Trendar: HudvårdHårtipsBäst i testSminktipsNageltrenderSolskyddParfymtipsGrått hår

Skönhetsexperten: “Sluta fokusera på hudens ålder”

20 jan, 2023 
AvJESSICA BLOCKSTRÖM HEMBER
Mette Picauts 4 bästa skönhetstips.
M Picaut är ett av Sveriges mest omtalade ekolyxmärken med flera hyllade rengöringar. Men grundaren Mette Picaut tycker att vi ska tvätta oss försiktigt. – Är rengöringen för tuff får resten av produkterna jobba i uppförsbacke.
Annons
Fem favoriter från Femina: smink för mogen hyBrand logo
Fem favoriter från Femina: smink för mogen hy

Hon har varit framgångsrik fotomodell, pluggat till copywriter, jobbat på reklambyrå, gått på konstskola, utbildat sig till akupunktör och är nästan färdig sjuksköterska. Mette Picaut har ett långt cv men det var när hennes andra barn kom som hon hittade sitt kall.

– Min mammas kompis Hedvig gjorde egna produkter när jag var liten. Hon var professor i kemi och hedersdoktor på Chalmers. Vi tog en fika under min mammaledighet och jag blev så pass inspirerad att jag lånade hennes böcker, gick hem och satte i gång.

Mette Picaut

Gör: Grundare av hudvårdsmärket M Picaut som hon driver tillsammans med maken Eric.

Ålder: 55 år.

Bor: På Särö, Halland.

Först var det enkla babyprodukter men snart hade hon även hudkrämer och makeup på repertoaren, och så småningom tog Mette ett sabbatsår från sjuk­sköterskestudierna för att ge sina idéer en chans.

Annons

– Jag kom med i ett entreprenörsprojekt för kvinnor. Där fick jag en coach, hjälp att göra en affärsplan och kom dessutom i kontakt med en skicklig kemist.

Mettes pappa var uppväxt på bondgård och alltid mån om vad de använde. Att produkterna skulle ha ekologisk inriktning var hon därför klar över.

För att de skulle passa även känslig hy uteslöts alla kända ­allergener. Vid lanseringen hade hon fyra produkter, grunden till det som i dag är ett av Sveriges mest hyllade ekolyxmärken.

– Jag riktade in mig på hudterapeuter. De förstod inte alls. Varför var det så få produkter? Det blev många nej och nästan konkurs innan jag kom in på en salong i Göteborg. Sedan började det sakta rulla.

När förstod du att du hade lyckats?

– På Swedish Beauty Awards 2016. Jag satt med två äldre herrar, som gav faderliga råd och var allmänt nedlåtande. Tills vår Glorious Green Foaming Cleanser vann! Jag stapplade upp på scen och när jag kom tillbaka till bordet sa den ena gubben till den andra ”det är kanske vi som ska fråga henne om råd”.

Mette Picaut.
Mette Picaut.

Du har flera hyllade rengöringsprodukter. Varför är det steget så viktigt?

– Är rengöringen för tuff får resten av produkterna jobba i uppförsbacke. Jag har alltid tänkt att man inte ska beröva huden det fina sebum som finns, jobba långsiktigt och försiktigt i stället.

Annons

Vilken är den största skönhetsmyten enligt dig?

– Att man ska dricka mycket vatten för att få vacker hy. Man ska dricka lagom och aldrig iskallt! Det kalla kyler kroppen och sätter krokben för matsmältningen. Var försiktig med antal liter, för mycket stör njurarna och du spolar ut antioxidanter. Lagom är bäst.

Vad tänker du om det åldersfokus som finns inom hudvårdsindustrin?

– Det är jättekonstigt. Fokusera på behov och hudtillstånd i stället. Huden skiftar ständigt med inre och yttre stress, klimat och annat som händer i livet.

Du fick ms för snart fem år sedan. Hur upptäckte du det?

– Jag var på en mässa när jag tappade känseln i fötterna och det kröp långsamt uppåt. Jag sökte snabbt hjälp och nio månader senare var diagnosen fastställd.

Vad har sjukdomen inneburit för dig?

– Det var några år av mörker då jag upplevde att inget fungerade. Det finns inget botemedel inom västerländsk medicin och det tog tid innan jag hittade min väg i detta. Det har blivit viktigt att hitta var min glädje finns. I dag är nästan alla kroppsliga symtom borta och jag känner mig piggare.

Annons

Har du något motto?

– ”Move your ass and your mind will follow.” Det har tagit mig många varv runt jorden. I dag gäller det mer på det mentala planet. Jag reser väldigt lite, men move your … kan ju vara en härlig promenad!

M Picaut-favoriter

1 Lystrig

Amazing Effortless Body Peel Mask från M Picaut.
Amazing Effortless Body Peel Mask från M Picaut.

Amazing Effortless Body Peel Mask är lyxigt krämig skrubb­peeling som gör huden ren, len och lystrig. Ca 449 kr/200 ml.

2 Lugnande

Hydra Lagoon Overnight Mask från M Picaut.
Hydra Lagoon Overnight Mask från M Picaut.

Hydra Lagoon Overnight Mask är återfuktande, mjuk­görande och lugnande, toppen för torr, mogen och rodnad hud. Ca 729 kr/50 ml.

3 Rengörande

Golden Amber Prebiotic Cleanser Balm från M Picaut.
Golden Amber Prebiotic Cleanser Balm från M Picaut.

Golden Amber Prebiotic Cleanser Balm löser smidigt upp smuts och smink. Den honungs­lena doften gör ren­göringen till en lyxstund. Ca 399 kr/125 ml.

4 Spänstig

Precious Oil från M Picaut.
Precious Oil från M Picaut.

Precious Oil ökar ­kollagenproduktionen, motverkar torrhet, ger bättre spänst, finare struktur och gör huden silkeslen. Ca 749 kr/30 ml.

Annons

Mettes 4 bästa skönhetstips

1. Massera ditt ansikte med härliga serumoljor. Det är ett snabbt och effektivt sätt att se pigg ut och det framhäver hudens lyster fint.

2. En mättad hud är alltid snyggt! Att sova med nattmask eller att lägga den under din make­up som en askungemask, är toppen om du ska vara extra fin. Lägg sedan lite serumolja ovanpå som highlighter.

3. Färga fransar och bryn är super för att känna sig snyggare och piggare. Bäst är att gå till ett proffs, då sitter det längre. Ska du göra det själv är tipset att hellre gå för ljust än för mörkt, det senare ser lite hårt ut. Ett knep för att hitta rätt är att använda din hårfärg som mått.

4. För att bli mer klimatsmart – försök välja närproducerat. Om en produkt flugits in från ett land på andra sidan jorden tycker jag inte att det spelar någon roll hur grön den är. Det är ändå superknasigt, med tanke på bensin, utsläpp och annat. Jag tycker också att produkter utan vatten är bra, till exempel schampobars som jag själv börjat använda.

Skaffa vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om det senaste inom resor och äventyr. Vi skickar dig tips och råd om hur du får den perfekta resan!

Annons