det. Växtfaserna kommer fortfarande att följa cykeln så det tar minst fyra veckor. Men ju snabbare du tar dig an problemet, desto lättare är det att lyckas.

Tina nämner ingredienser som chili, lavendel och salvia för att boosta tillväxten. Celestine rekommenderar också eukalyptus, tea tree och rosmarinolja som främjar en god skalphälsa och gurkmeja som är antiinflammatoriskt.

Scalp Treatment Rosemary, Maria Åkerberg

Maria Åkerbergs mjukgörande näringsspray för hårbotten innehåller bland annat rosmarinolja och appliceras varje morgon. Läs mer och köp den här (reklamlänk).

Vårdande hårbottenspray Scalp Treatment Rosemary från Maria Åkerberg
MAria Åkerberg Scalp Treatment Rosemary – klicka på bilden för att komma direkt till den.

Tina menar att det dock är viktigt att förstå vad just ditt hår behöver.

– Alla serum och tillskott kommer inte att vara lösningen för dig. Kolla upp innehållet och vad den specifika produkten är gjord för att hjälpa mot.

Annons

Ta hjälp av experter

Blir det inte bättre? Då råder både Celestine och Tina att du söker hjälp hos en hårspecialist eller trikolog för att verkligen gå till botten med problemet.

– Och skaffa en bra frisör som verkligen kan ta hand om ditt hår på rätt sätt och råda dig vad som passar bäst när det gäller färg och form, tipsar Tina.

I dag finns också bra hårförtjockningar. Det behöver inte vara att man sätter in massor av löst hår så du får en jätteman. Några få slingor på rätt ställe kan göra stor skillnad.

Skaffa vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om det senaste inom resor och äventyr. Vi skickar dig tips och råd om hur du får den perfekta resan!

Så ofta behöver du tvätta håret - faktorerna som avgörBrand logo
Så ofta behöver du tvätta håret - faktorerna som avgör
Annons