Trendar: NostalgiI rampljusetResorMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt livÅrets Feminista

Så håller sig Jane Fonda ung vid 82 års ålder

21 jan, 2021 
AvAino Oxblod
FotografSaeed Adyani/Netflix/Kobal/Shutterstock/TT.
Jane Fonda
Trots att Jane Fonda hunnit bli 82 år gammal håller hon sig pigg, alert och ungdomlig.
Här är Hollywoodstjärnans bästa tips för att hålla åldrandet borta.
Annons
10 kändiskvinnor som rockar grått hår (FEMINA)Brand logo
10 kändiskvinnor som rockar grått hår (FEMINA)

Jane Fonda, 82, är en ikon i Hollywood, inte bara för sin långa skådespelarkarriär, men också för sina politiska ställningstaganden och aktivism. Hon har också släppt flera böcker och träningsvideos. Stjärnan både upplevs och känner sig yngre än hon är, och har genom åren delat med sig av tips för att må så bra som möjligt – och på så sätt hålla ålderdomen stången.

Här är hennes bästa knep!

Vad du gör i ungdomen spelar roll

Att börja från noll när man redan har blivit gammal är inte lätt. Jane Fonda menar att nyckeln till hälsa är att det är genomgående i ens liv genom åren.

– Jag känner mig lyckligt lottad att jag tränade mycket tidigare i mitt liv, för det betyder att jag är starkare nu.

Håll dig aktiv

Även om Jane Fonda inte tränar på samma sätt som när hon var ung nu, så håller hon fortfarande igång. Fokus ligger på lågintensiv träning där hon inte skadar sig – yoga, långa promenader och träning med gummiband. Motivationen är att klara sig utan hemhjälp så länge som möjligt.

Annons

– Misstaget många gör är att de tänker att om de inte kan göra allt du brukade kunna göra, så gör det hellre ingenting alls. Stort misstag, har Jane Fonda sagt.

Gå inga extrema dieter

Jane Fonda tror inte på extrema dieter – hon främjar hellre än hälsosam livsstil. I en video skådespelaren har gjort för BeFit listar hon sina tio knep för att gå ner i vikt, där flera av punkterna handlar om att inte gå på diet. Skådespelaren har inte heller en våg i hemmet. I stället tycker hon att man ska träna, äta nyttig frukost, se till att ha hälsosamma mellanmål i hemmet och ha tålamod.

Var upptagen!

Att som Jane Fonda vid 82 års ålder inte vilja sluta jobba för att gå i pension hör kanske inte till vanligheterna, men även om man lämnar arbetslivet bakom sig är det viktigt att hålla igång för att känna sig ung. Man kan bli volontär, börja resa eller skaffa sig en hobby – det viktigaste är att man ser till att vara upptagen med något.

Annons

Rök inte

Jane Fonda är aktivt emot rökning, och menar att en av de viktigaste nycklarna till att åldras på ett värdigt sätt är att inte röka, träna och hålla sig aktiv.

Våga gå i terapi

När Jane Fonda började spela in hyllade serien Grace & Frankie så fick hon ett mentalt sammanbrott och drabbades av svår ångest – något som ledde till att hon sökte hjälp hos en terapeut. I en intervju med The Hollywood Reporter berättade hon att scenen i det första avsnittet där karaktärens make lämnar henne efter 40 år tillsammans tog fram obearbetade trauman och övergivenhetskänslor hos henne som hon behövde hantera.

Källa: Tiphero.com

Läs mer:

Annons