1:16

Efter reklamen: Så mycket tjänar de kvinnliga programledarna

(1:16)

När Helena Stålnert kom till SVT:s flaggskepp Aktuellt 1987 så gjorde hon snabbt avtryck, och imponerade på både tittare och kolleger. Genom åren hann hon vara både programledare och utrikeskorrespondent, hålla i partiledarutfrågningar och dessutom vara ekonomisk reporter. I många år jobbade hon med profiler som Claes Elfsberg och Lars Adaktusson, och när det 2001 behövdes en ny chef för Aktuellt-redaktionen, så var hon det självklara valet.

Helena Stålnert med Aktuellt-kollegerna Jarl Alfredius, Nedjma Chaouche, Christina Johannesson och Ann-Britt Ryd Pettersson.

BENGT O NORDIN

Men efter fyra år som chef tyckte Helena Stålnert det var dags att leta sig vidare, och 2005 valde hon att lämna SVT och public service, för att istället bli kommunikationsdirektör på Saab, med fokus på flyg och försvar. Nyheten om jobbytet var oväntad, men Stålnert hade förberett sig på kritik – helt i onödan, skulle det visa sig.

– Jag gick ju till försvarsindustrin, som ju var rätt kontroversiellt. Så jag medietränade mig själv och skrev ner elaka frågor och tänkte ut vad jag skulle svara. Men jag fick aldrig några sådana frågor, har hon berättat i en intervju med Expressen.

Carina Bergfeldt ger svar på SVT-kritiken – efter starka orden

Blev tillsammans med vd:n – fick lämna jobbet

Något som däremot väckte intresse i media var när det visade sig att Helena blivit tillsammans med bolagets vd Åke Svensson. Paret gick själva ut med nyheten, och Stålnert konstaterade att hon därför skulle lämna jobbet.

– Ja, det var lite oväntat att jag skulle komma så nära vd:n. Det blev lite kortare tid på det jobbet än vad jag hade tänkt mig. Jag hade inte väntat mig att det skulle väcka så stor uppmärksamhet. Men det är någonting man får ta när man har haft en roll i tv och synts mycket, sa hon till tidningen.

Linda Nyberg lämnade rampljuset – så lever hon idag

Även om karriären kanske fick sig en törn, så verkar det ha varit helt rätt beslut. Paret gifte sig i Stockholms stadshus 2007, och är fortfarande gifta nu 14 år senare.

Stålnert driver nu en egen kommunkationsbyrå.

Helena Stålnert förra året.

Karin Törnblom/TT