0:38

Efter reklamen: 5 saker om Mona Tumba du kanske inte visste

(0:38)

Mona Nessim var bara 19 år när hon gifte sig med fotbollsspelaren Sven Tumba 1960. Paret fick 51 år tillsammans och fyra söner, innan Sven Tumba gick bort 2011. Nyligen släppte Mona Tumba den självbiografiska boken Mona Tumba: Min sanning, där hon berättar både om familjesorgerna med sin syster Maud som dog ung, och livet med Sven.

I Nyhetsmorgon berättar 79-åringen om processen att skriva en bok om sitt liv.

Mona och Sven Tumba 1971.

Clas Barkman/DN/TT

– Det har varit som en terapi. Jag har inte kunnat prata om det med någon, just det med Maud, det är svårt. Sen har det varit en bergochdalbana, upp och ner. Men alltid att kärleken har vunnit. Jag har fantastiska syskon, min lillebror och lillasyster, och många goa vänner. Och jag har mina barn, mina pojkar, säger hon i TV4.

Staffan och Bengts sista möte – på dödsbädden

Distansen gjorde att äktenskapet höll med Tumba

Mona Tumba berättar i boken om makens otrohet och nycker – men trots det höll de ihop hela livet, fram tills hans död för tio år sedan.

– När han var hemma så var det så roligt och mysigt, och han var så kärleksfull. Han var otrolig med barn. Att han var borta så ofta var nog det som räddade vårt äktenskap. Det sa jag till honom, ”hade du varit hemma och jobbat hela tiden, och jobbat mellan nio och fem, då hade vi aldrig varit gifta”. Han var så påhittig och hittade på knäppa saker, säger Mona Tumba.

Eva Funck missbrukade piller efter SVT-framgången i Björnes magasin

Sven Tumbas långa karriär som både hockeyspelare, fotbollsspelare och golfare gjorde att han ofta var bortrest. Men idrottslegendaren tyckte också om att investera sina pengar i riskfyllda projekt, något som gjorde att familjen kunde stå helt utan pengar till mat och förnödenheter. Det gjorde att Mona behövde ta ett stort ansvar för familjen, och jobba samtidigt som hon tog hand som de fyra sönerna när Sven var bortrest. Några egna intressen fanns det inget utrymme för.

– Jag hade fyra pojkar. Jag hade så mycket att göra i vilket fall, och var tvungen att jobba en hel del, med olika saker, för att få ihop det, säger hon i Nyhetsmorgon, och menar att hon inte hade tid att sakna det hon inte kunde göra.

Mona Tumba bor numera i Florida.

Johan Eriksson/Expressen/TT

Vännerna försvann när maken dog

När maken gick bort 2011 ställdes Mona inför ett iskallt uppvaknande. Många av de vänner hon hade räknat med skulle stötta henne försvann helt. Det blev tydligt vilka som varit vänner på riktigt, och vilka som bara velat hålla sig på god fot med den kända fotbollsstjärnan.

– Det var inga vänner, det var bara sådana som höll sig i närheten för att han var kändis. Det finns det gott om. Det var väldigt tomt.

Eagle-Eye och Helena af Sandeberg återförenades efter uppbrottet

Mer läsning

Femina