Diana och Charles i The Crown
5 saker du kanske inte visste om ”The crown”
Slå på ljud

Det råder ingen brist på smärtsamt pinsamma ögonblick i säsong fyra av The Crown, där prins Charles och prinsessan Diana tycks slå rekord i att inte vara på samma våglängd.

Även om mycket av serien är påhittat, trots att det är baserat på verkliga händelser och personer, så visar det sig nu att ett av de värsta ögonblicken under säsongen också är ett sådant som utspelat sig i verkligheten.

I avsitt nio, Avalanche, firar prinsparet sin sjunde bröllopsdag tillsammans, och Diana avslöjar att hon har en överraskning till Charles i bröllopspresent – något som både tittarna och Charles tar emot med bävan, efter hennes uppträdande med Uptown girl inför jublande publik.

Presenten visar sig vara en videoinspelning där hon sjunger en låt från musikalen Fantomen på operan, i full mundering tillsammans med skådespelarna från uppsättningen i London. Charles lider igenom hela framträdandet, för att sedan ses ringa till älskarinnan Camilla Parker-Bowles och klaga på den pinsamma händelsen.

Sanningen bakom den obekväma scenen i The Crown

Det kanske kan verka som för osannolikt för att stämma – men prinsessan Diana spelade faktiskt in sig själv i Fantomen på Operan till maken som present.

I en kolumn i Washington Post från 1988 återges hela händelsen. Diana, som var ett stort fan av den populära musikalen, valde att spela in uppträdandet som en ”unik” gåva för parets sjunde bröllopsdag. Hon hyrde hela musikalscenen i Londons West End och fick regi av musikalens koreograf, och sjöng låten All I ask of you. En uppgift är att Andrew Lloyd Webber, som skrivit musikalen, också ska ha varit på plats vid inspelningen – något Webber förnekat.

– Fantomen är fakta. Vi har inte hittat på det. Det rapporterades om i pressen, tillräckligt mycket för att vi skulle känna oss trygga i att ha med det i serien. Det var en historia som fanns innan manuset skrevs, säger Annie Sulzberger, researcher för The Crown, till The Telegraph.

Läs mer:

Så lika är The Crown-skådespelarna brittiska kungafamiljen

Charles kärleksgest till Diana i början av äktenskapet

Sanningen om den obekväma scenen i The Crown

Mest läst