1:31

Efter reklamen: 8 nostalgiska barnprogram för 80- och 90-talisten (FEMINA)

(1:31)

Generationer av barn har vuxit upp med det pedagogiska barnprogrammet Från A till Ö, med Birgitta Andersson och Bert-Åke Varg i huvudrollerna. Programmet fick bara en säsong, och sändes mellan 1974 och 1975, men har repriserats så många gånger att de flesta nog tror att det spelades in fler avsnitt än det gjorde.

I Från A till Ö spelar Birgitta Andersson Hedvig Hök, som flyttar in i ett litet hem i skogen, där ugglan Helge bor på taket. I varje avsnitt kommer Hedvig i kontakt med svåra ord som hon låtsas förstå vad de betyder när hon inte har en aning, vilket får hennes näsa att växa. Med ugglan Helges hjälp lär hon sig ordens riktiga betydelse, och näsan krymper igen.

Marta Toren – den bortglömda svensken i Hollywood

Sedan många år tillbaka ligger nu programmet på SVT: Öppet Arkiv, för den som är sugen på att återuppleva barndomsminnen. Från A till Ö är ett av de mest populära svenska barnprogrammen som gjorts, tillsammans med exempelvis Fem myror är fler än fyra elefanter.

Birgitta Andersson i Från A till Ö.

KENNETH THORN KTH

Lämnade rampljuset – hyllar Från A till Ö

Trots att det snart gått 50 år sedan serien spelades in minns Birgitta Andersson fortfarande det som en höjdpunkt i karriären. 2018 hedrades hon med ett specialpris på Barncancergalan, där man också ger pris i olika humor-kategorier.

– När jag jobbade brukade jag alltid säga att det är den roll jag håller på med för tillfället. Det var mycket som var kul och bra. Men Från A till Ö med Bert-Åke som var ugglan och jag som Hedvig sätter jag nog som nummer ett, sa Birgitta Andersson efteråt.

Birgitta Andersson 2018 på Barncancergalan.

SANDBERG MAGNUS/Aftonbladet/TT

Priset delades ut av just Bert-Åke Varg, som hyllade den gamla kollegans humorförmåga.

– Hon har en komisk talang av Guds nåde. Det här är en fantastisk person som är omtyckt av hela Sverige, sa skådespelaren i sitt tal inför prisutdelningen.

Birgitta Andersson, nu 88, minns många också som Doris i Jönssonligan-filmerna. Hon har dragit sig tillbaka från rampljuset sedan ett decennium tillbaka, och framträdandet på Barncancergalan var ett sällsynt fenomen.

– Jag mår bra och jag har fem killar, barnbarn som är jätteroliga att följa. Jag har ett sommarhus i skärgården och ett krypin i stan och jag har stor trädgård, så jag har det bra, sa hon till Aftonbladet.

Bert-Åke Varg däremot har, sina 89 år till trots, vägrat gå i pension, utan fortsätter jobba som skådespelare. De senaste åren har han setts i tv-serier som Syrror och Andra åket, även om många nog förknippar honom med Rederiet.

I en intervju med Aftonbladet säger Bert-Åke att jobbet har bidragit till att han hållit sig vital så länge.

Bert-Åke Varg 2019.

IVARSSON JERKER/Aftonbladet/TT

– Jag har aldrig haft någon åldersnoja, men det svåra är att anpassa sig till kroppen. Jag har ett huvud som går ganska fort och då vill jag att kroppen ska gå lika fort, men då gör den motstånd. Jag ska gå lugnare, jag ska inte stressa på, men det är jävligt svårt när man har varit aktiv och fortfarande är ung i huvudet. Det får man väl tacka jobbet för, att man har hängt med.