Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Här är allt du vill veta om Lena Endre

17 sep, 2023 
Lena Endre
Lena Endre är en riktig favorit för många hemma i tv-soffan. Otaliga gånger har hon prisats och lovordats för sina insatser i film, på tv och på teaterscenen – och nu hyllas hon också i tittarsuccén Vilket liv! på TV4. Men trots att stjärnan är så omtyckt är det fortfarande inte alla som har full koll på henne. Här svarar vi därför på några av de vanligaste frågorna om Lena Endre!
Annons
8 saker du kanske inte visste om Lena EndreBrand logo
8 saker du kanske inte visste om Lena Endre

Lena Endre är en av våra mest hyllade och uppskattade skådespelare och regissörer. Just nu är hon aktuell med Dramaten-uppsättningen Vox Humana – och syns även i det populära TV4-programmet Vilket liv! med Rénee Nyberg, där hon hyllas för sin långa och fullspäckade karriär.

Men hur bra koll har du egentligen på Lena Endre? Här är svaren på sju vanliga frågor om stjärnan!

Hur gammal är Lena Endre?

Lena Endre föddes den 8 juli, år 1955, i Stockholm. I dag är skådespelaren 68 år gammal.

Annons

När slog Lena Endre igenom?

Lena Endre slog igenom i tv-serien Varuhuset år 1987, där hon spelade rollen som Ingrid Persson. I serien, som sändes på SVT, medverkade även stjärnor som Christina Schollin, Inga Gill, Bertil Nordström och Willie Andréason.

Varuhuset blev inte bara Lenas stora genombrott – utan det var även via tv-serien som hon blev upptäckt av Ingmar Bergman och på så vis hamnade på Dramaten.

Sedan dess har vi kunnat se Lena i otaliga uppsättningar på Sveriges nationalscen för teater, bland annat i Maria Stuart, Lång dags färd mot natt och En handelsresandes död. När det kommer till film och tv har skådespelaren kunnat fästa många fjädrar i sin hatt, och medverkat i exempelvis Lorry, Den goda viljan, Stieg Larsson-trilogin, Wallander-filmerna och Min pappa Marianne.

Lena Endre i Varuhuset.
Lena Endre i Varuhuset.
Annons

Vem är Lena Endres partner?

År 2016 gifte sig Lena Endre med den i dag 66-åriga konstnären Martin Wickström, på franska rivieran.

Det var under en blöt utekväll på Stureplan som paret möttes. Klockan var halv tre på natten den 10 januari. De båda var ute med vänner när de plötsligt möttes, gick hem till Lena och sedan dess aldrig velat lämna varandras sida.

Lena Endre och Martin Wickström
Lena Endre och Martin Wickström.
Annons

Vilka är Lena Endres ex-partners?

Lenas första giftermål var med i dag framlidne Malte Ekblom. Äktenskapet varade mellan 1979–1981.

Ett år senare gifte skådespelaren om sig med Vjeko Benzon, och relationen höll fram till år 1999.

Därefter fann Lena kärleken i skådespelaren Thomas Hanzon. Skådespelarparet höll ihop i tretton år, och under tiden fick de barnen Rosanna och Edvin Endre.

Lena Endres barn.
Arkivbild på Lena Endre med barnen Rosanna Endre och Edvin Endre.

Senare träffade Lena manusförfattaren, regissören och kompositören Richard Hobert. De var gifta mellan 2000–2012.

Annons

Vilka ingår i Lena Endres familj?

Lena Endres barn, Rosanna och Edvin Endre, har valt olika banor i livet. Medan Edvin Endre har valt att gå i sina föräldrars fotspår och också arbeta som skådespelare, ägnar sig Rosanna Endre åt aktivism.

Lena Endres son Edvin Endre
Lena Endre och sonen Edvin Endre.

Hon arbetar aktivt mot klimathotet och beskriver sig även som en humanist och feminist på sitt Instagramkonto.

Lena har också ett barnbarn i form av Rosannas lilla dotter Aurora.

Lena Endres dotter Rosanna Endre och barnbarnet Aurora
Lena Endre med dottern Rosanna Endre och barnbarnet Aurora.

Skådespelarens ursprungsfamilj bestod från början av mamma Beryl Forsman, som var kartritare, och pappa Gerhard "Gejje" Kjellson, som var jazzmusiker och försäljare. Lena växte emellertid inte upp med sin biologiska pappa, utan uppfostrades av sin mamma efter att föräldrarna tidigt gick skilda vägar. Senare fick Lena en ny fadersfigur – arkitekten Ants Endre som modern gifte om sig med, och som kom att adoptera Lena.

Annons

Hur lång är Lena Endre?

Det är inte sällan som Lena Endre syns i iögonfallande skor med platå. Därför kanske du undrar hur lång Lena Endre är, utan uppseendeväckande pjucks på fötterna? Skådespelaren är 1,68 meter lång.

Vad heter Lena Endre på Instagram?

Lena Endre är lite av en doldis när det kommer till sociala medier. På Instagram heter hon @lena_endre, men kontot är stängt och följs enbart av 80 personer – däribland andra skådespelare och profiler. Inför sin mindre följarskara har Lena enbart delat 15 inlägg.

Skaffa vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om det senaste inom resor och äventyr. Vi skickar dig tips och råd om hur du får den perfekta resan!

Annons