Vad är grejen med? #11 – Utvandrarna

Vad är grejen med? #11 – Utvandrarna

Vad är grejen med Vilhelm Mobergs romansvit Utvandrarna? Det tar Feminas kulturredaktör Emma Gray Munthe reda på i det här avsnittet.

00:00

Utvandrarna, vad är egentligen grejen med Wilhelm Mobergs episka romansfit, utöver att den helt garanterat har en plats i svensk kulturekanon?

00:20

Hora! Har du hora? Hora för mig! Per person!

00:24

Det var meningen att bli en trilogi, men växte. Utvandrarna gavs ut 1949, sen kom invandrarna, nybyggarna och sista brevet till Sverige.

00:34

Och alla handlar om Carl Oskar och Kristina, som tillsammans med ett litet sällskap i mitten av 1800-talet, utvandrade från Småland till Amerika för att försöka bygga sig ett nytt liv.

00:47

Utvandrarna hyllades och blev en storysäljare, och har tillsammans med Jan Truells filmatiseringar från 70-talet format hela vår bild av den här delen av Sveriges historia.

00:58

För filmatiseringen var Max von Sydow tidigt klar som Carl Oskar, men Moberg var länge skeptisk till den norska Liv Ullman som Kristina.

01:07

Eftersom Moberg också tyckte att flera andra filmatiseringar av hans romaner hade blivit förstörda av dåliga dialekter, tyckte han först också att skådespelarna skulle prata rikssvenska.

01:17

Men idag är både Max von Sydow, Liv Ullman och deras småländska ikoniska.

01:24

Det var den ditill största svenska filmsatsningen någonsin, och utvandrarna och nybyggarna sågs av hundratusentals svenskar.

01:33

Men kritiken här hemma var ljummen, men i USA älskades de och nominerades till flera Golden Globes och Oscars.

01:40

Så småningom kom fler varianter, och i dramatikern Faina Zarbabi's nytolkning av utvandrarna så handlar det om nyanländas liv i Sverige.

01:50

I Björn Ulvaeus och Benny Anderssons älskade musikal Kristina på en duvemåla så låg fokus på Kristina.

01:57

Det gjorde det också i den helt överskottningsbara filmatiseringen Utvandrarna som kom 2021.

02:03

Ska man då läsa de här böckerna och se de här andra filmerna?

02:08

Ja, utan tvekan.

02:10

Karl Oscars och Kristinas liv och relation, bilderna och deras ansikten i filmerna, och Kristinas relation med medresenärer Ulrika är något av det bästa vi har i det här landet.

Kommer härnäst