1:53

Efter reklamen: Det här minns vi från 80-talet

(1:53)

Diggi-loo diggi-ley, alla tittar på mig när jag går i mina gyllene skor

1984 var Diggi-loo diggi-ley låten på allas läppar, och Bröderna Herrey var trion alla pratade om. De tre bröderna Richard Per och Louis vann inte bara Melodifestivalen, utan också hela Eurovision song contest. Den folkkära succén var ett faktum, och bröderna turnerade intensivt för att rida på framgångsvågen.

I dag är det mest Richard Herrey som syns i rampljuset, och han är också den i trion som valt att fortsätta syssla med musik. Så här har det gått för de tre bröderna efter framgångarna på 1980-talet

Bröderna Per, Louis och Richard Herrey 1987.

Kamerareportage/TT

Richard Herrey – lämnade religionen och blev politiker

Bröderna Herrey växte upp i en familj som aktiva mormoner, och innan framgången hade 19-åriga Richard Herrey planer på att åka ut i världen som frivillig missionär, något hans bröder redan hade gjort. Artistkarriären kom dock emellan, och med tiden valde Richard Herrey att lämna religionen för gott i stället, något han berättat om för Fri tanke.

– Jag ville nog stärka min tro, för att ge den en chans. Men i stället höll vi på med musik, och avståndet till kyrkan och församlingen ökade i och med alla resor. Sakta men säkert märkte jag att jag inte kände någon saknad efter det religiösa.

Ankie Bagger försvann från rampljuset – det gör hon i dag

Efter framgångarna med Bröderna Herrey så spelade Richard Herrey i musikaluppsättningar av Grease, West side story och Hair. På 1990-talet var han med och drev Oscarsteatern i Stockholm, och vid flera tillfällen har Bröderna Herrey återförenats för både julshower och sommarturnéer.

På 2010-talet började Richard hålla på mer med radio, och har varit programledare i flera olika radioprogram på både Sveriges Radio, StarFM och Radio VinylFM.

Richard Herrey är också politisk aktiv i Moderaterna, och försökte 2018 ta sig in i riksdagen utan att lyckas. Han har dock suttit som ersättare i riksdagen vid flera perioder.

Nyligen firade Richard sin 34:e bröllopsdag med hustrun Marie Herrey, som han har två döttrar med.

Richard och Marie Herrey 2019.

Karin Trnblom/TT

Per Herrey – brinner för ockupationen i Sollefteå

Äldsta brorsan i skaran, Per Herrey, var den i bandet som var med och skrev låtar till deras skivor, och har skrivit låtar som Någon att älska och Every song you sing.

2017 valde han att skriva musik igen, när han släppte låten Dagen där allt blir bra – en hyllningslåt till ockupanterna på BB i Sollefteå. I samband med släppet gjorde han också en musikvideo, och var uppe hos de engagerade på Sollefteå sjukhus för att både uppträda och visa sitt stöd.

10 gånger i Melodifestivalen när skämskudden åkte fram

Per Herrey 2016.

Anders Deros/Aftonbladet/TT

– När jag skrev låten valde jag att inte göra det till en protestlåt utan mer framåtblickande. Att ännu tro på att när rullgardinen dras ner blir allt svart, men någonstans finns ett ljus som man måste hitta. Jag vill tro att det kommer bli bara ännu bättre så småningom, sa han till Land.

Per Herrey jobbar nu som bolagsjurist i Västra Götalandsregionen.

Hela brödraskaran 2016.

Janerik Henriksson/TT

Louis Herrey

Lillebror Louis Herrey är den enda av brödratrion som har fortsatt vara verksam inom mormonerna. Han har varit biskop inom Jesu Kristi Kyrka av sista dagars heliga i Södertälje.

Numera bor han i Kungsbacka med sin fru Angelica och sönerna Johannes och Jan. Louis är skolchef på kyrkans utbildningsverksamhet, och jobbar också som lärare.

Louis Herrey.

Thomas Johansson/TT

16 one-hit-wonders i Melodifestivalen - var tog de vägen sen?

Utvald läsning

Femina