Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Katja spelade Sara i Varuhuset – lämnade rampljuset

14 jan, 2022 
AvAino Oxblod
FotografTT.
Katja Sandberg, då Blomquist, spelade tonåringen Sara i hyllade 80-talssåpan Varuhuset.
Men efter den stora rollen valde hon att lämna rampljuset för gott.
– Jag gick ju i skolan och var inte alls beredd på att det skulle ha så stort genomslag, har hon berättat för Svenska Dagbladet.
Annons
5 klassiska 80-talsserier vi minnsBrand logo
5 klassiska 80-talsserier vi minns

13 år gammal spelar Katja Blomquist rollen som den upproriska tonårsdottern Sara Forss i den numera kultklassade såpan Varuhuset. Serien sändes mellan 1987 och 1989 och blev avgörande för flera skådespelare som hade roller. Ingmar Bergman sägs ha fått upp ögonen för Lena Endre efter att ha sett henne i serien, och för både Görel Crona och Sharon Dyall ledde serien till långa karriärer.

Katja Blomquist, idag Sandberg, valde dock att lämna rampljuset efter framgångarna. I en intervju med Svenska Dagbladet 2009 konstaterar hon att hon plötsligt blev igenkänd vart hon än gick, något hon inte hade räknat med.

– Det var meningen att det skulle bli tolv avsnitt. Istället blev det 60. Jag gick ju i skolan och var inte alls beredd på att det skulle ha så stort genomslag. Bitvis blev det ganska jobbigt, sa hon till Svenska Dagbladet.

Annons

Så lever Katja Sandberg idag

Katjas roll Sara Forss eskalerade under seriens gång, och hon hann med att båda snatta, röka hasch och förstöra kläder på varuhusets damavdelning – något som fick ett oväntat gensvar från publiken.

–Jag minns att folk verkligen levde sig in i hennes problem. Och problem hade hon ju en del av, sa Katja Sandberg till tidningen.

Efter Varuhuset spelade Katja Sandberg i tv-filmerna African journey och African journey 2. Hon gästade också serien Snoken 1993, innan hon lade skådespeleriet på hyllan för gott. 2009 arbetade hon på det anrika Sturebadet i Stockholm. Hon bor idag i Stockholm och är gift.

Annons