Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Björn Gustafson om mötena med Astrid Lindgren och Emil-succén

30 nov, 2021 
AvAino Oxblod
FotografTT.
Björn Gustafson har inte bara spelat Dynamit-Harry i Jönssonligan – han är också drängen Alfred i Emil i Lönneberga.
Att ta den ikoniska rollen i Astrid Lindgren-produktionen tvingade inte bara skådespelaren att byta hem för sin familj, men har också förändrat hans liv.
- Hela familjen flyttade ner till en gård utanför Katthult när jag spelade in, har han berättat för Expressen.
Annons
7 oväntade saker du kanske inte visste om Astrid Lindgrens böckerBrand logo
7 oväntade saker du kanske inte visste om Astrid Lindgrens böcker

Få personer har gjort ett sådant avtryck i svensk folklighet som skådespelaren Björn Gustafson, 87. Inte bara har han en lång rad roller på tv, film och scener sedan slutet av 50-talet på sitt cv – han har spelat både Dynamit-Harry i Jönssonligan, drängen Alfred i Emil i Lönneberga och haft berättarrösten i tv-versionen av Alfons Åberg.

När han först fick rollen som Alfred i Emil i Lönneberga pendlade Björn Gustafson mellan sitt hem i Bromma i Stockholm och inspelningen nere i Småland på helgerna. Om vardagarna spelade han i olika teateruppsättningar och revyer. Men till slut blev pendlandet för mycket, både för skådespelaren själv, men också för hans familj.

– Hela familjen flyttade ner till en gård utanför Katthult när jag spelade in. Vi bodde där under somrarna, har Björn Gustafson berättat för Expressen i en intervju.

Annons

Björn Gustafsons möten med Astrid Lindgren

Emellanåt kom Astrid Lindgren på besök, och de två kunde samtala om smått och stort. Björn Gustafson beskriver författaren som ”rolig och glad”.

Att ta rollen som Alfred, och senare även spela Dynamit-Harry i Jönssonligan, har gjort att Björn Gustafsons liv har förändrats för alltid.

– Jag blir igenkänd fortfarande. Det är både på gott och ont. Ibland kommer det människor hem till mig och vill ha autografer. Och så får jag brev. När många kommer fram och säger: ”Dig känner jag igen” brukar jag säga, ”nej, det kan jag inte tro.”

Men att det skulle gjort under för hans karriär att spela drängen har Björn däremot inte märkt av.

– Jag märkte ingen skillnad faktiskt.

The Storytellers – Lyssna med LouiseBrand logo
The Storytellers – Lyssna med Louise
Annons