Trendar: Nostalgi Julen Gratis färganalys Vintips Spahotell att besöka Livsberättelser Kriminalserier Helikopterrånet - så ser de ut i verkligheten Nobelfesten
sport

Psykologen: ”Maximilian Ibrahimovic är i en knepig sits”

03 nov, 2024
AvLinus Brännström
FotografTT
maximilian ibrahimovic
Maximilian Ibrahimovic, Leo Borg, Melvin Lycke Holm – plötsligt gör ett helt gäng barn till kända idrottare entré på de stora scenerna. Men att följa i sina föräldrars fotspår är inte alltid helt oproblematiskt.
– Jag tror personligen att det är en omöjlig uppgift, säger psykologen Eva Rusz, som jobbat med 17 landslag inom olika idrotter.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
5 svenska kändisbarn som gått i sina föräldrars fotspårBrand logo
5 svenska kändisbarn som gått i sina föräldrars fotspår

Maximilian Ibrahimovic, 18, har tagit plats i det svenska P18-landslaget i fotboll – samtidigt som lillebror Vincent Ibrahimovic, 16, spelat i P16-landslaget.

Melwin Lycke Holm, 20, har tagit fyra raka SM-guld i höjhopp – med pappa Stefan Holm som tränare.

Leo Borg, 21, syntes nyligen i Nordic Open i Kungliga tennishallen – på läktaren satt pappa Björn Borg.

Tidigare har vi sett fotbollsspelare som Simon Thern, 32, och Jordan Larsson, 27, gå i sinas pappors Jonas och Henriks fotspår. Simhopparen Anna Lindberg, 42, tog sig till fem OS – även om hon aldrig lyckades ta medalj som sin mamma, och tränare, Ulrika Knape.

Annons

Det finns även andra barn till kända idrottare som satsar på andra grenar än föräldrarna. Som friidrottaren Bianca Salming, 25, dotter till hockeylegendaren Börje Salming, och timmersportaren Ferry Svan, 28, son till skidikonen Gunde Svan.

Maximilian Ibrahimovic
Maximilian Ibrahimovic. Olle Sporrong / Expressen / TT

”Slåss mot skuggor från det förlutna”

Att barn väljer liknande karriärer som sina föräldrar är visserligen inget ovanligt.

– Det är inget konstigt. Världen över har vi lärare som får barn som blir lärare, barn till läkare som blir läkare och så vidare, säger välkända psykologen Eva Rusz.

eva ruiz psykolog
Eva Rusz. Jari Kantola/TT

Hon var en av de första i Sverige som jobbade med idrottspsykologi när hon i början av 1980-talet tog sig an bågskyttelandslaget. Under 80- och 90-talen arbetade hon med totalt 17 olika landslag inom olika idrotter – från speedway till innebandy och skidskytte.

Annons

Eva Rusz menar dock att det är skillnad på att ta ett ”vanligt” yrke jämfört med att försöka bli idrottsstjärna.

– Det är ju megastjärnor vi pratar om. Det är lite knepigt när barn på något vis ska slussas in och på något sätt försöka ta över där föräldrarna slutade. Sedan kommer de förmodligen aldrig kunna bli mycket bättre än sina föräldrar, de måste slåss mot skuggor från det förflutna på något sätt där de torskar på att de aldrig kan bli lika bra som mamma eller pappa, säger hon.

Leo bjorn borg
När Leo Borg spelade Nordic Open satt Björn Borg på läktaren. Henrik Montgomery/TT

”Får ett mentalt tryck på sig”

Som barn till en tidigare storstjärna inom någon idrott följer naturligtvis också uppmärksamhet och förväntningar – något som innebär en press.

Annons

– Barnen får förväntningar på sig och, som jag upplever det, även lite gräddfiler. Om det sedan går åt helvete, det kan givetvis leda till en besvikelse. De har försökt, de har fått göra så mycket i sina föräldrars fotspår och så kanske det inte gick som de hade tänkt sig, säger Eva Rusz.

När Maximilian Ibrahimovic nyligen spelade med P18-landslaget, ett lag som inte direkt brukar få de stora rubrikerna, var uppmärksamheten enorm – och i princip allt handlade om honom, Zlatans son.

– Det måste vara en knepig sits. Han får ett mentalt tryck på sig med alla måsten och borden. Att han borde vara jätteduktig, säger Eva Rusz.

Melwin Lycke Holm
Melwin Lycke Holm tränas av pappa Stefan Holm. Anders Wiklund/TT

”Föräldrarna kan leva kvar i miljön”

Stjärnor säger alltid att deras barn får göra vad de vill – vill de spela fotboll får de göra det, vill de göra något helt annat är det också okej. Eva Rusz tror dock inte att det är helt sant och att en hel rad mekanismer spelar in när barn väljer samma väg som sina föräldrar.

Annons

– Jag tror att det är en kombination av barnets dyrkan av sin framgångsrika förälder, på en ganska omedveten nivå, och förälderns uppfattning om sig själv; att hon eller han är så fantastisk. Vilket de ju är då, man kan ju inte ifrågasätta till exempel Borg eller Zlatan. De var fantastiska idrottare. Men om man ska vara kritisk verkar de inte ha förmågan att entusiasmera sina barn att göra andra saker också, säger hon.

– Ibland undrar jag om sådana här barn inte uppmuntras till andra alternativ av sina föräldrar. Eller om det är så att föräldrarna tycker att barnen ska vara deras förlängda navel på något sätt och fortsätta där de själva slutade.

Eva Rusz säger att det kan finns omedvetna processer hos föräldrarna som spelar in.

– Att de inte vill sluta fast de är tvungna på grund av ålder eller skador. Då får ungarna ta vid så föräldrarna kan fortsätta leva kvar i den här miljön som de har varit i under hela sina liv, säger hon.

Annons