Artikeln innehåller reklamlänkar
Trendar: FrisyrerHudvårdHårtipsBäst i testSminktipsNageltrender

Skin oiling – allt du vill veta om nya hudvårdstrenden

03 nov, 2023 
Skin oiling
Har du problem med plitor och pormaskar? Testa den heta hemma-behandlingen skin oiling som hjälper dig att få bort pormaskar och tilltäpptheter själv!
Annons

Att ha olja på huden kan låta tokigt om du har problem med plitor och pormaskar. Men faktum är att den nya skönhetstrenden skin oiling går ut på precis just det. Dessutom är det en både billig och skonsam behandling som du enkelt kan göra själv hemma, perfekt om det är lite luftigt i plånboken och svårt att komma till en salong för portömning. Så hur går det till? Här förklarar vi allt du behöver veta.

Varför får man pormaskar?

Förr i tiden trodde man att pormaskar var smuts som fastnat i huden. Men idag vet vi att det inte har något att göra med att man slarvat med rengöringen. Pormaskar, eller öppna komedoner som det heter på proffsspråk, är talg från huden och döda hudceller som blandats, blivit till en "plugg" och fastnat i hårsäckarna. De är vanligast kring näsan men kan också ploppa upp på ryggen, bröstet, axlarna och så vidare.

Pormaskarna får sin svarta färg när innehållet oxiderar, det är precis samma process som när du skär ett äpple mitt itu och det mörknar. Har du kombinerad eller fet hy är det lättare att pormaskar uppstår men även en torr och/eller mogen hy kan få pormaskar.

Annons

Så hur blir du av med pormaskarna? Ett vanligt tips är att använda en rengöring eller ett exfolierande ansiktsvatten med till exempel BHA-syra. Men det här är en metod som tar tid. Det är också viktigt att du kombinerar med återfuktande produkter. Om huden torkas ut kommer den att producera mer talg vilket i sin tur kan förvärra problemet.

Kvinna som applicerar olja på huden för att bli av med pormaskar
Metoden skin oiling blir mer och mer populärt för att få bort pormaskar.

Vad är skin oiling?

Vill du inte vänta på att din hudvårdsrutin ska hjälpa dig att balansera huden och minska antalet pormaskar ska du testa skin oiling, eller the oil cleansing method som det också kallas. Hur det kan fungera? Det är kemi - olja löser olja. Den rekommenderas till och med av hudterapeuter. Du kan använda en rengöringsolja, en bra variant är till exempel Dermalogicas Pre Cleansing Oil.

Annons

Vill du hellre använda naturliga oljor är hampafröolja, nattljusolja, nyponolja och havtornsolja bra till en fet eller kombinerad hy medan en mogen och lite torrare hy tar till sig oljor som mandelolja, aprikosolja, marulaolja och avokadoolja bättre.

Hur gör man skin oiling?

Är du nyfiken på att börja med skin oiling? Gör så här:

  1. Fördela oljan över torr hy, helst utan makeup.
  2. Massera in oljan med lätta cirklande och lugna rörelser och koncentrera dig extra noga på de områden där du har mycket pormaskar, till exempel runt näsvingarna, hårfästet, käklinjen och på hakan. Det tar från tre till femton minuter för att det ska börja hända något, det beror på hur mycket pormaskar och tilltäpptheter du har. Du kommer att känna att små oljiga "pluggar" lossnar från huden. Du får bort en hel del men förebygger också att nya bildas.
  3. För att få bort oljan finns det olika tillvägagångssätt beroende på vilken typ av olja du har använt.
    - Har du använt en naturlig olja? Blöt en tvättlapp med vatten lite varmare än ljummet, håll den mot huden en liten stund och sveper sedan av oljan och det som du fått ut under massagen.
    - Har du använt en rengöringsolja? Då masserar du in vatten över oljan och sköljer bort. Glöm inte att fylla på med fuktkräm efteråt, har du ett serum med lite syra är det också bra. Och kör skin oiling-metoden max en gång i veckan. Mer kan bli för stimulerande för huden, speciellt om den är lite känslig.

Tre sköna oljor till skin oiling

Här är tre olika typer av oljor som passar att använda för skin oiling.

1. 100 % Organic Cold-Pressed Rose Hip Seed Oil, The Ordinary

En ekologisk nyponolja där innehållet kallpressats för att bevara alla välgörande ämnen. Läs mer och köp den här (reklamlänk).

naturlig nyponolja från the ordinary
Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

2. Mandelolja, Crearome

Crearomes mandelolja är ekologisk, mild och kallpressad med både mjukgörande, lugnande och skyddande egenskaper. Läs mer och köp mandeloljan här (reklamlänk).

Annons

3. Pre Cleanse Oil, Dermalogica

En ansiktstvätt som innehåller en fin mix av bland annat olivolja, aprikoskärnolja och färgtistelolja, läs mer och köp här.

rengöringsolja som passar skin oiling från dermalogica
Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

Mogen hy #6 – Så undviker du att läppstiftet blöderBrand logo
Mogen hy #6 – Så undviker du att läppstiftet blöder
Annons