Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

OS - skandalerna, klantskallarna och gaphalsarna vi aldrig glömmer

20 jul, 2021 
AvMalin Roos
FotografTT
Ära, berömmelse och medaljer.
Men OS står också för Osannolika Stolpskott.
Feminas Malin Roos, tidigare sportreporter med flera bevakade olympiader i bagaget, minns dramerna som stal rubrikerna och "hjältarna" som skämde ut sig själva och sitt land.
Annons
5 svenska kvinnliga OS-hopp i Tokyo-OS 2021Brand logo
5 svenska kvinnliga OS-hopp i Tokyo-OS 2021

De olympiska spelen är världens främsta sportarrangemang, sommar-OS har flera miljarder tv-tittare varje gång och intresset lär inte vara mindre den här gången med ett års extra väntetid på grund av pandemin.

MEN sportsliga bragder i alla ära, OS har historiskt sett också varit en tävling i skandaler, drama och snillrikt fuskande.

Tokyo jag tänker på dig - men här är händelserna i kulisserna vi aldrig glömmer.

Tonya Harding klippte knäskålarna på Nancy Kerrigan

Konståkarna Nancy Kerrigan och Tonya Harding från USA.

Starring: Nancy Kerrigan (t v) och Tonya Harding, USA.

Sport: Konståkning.

Scen: OS i Lillehammer 1994.

Annons

Det här är storyn som har allt. Inför vinter-OS i Lillehammer var det stenhård konkurrens om vilka som skulle få representera USA i konståkningen. Nancy Kerrigan var favorit både till medaljerna och laget och det visste hennes landssystrar. Det var bara veckor kvar till OS och Kerrigan hade avslutat ett träningspass när hon blev överfallen av en okänd man som försökte krossa hennes knä med batong.

Bilder på en gråtskrikande Kerrigan "varför, varför, varför", kablades ut över världen och allt pekade mot en galen stalker.

Tills det visade sig att attacken var ett beställningsjobb från teamet kring Kerrigans största rival, Tonya Harding.

Hardings exmake och fyra medhjälpare dömdes till fängelse.

Tonya Harding blev avstängd från sporten på livstid - och Kerrigan tog silver i Lillehammer med svullet knä.

Fred Lorz "sprang maraton" i bil

Thomas Hicks vann OS-guld i maraton 1904.

Starring: Frederick "Fred" Lorz

Sport: Maraton

Scen: OS i Saint Louis 1904.

Ja, det är tusen år sen men den är så bra att den håller än. Saint Louis 1904 var USA:s första olympiad, klart som korvspad att man ville ha en hemmahjälte i maratonloppet.

Annons

Fred Lorz var inte sämre än att han bestämde sig för att bjussa publiken på detta.
När han sprang in på stadion som överlägsen segrare efter de stentuffa 42 kilometerna vrålade folk “an American won!”, president Roosevelts 20-åriga dotter Alice hade just placerat segerkransen på guldmedaljörens huvud - när tvåan Thomas Hicks bröt målsnöret. Mycket förvånad.

Hicks kunde svära på att han inte blivit omsprungen på vägen, vilket han inte hade heller.

Det visade sig att Lorz hade liftat med en bil i nästan två mil.

(ha ha, geni).

Johann Mühlegg kissade i snön

Johann Mühlegg efter OS-loppet där han knäckte Per Elofsson.

Starring: Tyskspanjoren Johann Mühlegg och Sveriges Per Elofsson.

Sport: Längdskidåkning.

Scen: OS i Salt Lake City 2002.

Ni kommer ihåg bilderna. Ouch. Hur Sveriges skidkung Per Elofsson som skulle defilera hem guldet i tremilen, plötligt hängde på stavarna och tvingades bryta loppet. Knäckt av en tysk-spanjor som stormade fram i backarna utanför Salt Lake City med fradgan sprutandes ur munnen som den där rabies-hunden i barndomens skräckfilm Cujo.

Annons

Johann Mühlegg chockade hela skidvärlden och klarade sig nästan genom att slugt sprida sitt färska urin i en snödriva efter målgång och hinka i sig mängder av vatten.

Men åkte på sista dagen fast för bloddopning med epo.

Marion Jones svek världen (och undertecknad)

Malin Roos intervjuar Marion Jones i Oslo.
Malin Roos och Marion Jones.

Starring: Marion Jones, USA

Sport: Friidrott

Scen: OS i Sydney och OS i Aten

Om vi fastnar i dopingträsket skulle den här listan bli tjockare än Lydia Sandgrens Samlade verk. Ben Johnson som med knallgula ögonvitor snodde guldet från Carl Lewis på 100 meter stanozolol i Seoul 1988. De grekiska icke-gudarna Konstantinos Kenteris och Ekaterini Thánou som under hemma-OS i Aten 2004 simulerade en mc-krasch för att slippa dopingkontrollen.

271 ryska atleter som stoppades från OS i Rio 2016 i den mest omfattade dopingskandalen någonsin. Och så vidare.

Annons

Men frågan är om inte Marion Jones sved mest ändå.

Den amerikanska friidrottningen hade allt. Med världens snabbaste fötter och jordens charm sopade hon rent på OS i Sydney med fem guld och blev en kvinnlig idrottsförebild på nivå med tennisens Serena Williams.

Erkännandet 2007 om anabola steroider fick hela idrottsvärlden att svaja och var början på en diger skandal om BALCO, svartsjuka och hämnd - och slutet på en till synes vacker karriär.
Marion Jones dömdes till fängelse och tvingades lämna tillbaka alla sina OS-medaljer.

Frank Andersson tyckte taxichauffören måste ha sitt

Frank Andersson vid poolkanten under OS Los Angeles 1984.

Starring: Frank Andersson, Sverige

Sport: Brottning

Scen: OS i Los Angeles 1984.

Den dräller inte precis av svenskar i den mer skandalomsusade delen av OS-historien, och fint är väl det, men Frankie Boy kunde man lita på.

Annons

Den legendariska brottaren som gick bort efter en hjärtoperation 2018, kom till OS i Los Angeles 1984 som en av spelens sju största stjärnor, enligt amerikanska NBC. Och Frank Andersson levererade, minst sagt. Om det stämmer att han försvann från träningsuppladdningen, drog till Las Vegas istället och förklarade sin utflykt med kommentaren "Kuken måste ju ha sitt", låter vi hänga i luften.

Men sant är att han gav bort sitt OS-brons till en taxichaufför i Kalifornien-natten.

Brottarkompisen Tomas Johansson (som fråntogs sin egen medalj på grund av dopning), har tidigare berättat för Expressen:

"Vi for ut på kvällen, jag orkade inte men Frank ville att vi skulle ut och muntra upp oss. Vi tog taxi hem på natten och det kostade någonting på 200 dollar. När vi skulle betala så ville han ge medaljen till chauffören, så vi behövde inte betala någonting".

Lima blev nedbrottad av galen präst

Vanderlei de Lima från Brasilien blir överfallen under OS-maraton i Aten 2004.

Starring: Vanderlei de Lima, Brasilien.

Sport: Maraton.

Scen: OS i Aten 2004.

Tänk er själva; du har tränat varje dag i fyra år för just den här dagen, du har avverkat nästan alla fyra milen, leder stort och visualiserar hur du snart snart ska få guldmedaljen runt halsen.

Annons

Då kommer en galen präst från Irland och kastar sig över dig.

Just det hände den brasilianske maratonlöparen Vanderlei de Lima i Aten-OS 2004. Med hjälp av publiken lyckades brasilianaren slita sig loss, men han hade tappat allt tempo (och förmodligen hoppet om mänskligheten), blev omsprungen och slutade trea.

Lim Hyo-Jun drog ner brallorna på konkurrenten




Starring: Lim Hyo-Jun, Sydkorea

Sport: Shorttrack

Scen: OS Pyeongchang 2018.

Han var skridskohjälten som knep guld på 1 500 meter och brons på 500 meter i Pyeongchang 2018 - ett år senare hamnade glorian på svaj kan man säga.

OS-guldmedaljören Lim Hyo-Jun drog ner byxorna på en av sina manliga lagkamrater - bokstavligen, mitt under träning och inför publik.

Annons

Han dömdes i domstol för sexuella trakasserier till dryga böter och 40 timmars terapi.

Boris Onisjenkos hemlig knapp i värjan

Ryske femkamparen Boris Onisjenko åkte dit för fusk under OS i Montreal 1976.

Starring: Boris Onisjenko, tidigare Sovjetunionen.

Sport: Modern femkamp.

Scen: OS i Montreal 1976.

Den moderna femkamparen Boris Onischenko var storfavorit i fäktningsgrenen där poängen registreras elektroniskt när värjans spets träffar motståndaren - och jädrar vad poäng (dåvarande) sovjeten dundrade!

Till och med när hans värja var flera decimeter från träff. Radade upp segrar.

Domarna i Montreal började fatta misstankar och upptäckte att Onisjenko hade en knapp i värjan där han manuellt kunde styra och registrera träffar.

Det nationella volleybollaget hotade att slänga förrädaren från balkongen, politikerna i Moskva rasade och det sägs att Boris blev taxichaffis i Kiev.

Man ska inte fuska, men snillrikt var det.

Ulf Samuelssons tårar i Nagano

Starring: Ulf Samuelsson, Sverige

Sport: Ishockey

Scen: OS i Nagano 1998

Förra gången Japan hostade olympiaden, det vill säga i Nagano för 23 år sedan, gick det inget vidare för Sverige, snällt sagt.

Annons

Två silver och ett brons skulle den samlade skörden landa på och för våra ishockeystjärnor blev det en knäck när det kom fram att Ulf Samuelsson hade amerikanskt medborgarskap och diskades från turneringen med stora tårar rullandes på kinderna. Fjantigt av IOK men såhär i efterhand var det kanske lika skönt att slippa förnedringen.

Tre Kronor som för första gången fick ha alla NHL-proffsen med, floppade.

Ryan Lochtes vilda samba i Rio

OS-simmaren Ryan Lochtes i bassängen.

Starring: Ryan Lochte, USA

Sport: Simning

Scen: OS i Rio de Janeiro 2016

Han var den näst mest mest framgångsrika herrsimmaren i OS-historien efter lagkamraten och rivalen Michael Phelps och hade möjlighet att göra sin femte olympiad till en jublande vacker final.

Men Ryan Lochte valde en annan väg i Rio.

Annons

Mitt under tävlingarna gick amerikanen ut i media och berättade att han hade blivit rånad under pistolhot, uppgifter som skulle visa sig ha obefintlig bäring i verkligheten. I själva verket hade Lochte i rejält berusat tillstånd slagit sönder en toalettdörr på en bensinmack och hamnat i bråk med ägaren.

Snipp snapp snut.

"Dora" vann damernas höjdhopp framför Hitler

Starring: Hermann "Dora" Ratje, Tyskland

Sport: Höjdhopp

Scen: OS i Berlin 1936.

Samtidigt som Adolf Hitler stod på läkaren och svor över att afroamerikanska Jesse Owens radade upp guldmedaljer - i detta OS som skulle visa upp det nya Tyskland och demonstrera den ariska rasens överlägsenhet, blev Dora Ratjen fyra i damernas höjdhopp.

År senare och efter att Ratjen också slagit världsrekord avslöjades att höjdhopparen egentligen var en man. "Dora" hävdade att det var nazisterna som beordrat honom att tävla i Berlin-olympiaden som kvinna och hade egentligen inte mycket till övers för den upplevelsen.

"Det var mestadels trist.”

Johan Ejeborg väckte Sverige - och kritikerna

Johan Ejeborg, medarbetare på SVT.

Starring: Johan Ejeborg, Sverige

Sport: Tv-kommentator

Scen: OS i Aten 2004

VILKA HJÄLTAR! DET ÄR FULLSTÄNDIGT UNDERBART! DET ÄR SVENSK SEGERGLÄDJE! JAG TAPPAR SNART RÖSTEN! MEN DET HÄR ÄR BARA SANSLÖST BRA! Förlåt om jag väckte er där hemma, ni som sov, men Sverige har tagit guld. HALLÅ! VI HAR TAGIT GULD!"

Annons

Den som slog på tv-apparaten i just den stunden hade kunnat tro att det var fara på färde.

Markus Oscarssons och Henrik Nilssons kanotguld i Aten VAR stort (om vi nu ska prata med stora bokstäver) men hade tv-kommentatorn tränat på sin intensiva falsett?
Det tvingades SVT:s Johan Ejeborg svara på när det utbröt tittarstorm efter hans vrål till kanotbilderna. En krönikör på Sportbladet hävdade att referatet var inövat och att Ejeborg hade skrivit fusklappar, något som SVT-medarbetaren dock bestämt förnekade.

"Jag har följt de här grabbarnas långa väg mot guldet och blev emotionellt tagen när de lyckades, det står jag för" sa Johan Ejeborg.

Annons