Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Thore Skogman gick bort – ett år efter sin stora kärlek

09 dec, 2021 
AvAino Oxblod
FotografTT.
Med över 1200 skrivna låtar, samarbeten med våra största artister och uppskattade skådespelarinsatser förblir Thore Skogman en av landets legendarer.
2007 somnade multitalangen in, ett år efter att hans älskade Britt gått bort – något som påverkade hans sista tid i livet djupt.
–Britt är den sista jag tänker på innan jag somnar och den första jag tänker på när jag slår upp ögonen, sa Thore Skogman efter hennes bortgång.
Annons
5 kändispar som varit tillsammans betydligt längre än du trorBrand logo
5 kändispar som varit tillsammans betydligt längre än du tror

Det är svårt att hitta en med produktiv och älskad man i svensk nöjeshistoria än Thore Skogman. Låtskrivaren, artisten och skådespelaren skrev sammanlagt 1256 låtar under sin långa karriär, och är upphovsman till klassiker som Tiotusen röda rosor, Min gitarr och Fröken fräken. Skogman låg bakom många av Siw Malmkvists och Sven-Ingvars hits.

När han inte skrev låtar så var Thore Skogman också skådespelare. Han har spelat mot stjärnor som Lill-Babs och Anita Lindblom i tv-serier och filmer, och hade en roll i svenska serien Pang i bygget.

Under hans långa karriär hade Thore alltid stödet från sin hustru Britt, som han gifte sig med redan 1957. När hon gick bort 2006 hade de två alltså levt som gifta i 49 år, och Thore var förkrossad över att ha förlorat sitt livs kärlek. Medan deras dotter Maria ville att pappa skulle flytta till henne i Bollnäs så vägrade Thore lämna bostaden där han hade levt med sin hustru i Karlstad.

Annons

Thore Skogmans svåra sorg

I en intervju med Hemmets journal berättade Thore Skogman om den svåra sorgen han levde med efter Britts bortgång.

–Britt är den sista jag tänker på innan jag somnar och den första jag tänker på när jag slår upp ögonen. Det blir många tårar, men det är väl så det ska vara när man levt tillsammans och haft det bra. Om jag inte vore ledsen så skulle det ju vara något fel, sa han till tidningen.

Thore och Britt Skogman.

För att leva vidare fortsatte Thore vara kreativ, och släppte boken Ord och många visor. Men sin sista tid i livet kämpade låtskrivaren med hälsoproblem – han drabbades av en stroke, och ramlade och bröt benet. Den nionde december 2007 somnade legendaren in för gott, ett år efter att ha förlorat sin Britt.

– Livet var tufft. Han kämpade med hälsan och med sorgen efter sin fru. Jag ringde ibland och försökte peppa honom, berättade Christer Sjögren för Aftonbladet då.

The Storytellers – Lyssna med MarkizBrand logo
The Storytellers – Lyssna med Markiz
Annons