0:50

Efter reklamen: Skådisarna som försvann från rampljuset

(0:50)

71-åriga skådespelaren Shelley Duvall är mest känd för sin ikoniska roll som Wendy i The Shining, där scenen då hon skriker i badrummet medan Jack Nicholson hugger sig in med en yxa har blivit en riktig filmklassiker. Men hon har också filmer sim Annie Hall och Tre kvinnor på sitt CV.

Shelley Duvall i The Shining.

CAP/RFS / CAPITAL PICTURES / TT

1994 valde Shelley att för gott lämna Los Angeles och Hollywood, och flytta hem till Texas där hon kommer ifrån. Det var efter att ha drabbats av flera jobbiga jordbävningar som en stor jordbävning i januari 1994 till sist gjorde att hon och partnern Dan Gilroy tog beslutet att lämna Kalifornien tillsammans med sina många djur. Jordbävningen ska ha orsakat omfattande skador på hennes hus.

– Det sliter på en, liksom. Människorna. Efteråt, det är FEMA, sen nästa gäng och nästa gänga. Ingenjörer ena dagen, försäkringsfolk andra dagen, säger hon till The Hollywood Reporter.

Harald Treutiger bytte tv-karriären mot ett liv i solen

Shelley Duvall dök upp hos Dr Phil – chockade alla

Därefter blev det tyst från Shelley Duvall, som efter ett fåtal filmroller på 90-talet inte har gjort något på vita duken sedan 2002.

Men 2016 dök hon upp igen – nu hos Dr. Phil, den ökände tv-psykologen. Hon chockade då alla gamla fans när hon berättade om sina teorier att gamla kollegan Robin Williams egentligen inte var död, utan att han kunde ändra form och utseende. För många var det här det första de hade sett av skådespelaren på 20 år, vilket gjorde att den upprörde desto mer.

Shelley Duvall i Dr Phil.

Dr Phil/XPOSUREPHOTOS.COM

De som känner Shelley Duvall blev förvånade av intervjun, och Dr Phil fick mycket kritik för hur hon framställdes.

– Alla var äcklade. Det framstod bara som fegt och sensationslystet, säger Kristina Keller, som bor i närheten av Duvall i Texas.

I dag ångrar Shelley Duvall att hon gjorde intervjun, som inte ens hennes make visste om att hon deltog i.

– Jag fick veta vilken typ av person han är den hårda vägen. Min mamma gillar honom inte heller. Många personer, som Dan, sa ”Du skulle inte ha gjort det där Shelley”.

Dagny Carlsson inlagd på sjukhus – dagar efter att hon fyllt 109 år

Dr Phil: Vi försökte hjälpa henne

Efter att intervjun sändes låg Dr Phil på om att få göra en till intervju, och började ringa till hennes mamma upprepade gånger för att tjata.

En presstalesperson för programmet menar att de ville hjälpa Shelley Duvall, men att hon avböjde att få hjälp.

– Eftersom ingen annan erbjöd hjälp så var vårt mål att dokumentera kampen och ge henne fantastiska resurser att ändra sin bana som vi har gjort för så många under 19 år. Tyvärr så avböjde hon vårt initiala erbjudande om att läggas in för behandling som hade inkluderat en omfattande fysisk och psykisk utvärdering, och som hade gett henne möjligheten att hantera sina utmaningar privat.

Uma Thurmans dotter har vuxit upp – går i föräldrarnas fotspår

Utvald läsning

Femina