1:16

Efter reklamen: Så mycket tjänar de kvinnliga programledarna

(1:16)

När Björnes magasin började sändas i slutet av 80-talet fick det stort genomslag – något som gjorde att de gästande profilerna och karaktärerna också fick mycket uppmärksamhet. Robert Gustafsson var en av de som fick sitt genombrott genom barnprogrammet, och Eva Funck en annan.

Med Björnes magasin blev Eva Funck Pyssel-Eva i hela landet, och hennes karriär spann snabbt iväg. Programledaren fick flera egna tv-program på SVT, men fick också skriva böcker, föreläsa och göra föreställningar.

Bertil S-son Åberg/SVT

Framgångarna efter barnprogrammet på SVT var dock inte utan problem. Eva Funck fick problem med svåra migränattacker, något hon började äta piller mot. I en intervju med Expressen har Eva Funck berättat hur hon fick migrän av att dricka alkohol, och sedan behövde medicinera mot migränen för att kunna genomföra sina föreställningar överhuvudtaget.

Sierskan Saida Anderssons tragiska liv – innan framgångarna i tv

– Tabletterna gjorde att jag kunde arbeta – men jag var ändå helt borta. Det tar ungefär ett dygn innan sådana anfall går över. Jag kunde ha föreställningar, men jag var ändå inte helt närvarande, säger Eva Funck till Expressen.

Eva Funck missbrukade pillren mot migrän

Hon konstaterade också att pillren mot migränen blev ett slags missbruk för henne.

– Jag visste ju att de här tabletterna hjälpte – de gjorde att jag kunde fortsätta dricka alkohol. All medicinering blir ju ett slags missbruk.

Under en period letade Eva Funck efter alkohol som hon inte fick migränattacker av, men till slut gav hon upp och slutade dricka alkohol helt. Efter det har migränproblemen, med svår smärta och känslighet mot ljus och ljus, försvunnit helt för henne.

– Om kroppen säger nej – lyssna på den och lev efter det, sa hon till tidningen.

Den produktiva profilen är i dag 65 år, men har de senaste åren jobbat med långfilmsidéer och driver produktionsbolaget Funck Beskow Produktion AB med maken Erland Beskow.

Eva Funck med maken Erland Beskow 2019.

Karin Törnblom/TT

Så gick det för bröderna Herrey – livet 37 år efter succén

Utvald läsning

Femina