Trendar: NostalgiI rampljusetResorMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt livÅrets Feminista

Oliver Skifs om relationen till pappa Björn: ”Till skillnad från andras uppväxt”

08 apr, 2022 
AvJessica Rådne
Fotograftt
björn och oliver skifs
Björn Skifs äldsta son Oliver berättar om uppväxten i en konstnärsfamilj. ”Det jag känner har skilt sig från andra människors uppväxt är…”, säger han.
Annons
Kändispapporna och deras söner – när de är lika gamlaBrand logo
Kändispapporna och deras söner – när de är lika gamla

Artisten Björn, 74, och dansaren Pernilla, 57, har varit äkta makar i över tre decennier. Tillsammans har paret Skifs blivit föräldrar till två söner, Oliver, 33, och Jonathan, 30.

När äldsta sonen Oliver och pappa Björn nu gästar Malou efter tio på TV4 berättar de om familjelivet – och det speciella i barnens uppväxt.

Följde med i turnébussen som barn

pernilla och björn skifs
Det skiljer 17 år mellan äkta makarna Pernilla och Björn Skifs.

– Det var en väldigt sång- och dansfylld uppväxt för både mig och lillebrorsan. Det har såklart färgat ganska ordentligt, säger Oliver på plats i Malou efter tio.

Annons

Oliver är konstnär och har tagit med sig ett gäng tavlor som han visar upp i tv-studion. Programledaren Malou von Sivers påpekar att det finns några återkommande motiv, så som instrument, dansare och hjärta. Hon undrar om Oliver hämtat inspiration från sin uppväxt i en konstnärlig familj?

– Det är ett par motiv som jag tycker är väldigt lätta och roliga att jobba med. Kärlek var inte helt ovanligt att känna och uppleva under uppväxten. Jag hade en jättejättebra uppväxt. Full med galenskaper, men ja, säger Oliver.

– Jag var med ganska mycket på turnéer. Har fått se min beskärda del av nattstäckor i turnébussar och sprungit runt mycket och stört backstage. Det var en del av uppväxten, precis som för många andra, att få besöka föräldrarna på arbetsplatsen, fortsätter han.

Jonathan Skifs jobbar med animation

Oliver berättar att lillebror Jonathan också har en konstnärlig ådra, men ett helt annat uttryckssätt.

Annons

– Lillebror jobbar med animation. Han skulpterar och skapar mycket där. Men vi tog två helt olika vägar han och jag. Han blev vråldigital och jag blev superanalog. Men ja, även han jobbar kreativt.

Björn Skifs är involverad i Olivers konstnärsskap på så vis att han hjälper till med att transportera verken, packa upp och hänga dem vid utställningar.

– Det har blivit lite av en familjehobby det här, säger Björn.

Björn Skifs stöttar sonen Olivers konstnärsskap

1991, björn och oliver skifs
1991, Björn Skifs med sonen Oliver.

Björn berättar att Oliver tecknade och skapade redan från 2-årsåldern.

– Man såg att detta var en kille som ville skapa saker. Han tecknade och ritade och målade. Han böjde piprensare och fick till dinosaurier, helt makalöst. Jag fattade inte, hur gör han?

Annons

– Vi såg att han hellre ville hålla på med det kreativa än med skolämnena.

Pappa Björn vittnar om att när konstverk inte blir som Oliver tänkt sig, då kan han slänga penslar och färger i soporna.

– Ja, det har hänt någon gång. Det är mycket känslor, medger sonen.

På frågan om vad som varit utmärkande för uppväxten, svarar Oliver:

– Det jag känner har skilt sig från andra människors uppväxt är att det har alltid funnits den där peppen och engagemanget, och viljan att engagera sig själv i det, att det här tror vi på, säger han och syftar på föräldrarnas stöd.

Foto: TT

Skaffa vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om det senaste inom resor och äventyr. Vi skickar dig tips och råd om hur du får den perfekta resan!

Annons