Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Hollywoodparet bröt ny mark – möttes av rasism

03 dec, 2021 
AvAino Oxblod
FotografTT/Youtube.
Skådespelarna Georg Stanford Brown och Tyne Daly blev kära, och efter bara fem månader ihop gifte de sig 1 juni 1966.
Men eftersom Georg är afroamerikan och Tyne vit var äktenskapet fortfarande olagligt i vissa städer, och paret möttes av rasism och motgångar.
– Jag slutade kategorisera för länge sedan, sa Tyne Daly i Washington Post 1985.
Annons
10 kändispar som har gjort slut under åretBrand logo
10 kändispar som har gjort slut under året

Det var kärlek vid första ögonkastet för de två skådespelarna Georg Stanford Brown och Tyne Daly när de träffades i början av 1966, och det gick snabbt för dem. Efter bara fem månader tillsammans bestämde de sig för att bli man och hustru, och gifte sig den första juni 1966.

När de gifte sig var de två fortfarande aspirerande skådespelare, vars genombrott skulle komma de följande åren. Men äktenskapet var inte enkelt eller oproblematiskt – inte för att paret inte var trygga i sin relation och kärlek, utan för att det fortfarande var olagligt i vissa stater. Det var först ett år efter skådespelarna gift sig, 1967, som det genom ett beslut i högsta domstolen blev lagligt för personer av olika hudfärg och etnicitet att gifta sig i alla stater i USA.

Annons

Genom sitt äktenskap bröt paret mot normerna i Hollywood, och det kom att kosta dem båda. De hade hela tiden märkt av fördomar och mötts av rasism, men när de spelade mot varandra i tv-serien The rookies blev det tydligt. Paret spelade mot varandra i ett avsnitt, och kysstes för första gångerna framför kamerorna. Men när programmet skulle sändas stoppades först scenen – tv-bolaget ville inte att kyssen skulle sändas. George och Tyne stod dock på sig, och till slut kom den då banbrytande scenen med i avsnittet.

Georg Stanford Brown och Michael Ontkean i 70-talsserien The Rookies.

Fick tre barn tillsammans

George Stanford Brown blev under karriären kanske mest känd för sina roller i Roots och The Jesse Owens story, och för sina prestationer som regissör under senare år. Tyne Daly förknippas av många med sin karaktär i Cagney and Lacey, Mary Beth Lacey.

Annons
Tyne Daly och Sharon Gless som Cagney och Lacey.

I en intervju med Washington Post 1985 konstaterade Tyne Daly att hon aldrig tänkt på äktenskapet med George Stanford Brown som något speciellt, utan bara som att hon gift sig med ”en annan medlem av människosläktet.”

– Jag slutade kategorisera för länge sen, sa hon i intervjun.

Tyne och George fick tre döttrar tillsammans – Alisabeth, Kathryne och Alyxandra – och var gifta i 24 år innan de till slut gick skilda vägar 1990.

The Storytellers – Lyssna med SannaBrand logo
The Storytellers – Lyssna med Sanna
Annons