Trendar: FrisyrerHudvårdHårtipsBäst i testSminktipsNageltrender

Så vårdar du mogen hy – hudterapeutens bästa knep

06 dec, 2022 
AvJESSICA BLOCKSTRÖM HEMBER
Vårda mogen hy.
Efter 43 år i skönhetsbranschen vill Lena Hallbäck-Olofsson sprida mer ­kunskap om hudhälsa och lära oss hur vi bäst tar hand om den.
Annons
Fem favoriter från Femina: smink för mogen hyBrand logo
Fem favoriter från Femina: smink för mogen hy

Lena Hallbäck-Olofsson har arbetat som hudterapeut i 43 år. Som ägare av klassiska salongen Hudoteket i Jönköping är hon både en av skönhetsbranschens stora profiler och en förebild. Att hon skulle arbeta med hud var dock ingen självklarhet. Hon var en riktig plugghäst och lärare eller veterinär var drömmen. När hon precis gått ut gymnasiet fick ett kliv in i ett litet parfymeri i Skara livet att ta en annan riktning.

– Det var bara en fin affär som doftade gott som jag blev nyfiken på. Plötsligt hade jag fått jobb där som butikssäljare.

Lena blev kvar hos parfymeriet i ett år och där uppstod ett nytt intresse. Hon sökte till Kosmetologskolan i Stockholm och sedan gick allt snabbt. Bara ett par år efter examen som hudterapeut fick hon ett erbjudande som hon inte kunde tacka nej till.

Annons

– Ingegärd Cederholm hade grundat Hudoteket 1972. Nu erbjöd hon mig att köpa hennes lilla salong på 47 kvadratmeter. Kravet var att jag först skulle gå bredvid henne ett par månader och lära mig att ta hand hennes kunder på bästa sätt.

Lena Hallbäck-Olofsson

Gör: Hudterapeut.

Ålder: 63 år.

Bor: I Trånghalla utanför Jönköping.

Aktuell: Hennes salong Hudoteket i Jönköping fyller 50 år.

Lena visste precis vad hon ville med Hudoteket. När hon tagit över satte hon målinriktat i gång arbetet med att göra den till en av Sveriges mest kompletta skönhetssalonger. Våning för våning togs över i huset, nya kompetenser anslöt och fler märken togs in. I dag är Hudoteket inte bara en av de största arbetsgivarna inom sitt gebit. Man har också en framgångsrik webbshop.

– Salong med webbshop blev vårt nya, något vi var först med på 90-talet.

Vad har varit den stora utmaningen under alla år?

– Det är kostsamt och krävande att ständigt ligga på topp. Jag har ändå lyckats behålla passionen för yrket. Att samtidigt vara mamma och ha ett bra privatliv kräver sin kvinna men också en stöttande partner.

Annons

Vad är skillnaden på hudvård och behandlingar i dag jämfört med när du började?

– Mycket är exakt samma. Att ge klassisk porrengöring med hudvårdstips är fortfarande en av mina mest bokade behandlingar. Skillnaden är att det finns så många fler produkter, behandlingar och apparaturer att välja mellan. Kunderna kan varva med mer avancerade behandlingar i en personlig plan jag ger dem.

Den roligaste utvecklingen inom branschen?

– Som hudterapeut kan du i dag specialisera dig inom det område du tycker är mest intressant och det finns hela tiden något nytt att lära.

Den största innovationen?

– När AHA-syrorna kom var det ett stort steg, kemiska peels är än i dag mycket populära.

Vad är en vanlig missuppfattning om huden?

– Att det bara är yngre som har problem med hudhälsan. Även äldre har hudproblem såsom besvärande eksem, vuxenakne, perioral dermatit, rosacea, pigmenteringar och grov hud.

Vad betyder skönhet för dig?

Annons

– Att människor som kommer i min väg ska få med sig lite mera kunskap och öka sitt självförtroende genom att hitta sitt bästa jag oavsett om det är en renare, slätare eller friskare hud man söker.

Om du fick ändra något inom skönhetsbranschen – vad skulle det vara?

– Att den var mer reglerad gällande kompetens så kunden alltid vet att den kommer till rätt utbildad personal.

Hur skulle du beskriva din rutin?

– Mitt hudvårdens ABC slarvar jag aldrig med. Det innebär att varje dag rengöra, aktivera med serum, återfukta med creme och ögoncreme. Det är basen. Att göra peeling, lägga mask och ge huden någon ampull varje vecka gillar jag med. Och solskyddet missar jag inte heller förstås.

Ditt bästa råd för att hålla i gång rutinen?

Annons

– Att göra det enkelt, snabbt och så skönt att du inte vill slarva.

Den största skönhetsmyten?

– Att billigt och vad som helst är lika bra! Några noga utvalda produkter hos din hudterapeut är alltid bättre och mycket mer prisvärda än den ”pyttipanna” kunden ofta har hemma på grund av en massa felköp.

I Lenas necessär

1 Förfinande

Golden Caviar Pore Refining Fluid och 24h Creme från Biodroga.
Golden Caviar Pore Refining Fluid och 24h Creme från Biodroga.

Golden Caviar Pore Refining Fluid och 24h Creme är två favoriter från Biodroga. Serumet har gjort porerna fina. Cremen är lätt att ­applicera, ger lyster och släthet. Ca 999 kr resp 899 kr.

2 Skyddande

Sundefense från Bioline.
Sundefense från Bioline.

Sundefense från Bioline är en komplett solserie med olika SPF. Den är hudvårdande, svider inte i ögonen eller ger plitor, något jag kan besväras av annars. Från ca 445 kr.

3 Återfuktande

Néroli Bigarade Comforting Body Milk från Decléor.
Néroli Bigarade Comforting Body Milk från Decléor.

Néroli Bigarade Comforting Body Milk från Decléor håller kroppens hud mjuk och härligt återfuktad. Ca 369 kr/195 ml.

4 det lilla extra

Perfect Glow ampuller från Babor.
Perfect Glow ampuller från Babor.

Hos Babor finns en stor mängd olika ampuller att varva mellan. Ibland vill man ha mer glow och ibland mer fukt, men känslan är alltid att huden fått det lilla extra. Från ca 329 kr.

Annons

Lenas bästa tips för en vacker hud

1. Unna dig bra produkter att använda hemma och gå till din hudterapeut regelbundet för porrengöring. Är porerna fria från pormaskar kan de lättare dra ihop sig och en ren hud tar åt sig aktiva produkter och behandlingar ännu bättre.

2. Vill du jobba mer ”pro age” och bli slätare tar du kurer med apparaturer, till exempel Nannic eller Infuzion som effektivt slussar in näringsämnen i huden.

3. Nyfiken på mer? Det finns ett stort utbud av olika injektionsbehandlingar och kosmetiska tatueringar i dag. Är det något du önskar prova så unna dig det du har tid och råd med. Men välj din behandlare med omsorg.

Vill du få en regelbunden dos av inspiration?

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste modetrenderna och skönhetstipsen samt kulturvärlden. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

Annons