Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Linda Lampenius krävdes på miljoner av miljardären

25 feb, 2022 
AvAino Oxblod
FotografTT.
Finlandssvenska Linda Lampenius var underbarnet som blev en världskänd violinist.
Men den framgångsrika karriären till trots har Lindas liv kantats av ätstörningar och ekonomisk kris – efter att hon uttalat sig om en miljardär.
– Jag tvingades gå med på hans förlikningskrav, för att rädda mig själv och mina föräldrar som höll på att knäckas av all oro, har hon berättat.
Annons
5 gånger kändisar gjort statements på röda mattanBrand logo
5 gånger kändisar gjort statements på röda mattan

Linda Lampenius, 51, har stått på scen hela livet. Efter att ha börjat sjunga som treåring och spela fiol som femåring har hennes väg varit utstakad. Finlandssvenskan har alltid gått sin egen väg, och kombinerat karriären som klassisk violinist med en popkarriär och jobb som modell – något som både gett henne mycket uppmärksamhet, men också gjort att hon mötts av kritik och skepsis.

Under sitt liv har Linda Lampenius kämpat med ätstörningar, något hon berättar om i sin bok Klassisk rebell och även har tagit upp i sitt vinterprat i finsk radio.

– Som tonåring utvecklade jag svår ortorexi. Och det övergick i bulimi under de tunga åren då modemiljardären först stämde mig på astronomiska summor och sen skrämde mig till tystnad, sa Linda Lampenius till Yle i vintras.

Annons

Det var i samband med Oscarsgalan 1997 som Linda Lampenius kom i kontakt med den finska miljardär som hon skulle hamna i rättsliga bråk med under flera år framöver. Hon erbjöds åka till Hollywood bekostat av en finsk skvallertidning, men väl där fick hon bo hemma hos miljardären, vars önskemål om hur hon skulle jobba och bete sig blev allt jobbigare för Lampenius.

– En fest ordnades där jag spelade för miljardärens gäster. Borden dignade av mat och dryck och jag spelade låtar från min första skiva i miljardärens sovrum, framför en jättelik TV-skärm. Vid ett annat tillfälle försökte han locka med mig i en jacuzzi där han badade med två betalda kvinnor. Jag tackade givetvis nej till alla inviter. Mannen äcklade mig från första stund, säger Linda Lampenius till Yle.

Tvingades ta tillbaka sina ord

Oscarsgalan som hon blivit lovad att få gå på kom Linda inte ens in på – istället handlade det bara om en fest som miljardären höll i.

Annons

Efter mötet med honom gick Linda Lampenius ut och varnade andra finska kvinnor, och berättade om vad hon hade varit med om. De gjorde att miljardären stämde henne på 10 miljoner dollar – något som steg upp till 40 miljoner under två år. Till slut hade hon inget val än att gå med på förlikning, och efter att ha gått ut och sagt att mannen var oskyldig lades stämningen ner.

Efter år av skam över att ha behövt ta tillbaka sina uttalanden kom befrielsen med metoo-rörelsen, där mängder av anklagelser mot mannen kom fram.

Linda Lampenius i nutid.

– Snart visade det sig att miljardären mycket riktigt hade behandlat ett stort antal kvinnor på ett fruktansvärt sätt. I dag sitter han häktad i väntan på rättegång. Han misstänks för otaliga sexuella övergrepp. Befrielsen jag känner är obeskrivbar. Nu känner jag mig trodd och respekterad i mitt fosterland.

Vill du få en regelbunden dos av inspiration?

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste modetrenderna och skönhetstipsen samt kulturvärlden. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

Annons