Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Therese Alshammars liv efter proffskarriären – det har hon gjort

01 jun, 2021 
AvAino Oxblod
FotografAnna-Karin Nilsson/EXP/TT
Therese Alshammar.
Therese Alshammar gör comeback som professionell simmare, och öppnar för att tävla i OS i sommar.
Sedan hon lämnade simkarriären 2016 har Therese Alshammar fokuserat på familjen och hittat andra karriärsvägar utanför simningen.
Men när yngsta sonen Ted skulle födas fick hon och sambon Johan ett skräckbesked.
Annons
Idrottskvinnorna som sagt ifrån mot sexistiska kläderBrand logo
Idrottskvinnorna som sagt ifrån mot sexistiska kläder

Therese Alshammar lämnade karriären som proffssimmare 2016, efter att ha tagit hem 73 mästerskapsmedaljer varav två OS-silver, ett OS-brons och tolv VM-guld. Nu har ikonen bestämt sig för att göra comeback, vid 43 års ålder.

– Jag älskar att simma och har tänkt att jag ska simma hela livet men jag trodde att jag var klar med att tävla. Nu vill jag se var jag står någonstans även om jag inte tränat så mycket som hade behövts för att tävla internationellt, säger hon till SVT.

Efter att ha tränat med OS-mästaren Sarah Sjöström ska Therese tävla igen, och öppnar till och med för OS i sommar.

– Jag kommer ju ändå vara i Tokyo med anledning av IOK-konferensen. Så jag kanske kan vara en reserv i laget, säger Therese Alshammar till Aftonbladet.

Annons

Therese Alshammars karriärsval efter simningen

Återkomsten till landslaget är inget som Therese Alshammar har planerat för de senaste åren sedan hon lade proffssimningen bakom sig. I stället har hennes fokus varit familjen med sambon Johan Wallberg och deras söner Fred, 8, och Ted, 3, samt att hitta nya vägar i karriären.

Therese Alshammar har släppt två barnböcker om Aysa som älskar att simma, och 2018 tävlade hon i Let's dance tillsammans med Calle Sterner, där hon kom på en sjätte plats till slut. Då hade hon precis fött sonen Ted, och ville ha ekonomisk stabilitet.

– Sen finns det en helt krass bild i Let’s dance, ekonomiskt. Som ett jobb. På fullt allvar. Det finns en trygghet i att tacka ja till saker som man tänker att det här kan vara ett bra arbetstillfälle. Så har jag en trygghet i några månader, har Therese Alshammar berättat för Aftonbladet.

Therese tävlade också i senaste säsongen av Mästarnas mästare, där hon kom på en tredjeplats.

Annons

Therese Alshammars rädsla inför sonens födelse

I dag har sonen Ted hunnit bli över tre år, men under graviditeten med sonen fick Therese och sambon Johan ett besked som inga föräldrar vill ha – bebisen hade vridfot, något som kunde indikera även andra fel. Gravid i vecka 25 fick Alshammar beskedet att hon behövde besluta om huruvida hon skulle behålla barnet eller inte.

– Sedan sa läkarna det som i stort sett inte går att ta in: "du får en vecka på dig att bestämma dig om du vill behålla barnet eller inte". Att höra de orden när man är gravid i vecka 25, har mage, har känt bebisens sparkar... Det är vidrigt, säger Therese Alshammar i Expressen.

Efter att andra tester inte kunde visa på att några fler fel, så bestämde sig paret för att behålla barnet, och i september 2017 föddes lille Ted. Förutom att foten behövde gipsas på den nyfödda bebisen för att den skulle vridas rätt, så var han frisk och mådde bra. Trots det blev det omtumlande månader efter förlossningen.

– De fem första månaderna av hans liv var bara sjukhusbesök, hem, amma och sjukhusbesök igen. Jag har fått ett helt annat perspektiv på vad som är jobbigt i livet. Samtidigt, när man är mitt i något tufft blir det lättare än alla rädslor och scenarios man tänkt sig innan. När Ted fötts var fokus på att göra det bästa av allt och att det bara var en liten fot som skulle rättas till och bli bra. Det finns betydligt värre saker....

Annons