Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Nu åtalas Netflix för sexualisering av barn i filmen Cuties

09 okt, 2020 
AvElin Jonsson
Fotograftt
Netflix åtalas för filmen Cuties.
Nu väcker en domstol i USA åtal mot Netflix de de menar att streamingtjänsten i samband med visandet och marknadsföringen kring den omtalade filmen Cuties, skriven av Maïmouna Doucouré, gjort sig skyldiga till sexualisering av barn.
Annons
7 Kostråd som inte är så hälsosammaBrand logo
7 Kostråd som inte är så hälsosamma

Förra månaden hade den franska filmen Cuties (Snyggingarna) premiär på strömningstjänsten Netflix, och filmen har både hyllats och kritiserats.

Filmens handlar om den 11-åriga fransk-senegalesiska flickan Amy som hamnar i en konflikt mellan sin strikta muslimska familjs traditioner och dagens internetkultur.

Regissören ville belysa problemet

Regissören till filmen, Maïmouna Doucouré, ville belysa problemet med sexualisering av unga flickor, och även den tuffa tillvaron för unga i sociala medier. Och hon har hittat inspiration till filmen i sin egen uppväxt, och även i dagens klimat:

– Under min research till filmen såg jag en grupp unga tjejer i elvaårsåldern på fest, som gick upp på scenen och dansade på ett väldigt sensuellt sätt samtidigt som de bar utmanande kläder, säger hon i en intervju med filmsajten Cineuropa och fortsätter:

– I dag, ju sexigare och mer objektifierad en kvinna blir, desto högre värde har hon på sociala medier. Och när du är elva förstår du inte riktigt alla mekanismer, men du tenderar att härma andra för att få samma resultat, säger Doucouré.

Annons

Netflix anmäls för att sexualisera barn

Nu har då en amerikansk jury i delstaten Texas valt att åtala Netflix då de anser att streamingtjänsten valt ”att lyfta fram oanständigt visuellt material som skildrar barn”, rapporterar USA Today.

Och för att Netflix ska ha marknadsfört och visat upp material som är ”oanständigt uppvisande av genitalier eller könsområden på ett påklätt eller delvis påklätt barn under 18 år”.

Filmen hade premiär tidigare i år på Sundance-festivalen, men det var inför släppet på Netflix som flera röster höjdes då de ansåg att företagets marknadsföring kring filmen sexualiserar unga tjejer.

På den reklamposter Netflix använde för filmen syntes fyra flickor i korta shorts och magtröjor när de gör utmanande dansposer, vilket många reagerade på och flera anklagade Netflix för att sexualiserar de unga skådespelarna.

Annons

Netflix bad sedermera om ursäkt, och bytte ut reklamplanschen till en annan.

I åsiktsstormen har det å andra sidan funnits flera som menat att filmen gör rätt i att problematisera och skapa debatt kring att unga tjejer sexualiseras och lever med många risker på sociala medier, som Cuties vill belysa.

Netflix: ”Det här är ett åtal utan värde”

Enligt USA Today svarar Netflix kort och gott att de kommer stå fast vid filmen:

Cuties är en social reflektion kring sexualiseringen av unga barn. Det här är ett åtal utan värde och vi står bakom filmen”.

LÄS MER:

Annons