Matilda Boza träffade maken vid 15: ”Levt längre med varandra än utan”

07 mar, 2024 
AvAino Oxblod
FotografPrivat.
Matilda Boza TV4
Matilda Boza är ett välbekant ansikte för TV4-tittaren, både som nyhetsankare och Nyhetsmorgon-programledare.
I en intervju med Femina berättar hon nu om familjelivet, elaka kommentarer i sociala medier – och hur Renée Nyberg blev starten för hennes karriär.
– Jobbgrejer eller karriär som stressade mig innan är inte lika viktigt efter att Ben föddes, säger Matilda Boza.
Annons
"Nyhetsmorgon" - profilerna som försvann - så lever de idagBrand logo
"Nyhetsmorgon" - profilerna som försvann - så lever de idag

Med tio år på TV4 har Matilda Boza blivit en omtyckt journalist i tv-rutan, både som nyhetsankare i TV4-Nyheterna och som programledare i Nyhetsmorgon. Men hade det inte varit för kanalkollegan Renée Nyberg så hade Matildas liv kanske tagit en helt annan vändning.

– Jag träffade Renée Nyberg på en studentfest där hon var vän till familjen, och hon pratade om tv-branschen och hur roligt det är. Hon fick mig att söka till en yrkeshögskoleutbildning, där jag insåg att det var väldigt roligt.

Efter utbildningen lyckades Matilda få ett jobb som klippare på TV4 under fotbolls-VM 2014, trots att hon enligt egen utsago varken var särskilt bra på sport eller att klippa tv. Men arbetsplatsen tyckte hon mycket om, och ganska snabbt hoppade hon över till nyheterna – och där har hon blivit kvar i tio år.

Annons

– Man kan lära sig grunderna om journalistik och källkritik på utbildningen, men hur man gör tv måste man komma ut och lära sig, och TV4 är världens bästa arbetsplats för det.

Matilda har några kollegor hon umgås med även utanför arbetsplatsen, men menar att hon även står nära de som hon bara träffar på jobbet.

– Man är så mycket på jobbet på konstiga tider, man blir som en TV4-familj. Jobbar man påsk, jul, midsommar, kvällar och helger tillsammans kommer man nära varandra på ett annat sätt.

Klär sig annorlunda i tv-rutan

När vi ser Matilda Boza i Nyhetsmorgon och i nyhetssändningarna är hon alltid snyggt stylad i kostym eller klänning – kläder hon inte bär hemma.

– Det är ett bra samarbete mellan mig och stylisten Siroun, hon vågar utmana mig. Ibland hänger hon fram kläder som jag aldrig skulle ha annars, som klänningar eller en topp, ofta med mycket färg. Det är roligt att testa lite. När jag klär mig privat är det mest jeans, t-shirt och tjocktröja, men på jobbet är jag proprare med kostym och blusar.

Varje arbetspass börjar också med att Matilda tillbringar en timme med att få hår och smink fixat.

– Tjejerna i sminket är helt underbara och har lärt mig mycket om hur jag ska sminka mig och fixa håret. Jag försöker härma dem hemma framför spegeln, när jag ska lägga ögonskugga eller måla på basen. Jag har lärt mig att basen är väldigt viktig, om den är bra så håller sminket länge. Vi sminkas ju fyra på morgonen, och det ska hålla hela morgonen, säger hon och fortsätter:

Annons

– I sminket kallar de mig ibland för Hagrid, när mitt hår är nytvättat och ostylat är det väldigt stort, lockigt och frissigt. Då får de kämpa hårt. Man borde visa före- och efterbild oftare, för det ligger fett mycket jobb bakom att få oss att se ut som vi gör.

Får elaka kommentarer som manliga kollegorna slipper

Under 2023 var Matilda borta från rutan, då hon var hemma och mammaledig med sonen Ben, som nyligen fyllde ett år. Tv-profilen berättar att hon inte kunnat förstå hur roligt livet skulle bli med barn, trots att vänner och kollegor försökt förklara det.

– Det är helt underbart att bli mamma, livet med barn är verkligen mycket roligare, det har jag inte förstått förrän jag själv fick barn. Man behöver inte välja mellan att vara karriärmamma eller ”bara mamma”. Jag känner att jag kan vara väldigt mycket mig själv, men med ett barn på höften. Det är viktigt för mig att fortsätta hänga med vänner, resa och göra roliga saker. Det har varit lärorikt det här året, att inse att man kan vara sig själv fast man blivit mamma.

Annons

– Det har också gett mig ett filter, andra saker spelar inte lika stor roll längre. Jobbgrejer eller karriär som stressade mig innan är inte lika viktigt efter att Ben föddes. Det är också skönt att ha slutat bry sig så mycket, när man är i en bransch där man ofta kritiseras och man jämförs mycket med andra.

Får du mycket elaka kommentarer?

– Det är mest fina meddelanden och mejl, men folk kan också skriva elaka saker på sociala medier. Jag är rätt förskonad jämfört med många av mina andra kvinnliga kollegor , men jag kan få meddelanden som ”du klär inte i lila”, ”du pratar för högt” eller ”du avbryter din manliga kollega för mycket” – sånt brukar inte de manliga kollegorna få höra. Men man kan inte göra alla nöjda, och man får väldigt mycket mer kärlek än hat.

Matilda Boza
Matilda Boza med sonen Ben, som nyss fyllde 1 år.Foto: Privat.

Träffade maken på högstadiet

Sonen Ben har Matilda Boza med sin make Jonathan, som är ingenjör. De två har varit ihop i 18 år – ända sedan de gick på högstadiet.

Annons

– Vi blev ihopparade på skoj när vi var 15 år, i 9:an på högstadiet. Min kompis ringde mig och sa att han hade en killkompis hemma hos sig som ville träffa mig, så jag åkte dit med mina kompisar och träffade honom. Det här var 2006, så sen chattade vi mycket på MSN. När vi blev ihop fick vi ju inte sova över hos varandra, och hade tider vi behövde vara hemma, skrattar Matilda.

Trots att de var så unga när de fann varandra var det självklart redan från början för paret att de hade hittat rätt.

– Vi tänkte redan då att det verkligen var vi, det är fint i dag när vi är gifta och har barn. Vi har levt längre med varandra än utan. Vi förlovade oss för första gången när vi var 16 år, men sen förlovade vi oss igen 2019 innan vi gifte oss. Det är något jag är väldigt stolt över, att vi träffades så unga och har hållit ihop sedan dess.

Matilda Boza
Matilda och Jonathan har varit ihop sedan de var 15 år gamla.Foto: Privat.

Hur har ni gjort för att få relationen att hålla så länge?

– Vi har varit bra på att prioritera relationen, men också oss själva. Vi sa redan när vi var 15 år att vi skulle vara med varandra, men inte glömma våra vänner. Vi har rest och gjort mycket tillsammans, men vi har också rest med vänner, och gjort allt vi velat. Man vill inte se tillbaka och ångra att man missat något på grund av en annan person.

Soraya Lavasani & Rania Shemoun Olsson Om Bästa Klädtipsen Från Tv4-stylisternaBrand logo
Soraya Lavasani & Rania Shemoun Olsson Om Bästa Klädtipsen Från Tv4-stylisterna
Annons