Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Johnny Logans tuffa tid efter Eurovision-succén

13 maj, 2022 
AvAino Oxblod
FotografTT.
Johnny Logan blev en irländsk ikon när han lyckades vinna Eurovision song contest för landets räkning – två gånger.
Men efter framgångarna tog hans liv en mörk vändning, och Logan sökte sig till alkoholen.
Så här har det gått för Eurovision-ikonen.
Annons
5 snackisar från veckan som gåttBrand logo
5 snackisar från veckan som gått

I Sverige tycker vi om att se oss som det stora Eurovision song contest-landet, och med sex vinster sammanlagt, varav två på 2010-talet, är det inte så konstigt. Men än så länge är det ett annat land som fortfarande sitter tryggt på Eurovision-tronen – nämligen Irland. Med sina sju vinster i musiktävlingen är de ensamma på toppen.

Ingen förknippas så mycket med Irlands framgångar i Eurovision song contest som artisten Johnny Logan, som lyckats vinna hela tävlingen för Irlands räkning två gånger. 1980 slog Logan igenom stort när han vann med bidraget What's another year. När han återvände sju år senare med Hold me now vann han Eurovision song contest ytterligare en gång, och är fortfarande den enda som lyckats med konststycket att göra det.

Annons

När Irland sedan hade sin framgångsrika period på 90-talet, där de vann Eurovision song contest tre år på raken 1992, 1993 och 1994, hade Johnny Logan dessutom ett finger med i spelet. 1992 års vinnarlåt Why me? framfördes förvisso av Linda Martin, men var skriven av just Johnny Logan.

Johnny Logans mörka tid efter succén

Men alla framgångar i Eurovision song contest kom med en baksida för Johnny Logan. Efter sina succéer hade han svårt att hålla liv i karriären. Han var bunden via kontrakt till ett skivbolag som han inte kom överens med, och började dricka allt mer. Att artisten drack varje dag gjorde till slut att hans äktenskap krisade, och att han funderade på att lägga musikkarriären på hyllan för gott.

Hustrun Ailis och deras tre barn blev hans räddning. Efter den tunga tiden lyckades Johnny Logan vända sitt liv, och är fortfarande en populär artist hemma på Irland, och i Eurovision-kretsar ute i Europa.

Johnny Logan är fortfarande en aktiv artist.

– Ailis är klistret som håller ihop allt. Jag försvann och försvinner fortfarande, hon har alltid varit klippan, har han sagt.

Källa: Hotpress

Annons