Lina Pleijel från Skilda världar.
1:31

Efter reklamen: 8 nostalgiska barnprogram för 80- och 90-talisten (FEMINA)

(1:31)

Lina Pleijel, 50, var 26 år när hon fick huvudrollen som Sandra i hyllade Skilda världar. Serien visads för miljonpublik fem dagar i veckan och blev en sensation över hela landet – och skådespelarna i serien blev rikskändisar över en natt.

Men Linas skådespelarkarriär började redan när hon som 11-åring var med i Lennart Hjulströms film Berget på månens baksida, där hennes mamma hade skrivit manus. I början av 90-talet, när hon hade hunnit fylla 20 år, satsade Lina mer på teatern, och studerade skådespeleri.

– Min främsta strävan var inte att stå på scen, mer att studera mänskligt beteende och att vara med i ett spännande sammanhang. Jag var också med i grupper som ledde workshoppar och gav kortare föreställningar, berättade hon i Dagens Nyheter 2020.

SVT-profilen Rickard Thunér avslöjar: Därför ville jag lämna Antikrundan

Lina Pleijel fick rollen som Sandra

Genom en vän fick hon höra att de sökte skådespelare till nya såpan Skilda världar, och Lina lyckades knipa den eftertraktade rollen som Sandra. I två år spelade de in serien under intensiva perioder, främst i Nacka i Stockholm.

Serien sändes från 1996 till 2002, men Lina var bara med de två första säsongerna – efter två år blev hon gravid med sitt första barn, sonen Elias.

– Sandra Bovallius försvann ur serien, hon reste utomlands, säger Lina Pleijel.

Att lämna Skilda världar var också slutet på Linas skådespelarkarriär. I stället gick hon i sin pappas fotspår och blev psykolog. Hon började med att utbilda sig till gestaltterapeut innan hon utbildade sig till psykolog i fem år vid Örebros universitet.

Hon jobbar främst med personer som är utmattade eller lever med långvarig smärta, och kan applicera sina egna erfarenheter av utbrändhet på jobbet.

– När jag var ung hade jag en period då jag var utmattad, men det fanns ingen diagnos eller behandling för det då. Den erfarenheten har jag stor nytta av i mitt jobb i dag.

Lina Pleijel är psykolog i dag.

I dag jobbar Lina Pleijel som psykolog.

Facebook.

Jenny Alversjös barn har vuxit upp – så ser de ut idag

Mer läsning

Femina