Solskydds guide.
Det här är SPF och så använder du det
1:05

Efter reklamen: Det här är SPF och så använder du det

(1:05)

Slå på ljud

Solen är häftig, denna gigantiska heta boll med glödande gaser. Den värmer härligt och har dessutom en hel del and­ra välgörande effekter. UV-strålningen gör att huden blir tjockare, melaninproduktionen ökar så vi får uppiggande färg och immun­försvaret förbättras.

Det gäller dock att hitta en balans i hur stor soldos du utsätter dig för. Lagom är bra, för mycket blir skadligt. Det senare är tyvärr alldeles för vanligt. Det är lätt att förivra sig när det är så skönt att ge sig hän åt de energigivande strålarna.

En undersökning som branschorganisationen Kohf gjort visar dock att vi är ganska bra på att smörja in oss. Men bara en gång och med alldeles för lite produkt. Det inger en falsk trygghet. Du känner dig säker och stannar därför ute längre än du har skydd för.

Kvinna smörjer in sig med solkräm.

Välj ett solskydd som just du gillar. Då ökar sannolikheten för att du ­verkligen använder det.

Shutterstock/TT

Ett sätt att komplettera ditt solskydd är att lägga till ett kosttillskott som boostar melaninet. Det är toppen för den med väldigt ljus hud eller som lätt får solallergi. Att skydda med kläder går också men här är det viktigt att veta att de skyddar olika bra beroende på allt från färg och struktur till material. Många av oss vill ju inte heller ha så mycket kläder när det är varmt och skönt ute. Därför är solskydd en av sommarens viktigaste produkter för hud och hälsa. Dags att ladda upp, med andra ord.

Skydda huden mot för tidigt åldrande – allt du behöver veta om inflammaging

Bland nyheterna finns nästan bara härligt vårdande varianter och många med behagligt lätt konsistens. Se gärna till att det finns antioxidanter, ämnen som motverkar de skadliga effekterna av solljuset. Här är årets bästa ny­heter.

Välgörande solnyheter till ansiktet

SPF 30 Day & Night Eye Cream Duo från Coola.

SPF 30 Day & Night Eye Cream Duo från Coola.

SPF 30 Day & Night Eye Cream Duo från Coola är något så unikt som ett solskydd för den känsliga huden kring ögonen, med bland annat C-vitamin som dämpar mörka ringar. Det fina här är att du samtidigt får en ögoncreme att använda till kvällen som stärker huden med resveratrol. Ca 629 kr/30 ml.

Dr Ceuracle. Hyal Reyouth Moist Sun SPF 50.

Dr Ceuracle. Hyal Reyouth Moist Sun SPF 50.

Fjäderlätt gelformula som sjunker in direkt och gör huden behagligt len hittar du hos Dr Ceuracle. Hyal Reyouth Moist Sun SPF 50 bjuder också på rejält högt solskydd och är skönt återfuktande med en mix av 10 hyaluronsyror, vitamin B5 samt fructan. Ca 349 kr/50 ml.

La Roche-Posays Anthelios SPF 50+.

La Roche-Posays Anthelios SPF 50+.

Förra årets succé på solskyddshyllan var La Roche-Posays Anthelios SPF 50+. Den har uppdaterats för att också skydda mot de ultralånga UVA-strålarna. Anthelios UVMune 400 SPF 50+ är lika lättflytande, smidig, oparfymerad och toppen under makeup som sin populära föregångare. Ca 199 kr/50 ml.

Madecera Cream Waterful Sun up Plus SPF 50+ från Skinrx Lab.

Madecera Cream Waterful Sun up Plus SPF 50+ från Skinrx Lab.

Magisk formula som går från lotion till vatten på huden bjuder Skinrx Lab på i sin Madecera Cream Waterful Sun up Plus SPF 50+. Den är otroligt svalkande vilket gör den toppen för återapplicering under dagen när huden blivit varm. Bland innehållet finns lugnande Centella asiatica och extrakt från portlak. Ca 239 kr/50 ml.

Cliniques Superdefence City Block SPF 50.

Cliniques Superdefence City Block SPF 50.

Cliniques klassiker Superdefence City Block SPF 50 har fått en upp­datering. I den soligt färgsatta tuben finns en lätt tonad oljefri formula som jämnar ut huden snyggt utan att synas och är perfekt under makeup. Här finns också fuktbindande hya­luronsyra och lugnande veteprotein. Ca 290 kr/40 ml.

7 produkter som piggar upp ditt dekolletage

Skyddande nyheter för kroppen

Sun Mousse SPF 30 från ACO.

Sun Mousse SPF 30 från ACO.

Sun Mousse SPF 30 från ACO har en spännande konsistens som blir till lotion när den landar på huden. Den innehåller också märkets speciella Triple Moist complex som fyller på med extra fukt. Den är vattenresistent och oparfymerad. Ca 220 kr/150 ml.

Hydrating Sun Protection från Emma S, med SPF 50+.

Hydrating Sun Protection från Emma S, med SPF 50+.

Vill du smörja in kroppen med något som både doftar ljuvligt, har härligt återfuktande formula, ger högt solskydd och dessutom är väldigt vattenresistent är Hydrating Sun Protection från Emma S, med SPF 50+, toppen. Bland ingredienserna finns välgörande hyaluronsyra, squalane och E-vitamin. Ca 269 kr/150 ml.

Silky Mist SPF 30 från Avène.

Silky Mist SPF 30 från Avène.

Skönt mjölkigt solskydd du enkelt sprejar på kroppen är Silky Mist SPF 30 från Avène. Den är oljebaserad, lätt parfymerad och speciellt formulerad för att passa även känslig hud. Som alla märkets produkter innehåller den också lugnande källvatten. Ca 349 kr/150 ml.

Premium Moisturizing Sunscreen Lotion SPF 30 från Sun Bum.

Premium Moisturizing Sunscreen Lotion SPF 30 från Sun Bum.

För alla som älskar den där klassiska soldoften av banan och vanilj är det amerikanska veganska märket Sun Bum en glädjespridare i strandväskan. Här finns till exempel Premium Moisturizing Sunscreen Lotion som kommer i både SPF 30 och SPF 50. Ca 229 kr/237 ml.

Classic SPF 30 Sunscreen Stick Tropical Coconut från Coola.

Classic SPF 30 Sunscreen Stick Tropical Coconut från Coola.

Behöver du göra en punktinsats finns Classic SPF 30 Sunscreen Stick Tropical Coconut från Coola som är vattenresistent upp till 80 minuter och skyddar utan att kännas kladdigt. Förutom solskydd innehåller det även ett rejält antioxidantkomplex. Ca 319 kr/17 ml.

3 saker att tänka på när du väljer solskydd!

1. Är SPF, UVA-skydd och vattenresistens rätt för din hudtyp och planen för dagen?

Var smart och kör på högt solskydd i början av sommaren men också om du ska till värmen där UV-strålningen är intensiv. Är du orolig för pigmentfläckar behöver du högt bredspektrigt skydd. Kommer du att svettas? Då är det viktigt att solskyddet sitter kvar på huden trots att det blir fuktigt.c

2. Gillar du hur produkten känns och ser ut på huden?

Det bästa skyddet är det du använder. Därför är det en god idé att satsa på olika produkter för kropp och ansikte. I dag finns en hel del nya sköna och vårdande varianter som är framtagna för olika hudtyper. Vissa är rena solskydd medan andra är hybrider som du kan använda i stället för din vanliga dagcreme.

3. Är produkten inom din budget?

Du behöver en hel del produkt för att få rätt skydd. Snålar du blir inte hela huden täckt och lagret så tunt att du får ett sämre skydd än vad som står på flaskan. Halva mängden av rekommenderad dos ger halva skyddet. Ett knep för att få på sig tillräckligt är att smörja in huden två gånger eller att köra handtricket. Det senare innebär att du trycker ut en sträng med produkt längs med tre fingrar för ansikte, hals och de­kolletage och en handfull till kroppen.

Kvinna tar på solkräm på benen.

Många smörjer in sig med solskydd – men tar för lite och för sällan. Se till att skydda dig ordentligt!

Shutterstock/TT

Tänk på att …

… smörja in huden innan du kliver utanför dörren. Du hinner få mycket soldos på huden under bara en kort cykeltur till stranden eller promenad till affären.

… göra som barn och djur – kliv in i skuggan när det blir hett mitt på dagen. Ta en paus och passa på att fylla på med både solskydd och vätska.

Skönhetsredaktören tipsar: Här är myterna om solskydd alla bör känna till

… inte förvara solskyddsprodukter i bilen eller lägga i strandväskan i direkt solljus. Innehållet bryts ner. Av samma anledning ska man inte spara gamla produkter då effekten minskar med tiden.

… att göra rent huden ordentligt när dagen är slut för att solfilter inte ska sitta kvar på huden. Bäst på att lösa upp det är rengöringsolja eller rengöringsbalm.

Mest läst