Ulf Kristersson om BUP: ”Om det förekommer missbruk måste det stoppas”

21 mar, 2023 
AvEbba Thorneus/Aftonbladet
FotografTT
Föräldrar vars barn är i behov av stöd från barn- och ungdomspsykiatrin vittnar om långa köer och en ohållbar situation. Samtidigt går personalen på knäna. Statsminister Ulf Kristersson svarar nu på kritiken de framför i Feminas granskning.
Annons
BUP påstås fuska med köerna: ”Det är en sjuk organisation”Brand logo
BUP påstås fuska med köerna: ”Det är en sjuk organisation”

På frågan hon ställde om vad som krävs för att barn och unga ska få det stöd de har rätt till, blev svaret från Ulf Kristersson att en lagstadgad vårdgaranti på 30 dagar skulle gälla för barn – samt en bättre samordning.

190 dagar senare väntar Annas dotter fortfarande på att få hjälp från barn- och ungdomspsykiatrin, BUP. Femina har följt Anna under dessa 190 dagar, och nu svarar statsministern på hennes kritik, genom en intervju av Aftonbladet som publiceras i samarbete med Femina.

Statsministern om väntetiderna till BUP

Statsministern konstaterar att frågan är viktig och att man arbetar med den.

Annons

– Vi har till och med skrivit in detta i regeringsförklaringen. Så viktig tycker jag att den här frågan är tillsammans med suicidprevention. Det är de viktigaste frågorna kring psykisk ohälsa. Jag vill också understryka vikten av elevhälsan, och att även psykiska åkommor bör bli en större del av detta.

Samtidigt konstaterar statsministern att det krävs ett antal regelförändringar som först måste utredas och beredas.

– Men vi kommer att införa detta. Det kommer att bli en 30-dagarsgaranti, meddelar han.

Vad vill du säga till de som fastnat i kön nu och upplever att man inte har tid eller möjlighet att vänta?
– Jag har all förståelse för den känslan, men samtidigt måste man göra saker i rätt ordning. Grundlagen kräver att vi utreder och bereder, man kommer inte runt det.

Annons

Statsministern vågar inte ge familjerna som står i kö till BUP någon tid på när de kommer se resultatet av den vårdgaranti som finns med i regeringsförklaringen, men understryker att de arbetar systematiskt med frågan.

Kan du lova att det blir en lagstadgad vårdgaranti under den här mandatperioden?
– Den kommer att bli lagstadgad på samma sätt som vi har ett lagstadgat regelverk om 90-dagarsregeln. Det innebär att om man inte följer detta så får det konsekvenser. Det kommer att finnas både ett kontroll- och uppföljningssystem. Tidsregler är viktiga då det tvingar regionerna till både långsiktiga och kortsiktiga åtgärder.

Ulf Kristersson BUP
Under partiledardebatten fick Anna ett löfte från Ulf Kristersson om att en lagstadgad vårdgaranti på 30 dagar skulle gälla för barn.

I Feminas granskning av BUP har flera tidigare anställda vittnat om att det förekommer ett systematiskt fuskande när det kommer till kötiderna, just för att man vill få del av prestationsbaserade bidrag från staten. Barn får ofta vänta flera år på hjälp, medan det utåt sett ser ut som om regionen klarar vårdgarantin på 30 dagar.

Annons

– Om det förekommer missbruk så måste det stoppas. Men min bild är att de flesta vårdinrättningar vill göra rätt. Sedan saknas det medarbetare på många ställen, så det gäller även att få människor att vilja stanna kvar, säger Ulf Kristersson om dessa uppgifter och fortsätter:


– Att vi tar den här frågan på väldigt stort allvar och vi kommer att visa resultat under den här mandatperioden.

Annons