Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Håkan Lindberg avslöjar faran på Ingen kan älska som vi-inspelningen

15 okt, 2021 
AvAino Oxblod
FotografAnders Kallersand
Han spelade Johnny i kultklassikern Ingen kan älska som vi, mot Izabella Scorupco.
Men trots att många scener utspelar sig i bil hade Håkan Lindberg inget körkort – och det höll på att gå illa på vägarna.
– Du vet rullgrus och skarp kurva. Det var centimetrar ifrån alltså, har han sagt.
Annons
TV: 5 älskvärda filmer från 80-taletBrand logo
TV: 5 älskvärda filmer från 80-talet

Ingen kan älska som vi är inte bara Izabella Scorupcos genombrott, men blev också Håkan Lindbergs, 51, enda film. Kultklassikern från 1988 handlar om 17-åriga Annelie, spelad av Scorupco, som åker upp till Jämtland för att träffa sin pappa för första gången på ett decennium. Väl där träffar hon Johnny, spelad av Lindberg, som åker med en rosa epatraktor.

Men trots att epatraktorn hade en central roll i filmen hade Håkan inte körkort att köra den på den tiden, och fick inte köra den under inspelningarna. Däremot tilläts han ”övningsköra” runt hotellområdet där de spelade in filmen, har han berättat i en intervju med Motorblog of Sweden.

Annons

Men han tog sig också större friheter än vad han egentligen fick – på natten körde han runt även utanför det tillåtna området.

– Jag gick ner klockan två på natten och tog bilnyckeln från receptionen. Jag var ute och körde rätt mycket faktiskt, berättar han i intervjun.

Blir igenkänd efter alla år

Att köra på riktiga vägar i mörkret när man inte har något körkort är inte helt riskfritt. Flera gånger var tonåriga Håkan Lindberg nära att hamna i diket, och det hade kunnat gå riktigt illa.

– Du vet rullgrus och skarp kurva. Det var centimetrar ifrån alltså, säger han i intervjun.

Efter framgången med Ingen kan älska som vi valde Håkan att inte fortsätta med skådespelarkarriären, och har sedan dess inte synts i någon mer film. Men trots det kan han fortfarande bli igenkänd emellanåt.

– De senaste tio-femton åren ska det mycket till för att man ska bli igenkänd. Men ofta efter några veckor på ett nytt jobb så är det någon som säger ”var det inte du som...” Jo visst så är det, säger Håkan Lindberg.

Annons
Så här såg Håkan Lindberg ut 2016.
TV: 5 snackisar från veckan som gåttBrand logo
TV: 5 snackisar från veckan som gått
Annons