Carola Häggkvist.
2:17

Efter reklamen: Carola regerar på sin stilresa - genom tiderna

(2:17)

Carola Häggkvist, 54, hade stödet från föräldrarna från att hon var ett litet barn. När hon som 16-åring vann Melodifestivalen med Främling 1983, så var föräldrarna hela tiden vid hennes sida, och körde ner till München i Västtyskland där Eurovision song contest höll till det året.

Carola och föräldrarna packar bilen för Eurovision song contest.

Kamerareportage/TT

Även när Carola åtta år senare vann hela Eurovision song contest med Fångad av en stormvind så var föräldrarna Anita och Jan Häggkvist på plats och hejade på dottern.

– Det klart att båda mina föräldrar var otroligt viktiga för mig men pappa stod i gapet när jag slog igenom och var den som slutade sitt jobb och fanns med 24/7 och ville skydda mig och stötta mig och vara vid min sida i och med att jag var 16 år och inte myndig, har Carola berättat för Expressen.

Artistens stolta föräldrar efter vinsten 1991.

Charles Hammarsten/TT

Carolas familjehemlighet – pappans känslor

I Unik sommarkonsert med Carola, som sänds på TV4 på fredagskvällen, så sjunger inte bara Carola för publiken ute i grönskan, hon berättar också minnen, bland annat om sina föräldrar.

Artisten berättar att hennes pappa inte visste vem som var hans pappa, tillika Carolas farfar, något som påverkade honom hela livet.

Carola slår tillbaka mot kritiken efter Eurovision song contest

– När vi var i och seglade i skärgården tog pappa fram gitarren. Det var inte sällan tårar föll från hans kinder. Han bar på någon slags melankoli. Sen fick jag förstå att pappa växte upp utan sin pappa, han visste faktiskt inte riktigt vem som var hans pappa, det måste ända göra något med vårt innersta. Han var världens bästa pappa för mig, och gav så mycket kärlek. Han vågade verkligen visa många register inför mig, berättar Carola i TV4-programmet.

Carola Häggkvist med sin mamma Anita.

Kamerareportage/TT

Tuffa tiden efter föräldrarnas död

2004 blev ett oerhört tungt år för Carola. I maj gick hennes pappa bort, efter att ha haft problem med hjärtat. Samtidigt var hennes mamma Anita sjuk i cancer, och i oktober samma år somnade även mamman in för gott.

I Unik sommarkonsert med Carola berättar hon om den tuffa tiden i samband med mammans bortgång. Hon hade tvingats ställa in konserter i sista stund för att hinna ta farväl av sin mamma, och efter att Anita Häggkvist gått bort visste Carola inte vart hon skulle ta vägen.

Carolas kritik mot Let's dance – uppmaningen till Charlotte Perrelli

– Jag minns den gången min älskade mamma gick vidare. Jag kände att jag kunde inte åka hem, för där var det massa reportrar och fotografer, jag kände att jag ville ha den här stunden för mig själv. Jag satt på sjukhuset som var hennes sista anhalt, och bara vilade lite, och tänkte ”Gud har allt i sin hand ändå”, berättar hon med gråten i halsen.

Carola med mamma 1998.

Exray/TT

Då ringde hennes telefon, och det var ett äldre par som hon umgåtts med länge, som undrade om hon ville komma hem till dem.

– ”Ja, det vill jag, för mamma gick precis bort”. Då kände jag ändå att så mycket kärlek jag fått från nära vänner och också er, så mycket hopp och tro, säger Carola.

Carolas oro – läkarens upptäckt efter avhoppet från Let's dance

Mer läsning

Femina