Trendar: NostalgiI rampljusetBUP-upproretLivsstilLivsberättelserMitt liv

Marianne Mörck väljer att leva ensam – blivit nykterist

21 nov, 2023 
AvAino Oxblod
FotografKarin Törnblom/TT
Marianne Mörck 2023.
Marianne Mörck levde under många år som medberoende till en svårt alkoholiserad sambo, innan hon med vänners hjälp tog sig ur relationen.
I dag är Marianne Mörck själv helt nykter, och har de senaste 20 åren valt att leva ensam.
– Jag har varit själv nu i tjugo år snart. Jag tycker att det är fantastiskt, säger hon i UR-programmet Min ångest och jag.
Annons
Marianne Mörck om uppväxten som adopterad: "Jag blev inlåst i tre dagar"Brand logo
Marianne Mörck om uppväxten som adopterad: "Jag blev inlåst i tre dagar"

Marianne Mörck är en av Sveriges mest älskade skådespelare, som ofta får publiken att skratta med sin humoristiska talang. Men under många år var det desto dystrare i Bonusfamiljen-stjärnans privatliv.

Marianne Mörck levde länge med en man som var gravt alkoholiserad, och blev själv medberoende, något hon berättat om i flera intervjuer.

– Det var tungt för jag visste inte vad jag skulle göra. Jag drack med honom; jag hällde ur hans sprit; vi brände brännvin; jag hällde vatten i; jag gjorde allt som en alkoholist-änka gör. Det var bara att pricka av på listan. Han var inne två gånger och fick avgiftning men det hjälpte inte, har Marianne Mörck berättat för Erik Blix i Sveriges Radio.

Till slut var det Marianne Mörcks nära vän Lars som fick henne att lämna sambon, något hon beskrivit som en ”lång process”. Med tiden kunde hon slå sig fri från relationen och sitt medberoende, och kunde i stället ömma för sambon, som aldrig lyckades ta sig ur sitt beroende. De sista åren var Marianne ibland och besökte honom, och hjälpte honom med saker.

Annons

– Han dog för några år sedan och satt då utan tänder, säger hon i Sveriges Radio.

Marianne Mörck ska sluta jobba

Efter att ha lämnat sambon och den destruktiva relationen har Marianne Mörck valt att leva ensam, något hon älskar.

– Jag har varit själv nu i tjugo år snart. Jag tycker att det är fantastiskt!

I år har skådespelaren fyllt 74 år, och har börjat planera sin pension – men det är inte helt enkelt för henne. I UR-programmet Min ångest och jag konstaterar Marianne Mörck att hon är nykterist och i bra mental form, och egentligen vill fortsätta arbeta.

– Jag har själv sagt till mig nu att efter 2025 så ska jag inte jobba mer. Det gör ju ont när jag säger det. Alltså det gör ju ont eftersom jag nu är helt nykter, kan tänka bra och är bra i farten, så kan jag tänka. Men sen vet jag inte hur jag tänker när jag är där. Vad jag kommer göra efter jag slutar jobba, det vet inte jag.

Annons