Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Rockstjärnan Erika gifte sig med Yngwie Malmsteen – så lever hon i dag

28 jan, 2022 
AvLinus Brännström
FotografTT
Erika var Sveriges mest kända rocktjej i början av 1990-talet – hon toppade Trackslistan och gifte sig med Yngwie Malmsteen. Sedan lämnade hon rampljuset för ett liv som hemmafru – så lever hon i dag.
Annons
7 saker vi minns från 90-taletBrand logo
7 saker vi minns från 90-talet

Hon föddes i Skellefteå 1967 som Erika Norberg. I hemstaden spelade hon i flera punk- och hårdrocksband innan hon i mitten av 1980-talet flyttade till Stockholm – där hon bland annat jobbade med gitarrvirtuosen Yngwie Malmsteen.

Erika och Yngwie blev också ett par och gifte sig 1991 men äktenskapet sprack efter bara ett år.

Men dessförinnan hann Erika Norberg, som bara kallade sig Erika när hon släppte musik, göra stor succé med sin debutplatta Cold winter night och hitsingeln Together we're lost som 1990 toppade Trackslistan.

– Allt gick så väldigt snabbt. Jag hade inte väntat att den skulle gå in på Tracks alls. Det var inte alls som i dag att vem som helst kunde släppa en låt, utan det var hard work tills man fick kontrakt, berättade hon häromåret för Norran när Together we're lost firade 30 år.

Yngwie och Erika i början av 90-talet.

Väcktes av Sharon Osbourne

Erika pendlade under den tiden mellan Sverige och USA, där hon tillsammans med Yngwie umgicks med dåtidens största rockstjärnor.

Annons

– Det var som att vara på en konstant skolresa fast utan lärare. Många fester, lite för mycket pengar och alldeles för mycket bus. En gång ringde telefonen tidigt och det var Sharon Osbourne som frågade om Ozzy var hos oss och jag tänkte först: ”Skitkärring som ringer och väcker oss så tidigt”. Då insåg jag hur blasé jag hade blivit. Pinsamt. Det hände megasaker hela tiden, har hon berättat för Klick.

Erika gifte sig senare med producenten Richard Evenlind och bar under några år hans efternamn. Senare var hon gift med Daniel Wagenius men paret skilde sig 2018 – i dag heter hon officiellt Erika Wagenius.

Musikkarriären fortsatte under 1990-talet men sedan var hon borta från rampljuset under flera år.

– Jag fick tre barn, flyttade ut till en bondgård och var i princip hemmafru i flera år. Jag frilansade lite med inredning, har Erika berättat för Klick.

Erika slog igenom stort med Together we're lost 1990.

Så lever Erika i dag

Under en period jobbade hon också som frilansjournalist och har drivit podden Rock Böttom – den ultimata rockpodden. Hon har även skrivit åt andra artister.

2016 gjorde hon comeback som artist med albumet Deaf, dumb and blonde och 2020 kom senaste plattan Remedy for sobriety.

För drygt ett år sedan berättade hon för Norran att hon också har ett tv-projekt på gång och att hon nu bara väntar på att pandemin ska blåsa över – så att hon kan gasa på igen.

– Jag använder ofta det motto som Maria Lundqvist hade som bibliotekarien Sally: ”Man kan inte bromsa sig ur en uppförsbacke”, sa hon till tidningen.

Annons