Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Cia Bergs relation med Schyffert tog slut – lämnade landet och bytte namn

30 jul, 2021 
AvAino Oxblod
FotografTT.

Henrik Schyffert och Cia Berg var inte bara bandmedlemmar i det coola 90-talsbandet Whale – de var också ett par.
Men efter några intensiva år gick både gruppen och paret skilda vägar.
Så här har det gått för profilerna efter det!

Annons
9 kändisars riktiga namnBrand logo
9 kändisars riktiga namn

I dag tänker de flesta på Henrik Schyffert främst som komiker, skådespelare och kanske regissör – men man glömmer bort att han också har varit artist. På 90-talet grundade han nämligen bandet Whale tillsammans med dåvarande flickvännen Cia Berg.

Cia Berg hade under 1980-talet varit programledare för Bagen, och lett program i ZTV. Under två år var hon också med i bandet Ubangi, tillsammans med bland annat Thomas ”Orup” Eriksson, och bandet hann ge ut både två album och ett antal singlar på kort tid.

I början av 1990-talet blev Cia Berg tillsammans med Henrik Schyffert, och de två grundade bandet Whale, tillsammans med bandmedlemmen Gordon Cyrus. 1993 kom genombrottet med debutsingeln Hobo humpin' slobo babe, och bandet uppmärksammades i MTV och på radio. Det skulle dock dröja två år tills debutalbumet We care släpptes, och kort därefter lämnade Gordon Cyrus bandet för att fokusera på att driva skivbolag i stället.

Annons

Whale släppte ett till album 1998, All disco dance must end in broken bones, men lades sedan ner året därpå.

Cia Berg lämnade Sverige och bytte namn

Under åren i bandet hann Cia Berg och Henrik Schyffert både bli ihop, flytta ihop och göra slut. I en intervju med tidningen Café 1994 berättar Schyffert att han och flickvännen Cia bor tillsammans i ett annex. Relationen höll dock inte mycket längre – bara två år senare hade Schyffert hunnit gifta sig med hustrun Bea Uusma, som han sedan var gift med fram till 2012.

Cia Berg och Henrik Schyffert på 90-talet.

Henrik Schyffert fick två barn med exfrun, och så sent om 2019 blev han pappa igen, tillsammans med kärleken Nour El-Refai.

Medan Schyffert har etablerat sig som en av landets främsta medieprofiler med tv-program, skådespelarjobb, standup-shower och föreställningar, så har exflickvännen Cia valt en helt annan väg i livet. Efter framgångarna i Sverige på 80- och 90-talet valde hon att flytta utomlands. I dag heter hon Cia Soro och bor sedan många år tillbaka på italienska Sardinien, där hon tillsammans med maken Stefano driver en internationell bokhandel.

Annons