Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Rickard Sjöberg: Därför övertalade min fru mig att vara med i Let's Dance

24 mar, 2023 
AvEbba S. Dahlman
FotografKarin Törnblom/TT
Vi är van att se honom självsäker i rollen som programledare, men nu står Rickard Sjöberg inför en stor personlig utmaning i årets Let's Dance.
Trots att resan bara börjat så var startsträckan inombords väldigt lång, och det skulle krävas ett stort mått tuff kärlek från hustrun Annika innan han tackade ja.
– Jag kom hem till min familj och berättade för min fru att ”nu har de ringt från Let's Dance igen”, säger han till Femina.
Annons
Johanna Lind Bagge om tuffa konkurrensen i Let’s danceBrand logo
Johanna Lind Bagge om tuffa konkurrensen i Let’s dance

Programledaren Rickard Sjöberg är en av tio svenska kända profiler som tävlar i årets upplaga av TV4:s succéprogram Let's Dance. Tillsammans med proffsdansaren Tove Villför intog den 199 centimeter långa tv-profilen dansgolvet i förra veckans premiär med stapplande steg.

Den största utmaningen i tävlingen är den inre resan och kampen mot den förlamande rädslan för att uttrycka sig genom konstformen dans.

– Jag har tyckt att jag är klumpig, uttittad och i vägen. Skämts över vad jag presterar. Jag har känt mig tafatt. Det är svårt när man är lång. Man kan inte gömma sig på ett dansgolv. Man syns ju. Alla kan verkligen se en hela tiden, säger han i en ny intervju med Femina.

Rickars Sjöbergs stora utmaning: ”Slocknade och föll ihop när vi var ur bild”

Vi träffar honom på torsdagen, i samband med dansarnas repetitioner inför lördagens tv-sändning, i vilken det första dansparet för säsongen kommer att ryka.

Annons

– Fysiskt mår jag helt okej. Jag har ingen träningsverk. Jag är inte skadad någonstans. Jag känner mig lite kroppstrött, men det är inget som besvärar mig överhuvudtaget, säger Rickard som var en av de deltagare som, förra veckan, placerade sig högst upp i poängställningen under premiären.

Han fortsätter:

– Mentalt så var det en urladdning förra veckan. Jag mer eller mindre slocknade och föll ihop, när vi hade fått våra poäng, och vi var ur bild. Jag var tvungen att sätta mig ner och bara andas. Det var på många sätt en turbulent upplevelse. Så jag blev väldigt berörd av det, förklarar han.

Rickard Sjöbergs och Tove Villförs premiärdans i Let's Dance 2023.
Rickard Sjöbergs och Tove Villförs premiärdans i Let's Dance 2023.

Inför lördagen känner han sig något mer självsäker, och trots att han hade en stor fan club på plats i publiken under premiären, så kommer de vara ännu fler familjemedlemmar på plats under lördagen.

Annons

Barnen under 18 år, har till och med fått dispans för att kunna komma och heja på deras pappa.

– Ja, hela barnaskaran får komma! Mina föräldrar, min syrra och hennes familj kommer upp från Småland också. Så det blir mycket Sjöbergs på läktaren. Många långa personer, säger han och skrattar.

Rickard Sjöberg passade på att flirta med hustrun Annika som satt i publiken under premiärdansen i Let's Dance.
Rickard Sjöberg passade på att flirta med hustrun Annika som satt i publiken under premiärdansen i Let's Dance.

Sanningen bakom dotterns tårar i tv: ”Hon behövde inte säga”

Förra veckan uppmärksammades äldsta dottern Lilly Sjöbergs närvaro i publiken, då även hon var märkbart berörd över faderns insats på dansgolvet.

– Och ni såg, min dotter satt ju och grät. Och det var tydligen så att både min bonusgrabb, min fru och min svärfar och Lars Sjöberg som han heter – min producent Lisas man – de satt och bölade också.

Har dottern pratat med dig efteråt och sagt vad som fanns bakom de där tårarna?

Annons

– Det vet jag redan, hon behövde inte säga. Hon känner till min aversion mot dans och dansgolv och sett hur jag har betett mig på fester. Jag går därifrån. Jag vill inte vara med. Det var glädjetårar.

Det var känslofyllt i publiken under premiären av Let's Dance. Dottern Lilly blev märkbart rörd när pappa Rickard dansade.
Det var känslofyllt i publiken under premiären av Let's Dance. Dottern Lilly blev märkbart rörd när pappa Rickard dansade. Otroligt fint!

Hustrun gav honom tuff kärlek: ”Nu ska du tacka ja”

Ja, trots att Let's Dance-resan bara börjat för Rickard, så var resan till dansgolvet lång. Han berättar att han blivit tillfrågad att vara med flera gånger förut:

– Jo, och jag har sagt bara tvärnej varje gång!

Hans hustru Annika Sjöberg [fd Wibeck] spelade en stor roll i att han vågade anta utmaningen när erbjudandet föll i knät den här gången.

Annons

– Jag skrev en bok, för tre år sedan, som heter Våga vara modig... Jag kom hem till min familj och berättade för min fru att ”nu har de ringt från Let's Dance igen”. Jag sa ”oj vad jobbigt det är”, säger han och fortsätter:

– Hon sa ”Nu ska du tacka ja. Du kan inte skriva en bok som heter det den heter och tacka nej för att du är rädd. Och jag vet ju att du är rädd. Det är det här du är rädd för i livet. Så nu kör du. Nu ska du visa att du menar vad du skriver.”

De orden satte eld i baken på Rickard, och resten är som man säger historia. Oavsett hur det går för honom i tävlingen, har han redan vunnit.

Vill du få en regelbunden dos av inspiration?

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste modetrenderna och skönhetstipsen samt kulturvärlden. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

Annons