Monica Lewinsky och Bill Clinton.
Kändisarnas otrohetsskandaler - vi aldrig glömmer
1:03

Efter reklamen: Kändisarnas otrohetsskandaler - vi aldrig glömmer

(1:03)

Slå på ljud

Monica Lewinsky, i dag 47, var bara 23 år när hon över en natt blev en av de mest omskrivna kvinnorna i världen. I januari 1998 kom det nämligen fram att president Bill Clinton hade inlett en kärleksaffär med Monica Lewinsky, som var praktikant i Vita huset. De två hade haft en sexuell relation, flera gånger när Bill Clinton pratade i telefon eller jobbade. Bill Clinton förnekade först affären, för att sedan tvingas erkänna det.

Efter skandalen kunde Bill Clinton så småningom gå vidare, och höll ihop med hustrun Hillary Clinton – men Monica Lewinskys liv var för evigt påverkat. Hon fick så mycket uppmärksamhet i media att hon hade svårt att leva ett vanligt liv eller ens få jobb. Monica bodde under decenniet efter skandalen i London, Los Angeles, New York och Portland, men kunde inte få jobb inom sitt yrke som kommunikatör eller marknadsföringsexpert som hon hade utbildat sig till – på grund av det hon var känd för.

2006 tog hon en masterexamen i socialpsykologi i London, och skrev en uppsats med titeln In Search of the Impartial Juror: An Exploration of the Third Person Effect and Pre-Trial Publicity, där hon kunde använda sig av sina egna erfarenheter.

Ludmila Engquist var Sveriges idrottshjälte – sedan sprack allt

Monica Lewinsky ger sin sida

De senaste åren har Monica Lewinsky börjat ta tillbaka makten över sin egen historia. 2014 skrev hon en uppmärksammad essä i Vanity Fair, vid namn Skam och överlevnad, där hon berättade om sitt liv efter affären. Hon konstaterade att hon så klart ångrar affären, men att det var dags att ta upp huvudet från sanden och ge mening åt sitt förflutna.

Monica Lewinsky

Monica Lewinsky.

Vinnie Levine / MEGA

Hon har också hållit ett uppmärksammat TED Talk med titeln Priset för skam, som har setts av miljontals personer.

Angående privatlivet så är Monica Lewinsky inte gift, men vill inte berätta om hon har en partner.

– Du kan fråga men jag håller mitt privatliv privat. Jag tror människor har fått veta tillräckligt om mitt kärleksliv för en hel livstid, sa hon till People.

Numera verkar Lewinsky ha självdistans till sitt förflutna, och skämtar ofta om skandalen och sina jobbiga år på Twitter.

Mest läst