0:54

Efter reklamen: Svenska kändisbarn som är kopior av sina föräldrar

(0:54)

Få svenska tv-personligheter har varit så folkkära och älskade som Magnus Härenstam. Med sin medverkan i Fem myror är fler än fyra elefanter blev han en ikon för många generationer barn, och som programledare i Jeopardy blev han ett sällskap ute i landets tv-soffor.

1972 gifte sig Magnus Härenstam med Anita Bendel, som bytte namn till Anita Härenstam. Året därpå föddes deras första barn, dottern Katarina Härenstam. Katarina, som kallas för Smulan, fick vara ensambarn i sju år innan lillebror Tomas Härenstam föddes 1980. Magnus och Anita höll ihop i 31 år innan hon gick bort 2003.

Magnus Härenstam med sina barn på 80-talet.

Roger Tillberg/TT

Men under det långa äktenskapet var Magnus Härenstam också otrogen, vilket resulterade i ett utomäktenskapligt barn. I dokumentären Magnus Härenstam – morsning & goodbye, som släpptes i december 2015, berättar barnen Katarina och Tomas om hur de fick veta om att de hade en halvsyster.

– Jag minns när vi pratade i familjen om att det fanns en syster till oss. Så berättade mamma och pappa att de hade velat vänta tills vi var tillräckligt stora för att själva ha relationer och förstå hur det kunde vara med en otrohet, berättade ”Smulan” i dokumentären skriver Expressen.

Har kontakt med halvsystern

Systern har de idag kontakt med, men hon har valt att hålla sig utanför rampljuset.

– Det är klart att det var en chock, på alla sätt. Men ju äldre jag blir och ju mer jag tänker på det, desto mer är det en fantastisk gåva att faktiskt ha fått ett till syskon. Vi umgås faktiskt med vår syster. Hon vill inte vara en del av den här publika världen, det har jag all respekt för.

Inga av Magnus Härenstams barn har valt att söka sig till underhållningsbranschen som han jobbade i. Katarina ”Smulan” Härenstam är idag 48 år gammal, bor i Stockholm och jobbar som eventkoordinator. Tomas Härenstam å sin sida är 41 år och jobbar med försäljning.

Så här ser Magnus Härenstams barn ut som vuxna

Magnus Härenstam med dottern Smulan på premiären för Göta Kanal 2, 2006.

Karin Törnblom/TT

Magnus Härenstan med sonen Tomas på premiär, 2005.

Cecilia Liljeton/TT

Magnus Härenstams barn och änka Birgitta efter begravningen 2015.

Patrik C Österberg / TT