Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Petra Nielsen försvann från rampljuset efter succén

31 jan, 2022 
AvAino Oxblod
FotografTT.
Petra Nielsen var en av Sveriges största musikalstjärnor och hade roller på Broadway.
Men efter succéerna och en kamp mot alkohoproblem har Nielsen haft svårt att hitta jobb de senaste åren.
– Att känna att jag inte är behövd gör mig upprörd, berättade hon för Expressen 2017.
Annons
Här är alla deltagare i Melodifestivalen 2022Brand logo
Här är alla deltagare i Melodifestivalen 2022

Petra Nielsen är en av Sveriges mest framgångsrika musikalartister de senaste decennierna. Hon har haft roller både på West end i London och Broadway i New York, och prisats för roller i West side story, Chicago och Cats på teaterscenerna i Stockholm. Många minns också hennes klassiska bidrag i Melodifestivalen 2004, Tango! Tango!.

Men efter de stora framgångarna har det varit desto tystare från Petra Nielsen. I många år hade hon roller på Östgötateatern, men inför att hennes kontrakt skulle gå ut 2017 letade Petra Nielsen nya jobb, och berättade för Expressen om den svåra kampen att hitta roller.

– Mitt kontrakt på Östgötateatern går ut och jag söker febrilt nytt jobb. Det är verkligen inte det enklaste. Jag är 52 år, står mitt i livet och det känns som att jag måste börja om karriärmässigt. Jag har sökt en massa jobb, både teaterroller och tv-serier. Men ingen nappar, jag är inte behövd längre. Det känns som att jag åldersmässigt har hamnat i en fallucka, sa hon.

Annons

Slutade dricka alkohol

Under karriären har rollerna avlöst varandra på ett självklart sett, och Petra behövde aldrig gå på auditions för att få jobb – något som förändrats. Hon berättar för tidningen om hur hon gick på audition för en tv-serie, och bad om att få höra ifrån dem oavsett om hon fick rollen eller inte. Men hon hörde inget förrän serien dök upp i tv-rutan en dag.

– Jag hörde inget. Sedan såg jag att de hade börjat sända tv-serien. Jag tänkte ”fuck you too”. Det var så respektlöst och oprofessionellt. Jag blev verkligen arg, sa hon till tidningen.

Men helt hopplöst har det inte varit. 2020 gjorde Petra en röstroll i storfilmen Eurovision: The story of Fire Saga med Will Ferrell, när hon stod för det grekiska bidragets sånginsats.

Det intensiva karriären kom med ett högt pris för Petra Nielsen. Omkring 2007 gick hon in i väggen och blev utbränd och valde att ta sig ur ett alkoholmissbruk hon kämpat med sedan hon var tonåring. I Expressen 2017 riktade hon kritik mot samhällets syn på alkohol.

– Det är tio år sedan jag drack alkohol. Jag vill helst inte tala om det. Men vårt samhälle är paradoxalt och korkat när det gäller alkohol. Alkohol är en drog och jag känner många som inte klarar att dricka på rätt sätt. Men det är fullt lagligt att dricka. Det flödar av alkoholreklam hela tiden, det är en väldig dubbelmoral, säger hon.

Petra Nielsen 2019.
Annons