Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Ebba Andersson blev starten för svensk fotboll

17 feb, 2022 
AvAino Oxblod
FotografTT.
Idag är Sverige en av världens främsta nationer inom damfotbollen, och vårt landslag rankas tvåa i världen.
Så hade det kanske inte varit om inte Ebba Andersson gått i bräschen – och blev en förebild för generationer av kvinnliga fotbollsspelare.
”Hon var pionjären som personifierade damfotbollen och dess vagga belägen i Öxabäck”, skrev Pia Sundhage i en kommentar efter Ebbas bortgång 2021.
Annons
5 av de största stjärnorna i damlandslaget inom svensk fotbollBrand logo
5 av de största stjärnorna i damlandslaget inom svensk fotboll

Med ett OS-silver i somras och ett VM-brons 2019 är Sveriges damlandslag i fotboll rankat tvåa i hela världen, och vårt landslag är fullt av spelare som spelar i de bästa klubbarna i hela världen.

Damfotbollen har vuxit mycket bara under 2000-talet, och drar numera mycket mer i publik än vad de gjorde för bara några mästerskap sedan. Även om det fortfarande finns en lång väg att gå för att fotboll spelad av kvinnor ska tas på samma allvar som fotboll spelad av män så har vi kommit en lång bit på vägen.

Men vi hade kanske inte ens kommit så här långt om det inte vore för fotbollspionjären Ebba Andersson. Född 1935 i Halland blev Ebba en av de första kvinnliga fotbollsstjärnorna i Sverige, och bröt ny mark under hela sin karriär.

Ebba Andersson i mitten.

Hon började träna fotboll under uppväxten när en närliggande idrottsförening erbjöd fotbollsträning för tjejer. När tätorten Öxabäck grundade sitt damlag i fotboll bodde hon i närheten och erbjöds vara med och spela.

Annons

Det dröjde inte länge innan Ebba Andersson var affischnamnet för klubben, och 1973 var hon med och vann det första svenska mästerskapet i damfotboll – tillsammans med sin dotter. Ebbas 13-åriga dotter Mary var också med i Öxabäcks a-lag. Tillsammans vann de ytterligare ett SM-guld med laget två år senare.

Spelade 348 matcher med sitt lag

Ebba Andersson var också en banbrytande spelare i det svenska landslaget. 1973 var hon lagkapten i landslaget i den första officiella landskampen, när Sverige mötte Finland. Eftersom hon var över 30 när hon debuterade på elitnivå blev mötet mot Finland den enda landskampen hon gjorde, men Ebba fortsatte spela i klubblag tills hon passerat 50 år. Sammanlagt spelade hon 348 matcher för Öxabäck, och vann tre SM-guld med laget.

Ebba Andersson sittandes på sina lagkamraters axlar med segerpokalen i handen, efter att ha blivit svenska mästare med Öxabäck.

Som kvinnlig fotbollsspelare på 70-talet kunde man inte försörja sig på spelandet, så under sitt liv jobbade hon bland annat i syfabrik. med hemstickeri och på ett postorderföretag.

När Ebba gick bort den 19 februari 2021 hyllades hon bland annat av Pia Sundhage, som hade henne som förebild tidigt i karriären.

”Ebba. Jag har både spelat med och mot henne och jag kommer alltid att minnas henne som en ståtlig, skicklig och speciell kvinna – med varmt leende. Hon var pionjären som personifierade damfotbollen och dess vagga belägen i Öxabäck.", skrev Pia Sundhage i en kommentar till Borås Tidning.

Skaffa vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om det senaste inom resor och äventyr. Vi skickar dig tips och råd om hur du får den perfekta resan!

Annons