TV: Här är svenskarna som fått en Golden Globe
0:45

Efter reklamen: TV: Här är svenskarna som fått en Golden Globe

(0:45)

När man pratar om kända kvinnliga svenskar i Hollywood så är det lätt att komma på en rad namn – Greta Garbo och Ingrid Bergman under Hollywoods guldålder, och namn som Alicia Vikander, Noomi Rapace och Rebecca Ferguson mer i nutid.

Men en person som har hamlat i glömska, och som många inte känner till, är skådespelaren Marta Toren, som föddes Märta Torén. Detta trots att hon spelade mot några av branschens allra största.

Mona Seilitz stora sorg i livet – fram till sin död

Märta föddes 1925 i Stockholm, och studerade efter kriget på Dramatens elevskola. Det var där hon 1946 träffade den amerikanske talangscouten Eddie Blum, som såg henne i en föreställning. Eddie var övertygad om att Märta skulle bli en stor stjärna, och bekostade på egen hand en testfilm där hon fick spela mot Robert Robb. Eddie Blum ville att Märta Torén skulle spela mot Cary Grant i hans kommande långfilm – och den 21-åriga svensken hoppade på möjligheten och åkte med till Hollywood.

Marta Toren 1952.

Courtesy Everett Collection

Byter namn och gör succé

I Hollywood bytte Märta namn till det mer internationellt gångbara Marta Toren. Även om det aldrig blev någon film med Cary Grant, så ledde provfilmen till att Marta i juli 1947 skrev på ett sjuårigt filmkontrakt med Universal studios.

Hemma i Sverige hade skådespelarn gjort ett fåtal skådespelarjobb, men debuten i Hollywood kom i filmen Casbah, den förbjudna staden 1948, där hon spelade mot Peter Lorre. Under två års tid släpptes åtta filmer där Marta hade en roll, och hon började få uppmärksamhet i amerikansk media.

Så gick det för stjärnorna i kultklassikern Skönheten och odjuret

Marta fick sina största framgångar på den amerikanska marknaden – inte minst när hon spelade mot giganten Humphrey Bogart i Sirocco 1951. Men 1953 och fyra år framåt fokuserade hon istället på den italienska filmmarknaden, och hade huvudroller i sju italienska filmer under de åren.

Marta Toren och Humphrey Bogart 1951 i Sirocco.

Courtesy Everett Collection

Marta lämnar Hollywood

31 år gammal väljer Marta att återvända till Sverige för att återuppta sin teaterkarriär – men väl hemma i moderlandet tar hennes liv oväntat slut. Efter att ha spelat i Den skandalösa hostorien om Mr Kettle och Mrs Moon på Alléteatern i bara några veckor drabbas den unga skådespelaren av en allvarlig hjärnblödning, och avlider efter ett par dygn på Södersjukhuset.

Martas tragiska bortgång uppmärksammas i amerikanska medier, och i New York Times hittar man rubriken ”Marta Toren, Actress, Is Dead: Swedish Film and Stage Star, 30; Performer Stricken by Brain Hemorrhage – Appeared in Eleven American Movies, Fought 'Pin-Up' Publicity”.

Marta Toren i filmen Assignment: Paris från 1952.

Rights Managed
TV: Så ser Ingrid Bergmans barnbarn ut i dag